Nu kommer afgørelsen: Sådan forløber de historiske dage i britisk politik

De kommende dage bliver historiske i britisk politik. Tirsdag offentliggøres det, hvem den nye konservative leder bliver. Onsdag forlader Theresa May premierministerposten.

Alle meningsmålinger forudsiger, at Jeremy Hunt (tv) bliver slået af Boris Johnson, som efter al sandsynlighed blive ny britisk premierminister. Fold sammen
Læs mere
Foto: ODD ANDERSEN, PAUL ELLIS

Mandag klokken 18 dansk tid lukkes afstemningen, og derefter optælles stemmerne.

160.000 medlemmer af det britiske konservative parti har kunnet stemme om, hvem der skal efterfølge partiformanden, premierminister Theresa May, der for knap to månder siden meddelte, at hun ville forlade både premierminister- og formandsposten.

Valget står mellem den flamboyante og spontane Boris Johnson og den solide og troværdige Jeremy Hunt. Den første er kendt som farverig London-borgmester, utroværdig journalist og ikke videre succesfuld udenrigsminister. Den anden som forhenværende kulturminister og sundhedsminister og manden, der efterfulgte Boris Johnson som udenrigsminister.

Onsdag eftermiddag holder fungerende premierminister Theresa May sin sidste tale i det britiske parlament, hvorefter hun kører til Dronningen for at komme i afskedsaudiens. Hun har været premierminister siden sommeren 2016. Fold sammen
Læs mere
Foto: ISABEL INFANTES.

De kommende dage bliver uden overdrivelse historiske i britisk politik. De konservative er splittede oven på måneders forgæves og udmattende kamp for at få forhandlet en Brexit-aftale på plads med EU.

Nu får det forslåede parti ny formand. Efter alle meningsmålinger at dømme bliver det Boris Johnson, der har lovet et hurtigt Brexit, hvor Storbritannien senest 31. oktober forlader EU med eller uden en aftale.

Resultatet af den konservative afstemning ventes at komme tirsdag klokken 12 dansk tid, skriver Mirror, men dette tidspunkt er ikke bekræftet af det konservative parti. Omkring et døgn efter afgørelsen forlader Theresa May sin post, og ifølge britiske medier forventes også flere andre ministre at forlade deres poster. Bl.a. finansminister Philip Hammond har meddelt, at han trækker sig.

Onsdag eftermiddag taler Theresa May for sidste gang som premierminister i det britiske parlament, og derefter kører hun til Buckingham Palace for at komme i afskedsaudiens hos dronning Elizabeth. Herefter skal den nyvalgte formand for de konservative til Dronningen for at få sin officielle udnævnelse som Storbritanniens nye premierminister.

Derefter skal den nye premierminister danne sin nye regering, hvor der ventes flere nye ansigter. Boris Johnson vil ifølge The Sun fyre Jeremy Hunt som udenrigsminister, hvis han får mere end 60 pct. af stemmerne ved afstemningen om ny formand for de konservative.

Grus i maskineriet

Torsdag samles parlamentet for sidste gang inden sommerferien, og der er spekulationer om, hvorvidt Labour vil forsøge at gennemføre en mistillidsafstemning, som - hvis regeringen kommer i mindretal - kan udløse valg.

Det er ifølge Sky News første gang i britisk historie, at et formandsvalg i et parti - og ikke et parlamentsvalg - afgør, hvem der bliver ny premierminister. Der er 46,8 mio. stemmeberettigede i Storbritannien, men det bliver altså 160.000 medlemmer af det konservative parti, der afgør, hvem der bliver nationens 77. premierminister.

Professor Vernon Bogdanor, ekspert i forfatningsret, siger til Sky, at situationen er enestående, fordi de konservative er i mindretal og regerer med støtte fra stemmer fra det nordirske DUP. Hvis enkelte medlemmer fra disse to partier ikke stemmer for den nye konservative formand, f.eks. på grund af Brexit, kan det bringe regeringen i mindretal og betyde, at regeringdannelsen ikke kommer til at ske onsdag.