»Nu er jeg så lige pludselig blevet et dårligt menneske, fordi mit navn er blevet trykt på den her lille seddel«

To skånske medlemmer af det svenske transportarbejderforbund har fået brev om, at de vil blive ekskluderet, fordi de er politisk aktive for Sverigedemokraterna. Fagforeningen henviser til, at de politiske partier heller ikke vil have noget med Sverigedemokraterna at gøre.

Lastbilchauffør Joakim Olsson har fået at vide, at han bliver smidt ud af sin fagforening, efter han stillede op til kommunalvalget for Sverigedemokraterne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl

Joakim Olsson regnede med, at han ville få det brev. Andre havde modtaget det, så hvorfor skulle de ikke også sende det til ham. Da brevet så kom med posten, var den svenske langturschauffør langt oppe i det nordlige Sverige i Sundsvall lang væk fra hjemmet i Klippan omkring en halv times kørsel øst for Helsingborg.

»Min kone ringede straks, da hun kom hjem fra job og fandt brevet,« fortæller Joakim »Jocke« Olsson. Han havde besluttet, at det skulle frem i lyset. Han ville ikke bare stiltiende se til, at hans fagforening efter 28 års medlemskab meddelte i brevet, at han vil blive ekskluderet, fordi han havde stillet op til kommunalvalget for Sverigedemokraterna, Sveriges tredjestørste parti.

»Der har aldrig været nogen problemer tidligere, og nu er jeg så lige pludselig blevet et dårligt menneske. Nu vil de ikke have noget med mig at gøre, fordi mit navn er blevet trykt på den her lille seddel,« siger 54-årige Joakim Olsson og finder Sverigedemokraternas officielle valgliste til kommunalvalget i september frem. Hans navn står som nummer 16 på listen, og han blev partiets førstesuppleant i Klippans kommunalbestyrelse.

»Jeg er jo stadig den helt samme person, der mener det samme, som jeg gjorde før.«

Facebook fjernede brevet

Da brevet om ekskluderingen fra »Svenska Transportarbetareförbundet« kom, ringede hustruen til politiet. Her fik hun at vide, at de ikke kunne gøre noget ved den sag, men at de måske kunne klage over diskriminering. Over telefonen aftalte parret, at hustruen skulle lægge brevet ud på Facebook. Her gik det hurtigt viralt og blev delt igen og igen.

»Det var bare noget, vi fandt på at gøre. Vi havde ikke regnet med, at det ville eksplodere på Facebook på den måde,« siger Joakim Olsson.

Til gengæld er han mystificeret over, at parrets fælles Facebook-konto pludselig blev spærret, efter brevet var lagt ud. Efter 24 timer blev kontoen åbnet igen, men brevet var fjernet, og de fik en besked om, at de havde brudt Facebooks »Community Standards«.

»Nu har min kone skrevet til dem og krævet at få at vide helt præcist hvorfor. Vi har ikke fået noget svar,« siger han.

»Men der var flere tusinde delinger. Måske var der nogen, som syntes, at det blev delt for mange gange.«

Joakim Olsson er til gengæld godt tilfreds med dem opmærksomhed, brevet nåede at få. Han mener, at så mange som muligt bør få at vide, at hans fagforening vil smide ham ud, fordi han udfører politisk arbejde:

»Det er jo kun Sverigedemokraterna, der er lagt for had. Vi kommer jo ikke i fængsel, men hvad bliver næste skridt. Hvor slutter det?”

Taxachauffør Lars Erik Stadler er nu for anden gang ved at blive smidt ud af sin fagforening. Begge gange fordi han har involveret sig i kommunalpolitik for Sverigedemokraterna. Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl.

Socialdemokrat i to dage

Lars-Erik Stadler har også fået et brev fra transportarbejderforbundet. Den 55-årige taxa-chauffør vil blive ekskluderet, fordi han blev valgt ind i Klippans kommunalbestyrelse for Sverigedemokraterna. Det vil være anden gang. Første gang var, da han i 2010 blev kommunalbestyrelsesmedlem i en nabokommune.

»Senere spurgte jeg fagforeningen, om jeg var velkommen igen, og det sagde de ja til, fordi jeg ikke længere var aktiv,« siger Lars-Erik Stadler.

Han fortæller, at han samtidig blev bedt om at melde sig ind i Socialdemokraterna.

»Så det gjorde jeg for at kunne vise, at jeg var medlem. Men jeg meldte mig ud igen efter to dage,« siger han med et smil.

Lars-Erik Stadler understreger, at han ikke har noget imod fagforeninger. Tværtimod. Han fik selv hjælp, da han engang havde problemer med at få udbetalt sin løn. De to mænd siger, at de ikke får problemer på deres arbejdsplads på grund af ekskluderingen. Joakim Olsson vil heller ikke søge ind i en af de alternative fagforeninger, fordi »hans løn jo alligevel vil være den samme«, som kollegernes.

Begge mænd er til gengæld stærkt kritiske over for de svenske fagforeningers tætte bånd til Socialdemokraterna.

»Man ser jo en forbindelse fra fagforeningen til Socialdemokraterna og videre til regeringen,« siger Joakim Olsson.

Fagforening står fast

Det svenske transportarbejderforbund besluttede på en kongres for mere end ti år siden at ekskludere medlemmer, der er politisk aktive for Sverigedemokraterna. Siden har der været flere sager om ekskludering, som ikke har fået større opmærksomhed i de svenske medier og den svenske offentlighed.

Da beslutningen blev truffet af fagforeningen, var Sverigedemokraterna et lille parti med under tre procent af stemmerne, der kæmpede for at rive sig fri af højreekstreme og nazistiske rødder. I dag mener mange svenskere fortsat, at partiet er ekstremistisk, men partileder Jimmie Åkesson henviser til en nul-tolerance over for ekstremistiske ytringer og tilknytning, som også ved det seneste lands- og lokalvalg førte til en række ekskluderede kandidater.

Partiledelsen sammenligner i dag partiets ståsted med Dansk Folkeparti. Sverigedemokraterna fik 17,53 procent af stemmerne ved valget til Riksdagen. Ved kommunalvalgene, der fandt sted samtidig, fik Sverigedemokraterna i alt 12,74 procent af stemmerne.

Det får ikke transportarbejderforbundets forbundssekretær Lars Mikaelsson til at overveje at skifte kurs. Han har underskrevet brevene til Joakim Olsson og Lars-Erik Stadler:

»Det er som at være med i to partier på samme tid. Man kan ikke være med i begge dele,« fastslår han over telefonen.

Men jeres fagforening er vel ikke et politisk parti?

»Nej vi er en fagforening, men Sverigedemokraterna arbejder imod os, ikke med os.«

Hvordan arbejder Sverigedemokraterna imod jer?

»Vi arbejder for politisk, social og økonomisk demokrati og for ligeværd. Vi synes, at de gør noget helt andet. Vi står for nogle helt andre grundlæggende værdier end det parti.«

På hvilken måde skader jeres medlemmers politiske arbejde fagforeningen?

»Vi siger ingenting, hvis folk er medlemmer af Sverigedemokraterna eller stemmer på dem. Men hvis de vil arbejde aktivt for dem, er det direkte imod os, og så kan jeg ikke forstå, hvorfor de vil være medlem her. Det er jo ikke et almindeligt parti. Du kan se, hvor svært svenskerne har ved at danne regering, fordi politikerne i Sverige ikke vil have noget at gøre med det parti.«

Lars Mikaelson siger, at fagforeningen ikke har noget imod medlemmers aktive arbejde for borgerlige partier som Moderaterna og Kristdemokraterna, selv om deres politik, strider mod transportarbejderforbundets agenda.

»De står op for menneskerettighederne og har en helt anden holdning til at behandle alle mennesker med respekt. De andre partier har heller ikke nogen nazistisk baggrund, som jeg kender til.«

Forbundsekretæren har ikke tal på, hvor mange hans forbund har ekskluderet.

»Det er ikke specielt mange. Det har været flere i år end tidligere, men i hvert fald er Sverigedemokraterna dem, der har ekskluderet flest Sverigedemokrater. Det er et faktum,« siger han med henvisning til partiets fortsatte strøm af ekskluderinger.

I svensk LO henholder man sig til, at de enkelte fagforeninger »selv bestemmer«, hvordan de forholder sig til Sverigedemokraterna. En pressetalsmand siger til Berlingske, at de fleste fagforbund reagerer men »på forskellig måde« over for medlemmers aktive arbejde for Sverigedemokraterna. Transportarbejderforbundet har lagt den hårdeste linje, mens andre måske »tager en samtale«. Svensk LO har ingen overordnede retningslinjer, lyder det.

Hos dansk LO siger man, at udelukkelse af foreningsmedlemmer i Danmark på grund af politisk arbejde ikke er noget, som man kender til, og at det ikke er en diskussion, som foregår i den danske fagbevægelse.

Joakim Olsson nyder at bruge sin fritid på sin amerikaner-veteranbil, en Dodge Charger. Han mener ikke, at hans fagforening har givet ham en gyldig grund til, hvorfor hans værdigrundlag og menneskesyn ikke længere er forenligt med medlemskabet hos transportarbejderforbundet, som han har været medlem af i 28 år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl.

Sverigedemokraterna vil ikke indblandes

Sverigedemokraterna har nu besluttet, at man vil prøve at vejlede medlemmerne i sagerne. Anders Ohlin er kommunalbestyrelsesmedlem i Malmø og »riksombudsman« med særligt ansvar for partiets lokale opbygning. I øjeblikket venter Sverigedemokraterna på en advokatvurdering af, om det vil være muligt at føre en sag ved domstolene, fordi ekskluderingerne kan være ulovlige. Anders Ohlin understreger, at det i givet fald er medlemmerne selv, der må føre en sag. Partiet vil til gengæld prøve at få skabt en kontakt mellem de ekskluderede, for at de i fællesskab kan søge advokathjælp, så »det bliver billigere for alle«.

Ville det ikke være rimeligt, at partiet involverer sig i en sag om partiets medlemmer?

»Vi er blevet spurgt, om partiet kan hjælpe og betale advokatudgifter, men partiet vil ikke blande sig. Det vil ikke være vores sag, og de må selv kontakte en advokat. Det er en beslutning, som partiledelsen har taget.«

Tilbage i Klippan sidder Joakim Olsson og funderer over, hvad der er sket. Han har ikke lyst til at bruge energi på at blande sig i et juridisk slagsmål, for »de har jo nok ret til at gøre det«. Han siger, at han grundlæggende respekterer, at fagforeningen har ret til at smide ham ud.

»Men de skal jo have en grund. Nu skal de blive nødt til at sparke mig ud. Jeg har mulighed for at tale imod beslutningen, og det vil jeg gøre. Det er den politiske kobling, jeg er imod. Jeg vil have at vide helt præcis, hvad er galt. Hvordan kan de vide noget om mit værdigrundlag? Og når de taler om ligeværd, så mener de åbenbart ikke, at jeg er lige så meget værd som dem.«