Norsk statsminister rejser yderligere tvivl om Mette Frederiksens Israel-tur

Det var ikke bare Danmark og Østrig, som blev inviteret på tur til Israel. Også den norske statsminister Erna Solberg fik en invitation, som hun dog afslog, eftersom den norske regering ikke kunne se den umiddelbare sundhedsgevinst med rejsen. Dermed sås der yderligere tvivl om Mette Frederiksens omdiskuterede tur i sidste uge, som i forvejen har skabt stort postyr i Danmark såvel som i Europa.

Det var ikke bare statsminister Mette Frederiksen, som var blevet inviteret til Israel. Også i Norge modtog statsminister Erna Solberg en invitation, som hun dog betakkede sig for, eftersom hun havde svært ved at se gevinsten ved samarbejdet. Arkivfoto: Heiko Junge/AFP/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der sås nu yderligere tvivl om udbyttet af statsminister Mette Frederiksens (S) meget omtalte dagsrejse til Israel i sidste uge.

Tirsdag bekræftede den norske statsminister, Erna Solberg, at også hun var blevet inviteret til et samarbejde med Israel af landets premierminister, Benjamin Netanyahu.

Det er det norske erhvervsmedie Dagens Næringsliv, som tirsdag kunne afsløre, at Benjamin Netanyahu i starten af februar sendte et brev til den norske statsminister, hvor han foreslår, at landene skal samarbejde om en række partnerskaber inden for udviklingen af vacciner mod covid-19.

Men mens Mette Frederiksen og den østrigske forbundskansler Sebastian Kurz torsdag rejste til Israel for at drøfte et samarbejde med Benjamin Netanyahu, havde Erna Solberg straks sværere ved at se perspektiverne i et dybere samarbejde med israelerne for nuværende.

»Der blev lavet en vurdering af, hvorvidt vi havde mere at hente på et samarbejde med Israel på det tidspunkt. Den sundhedsfaglige vurdering var, at det havde vi ikke. Derfor svarede vi Israel, at vi ikke så noget behov for et forstærket samarbejde om dette lige nu, men at vi ville fortsætte med videokonferencerne,« siger Erna Solberg til Dagens Næringsliv.

Videokonferencerne, som Erna Solberg refererer til, er møderne i den lille gruppe af lande bestående af Norge, Grækenland, Danmark, Israel, Tjekkiet, Singapore, New Zealand og Australien, kaldet »First Mover Group«, og som har delt erfaringer gennem det meste af coronakrisen.

Omdiskuteret tur

Erna Solberg og de norske sundhedsmyndigheders vurdering af det begrænsede udbytte af Israel-samarbejdet, sår yderligere tvivl om, hvorfor statsminister Mette Frederiksen fandt det bydende nødvendigt at rejse til Israel torsdag.

Turen, som varede en enkelt dag, har været omdiskuteret, eftersom eksperter og politikere har haft mere end vanskeligt ved at gennemskue, hvorfor det var nødvendigt med en fysisk rejse, og hvad udbyttet af anstrengelserne var.

»Vi tre lande er blevet enige om at lave et partnerskab, der er funderet i landene, og som tager afsæt i, hvad vi hver især kan her og nu og i fremtiden,« lød det fra Mette Frederiksen på et pressemøde i forlængelse af turen, hvor hun også følte sig kaldet til at slå fast, at rejsen var »tiden og pengene værd«.

Mette Frederiksen bekendtgjorde både før og efter turen, at den danske regering har oprettet et offentligt-privat partnerskab med den danske life science-sektor, men som Berlingske kan fortælle onsdag, har det foreløbig ikke været muligt at finde private aktører, som har modtaget en sådan invitation.

Når turen til Israel i første omgang var omdiskuteret, skyldtes det, at statsministeren har været meget forsigtig med at deltage i fysiske møder udenlands, ligesom turen af flere europæiske politikere og medier blev udlagt som en subtil kritik af EUs udskældte vaccineprogram.

I Frankrig påpegede udenrigsminister Jean-Yves Le Drian, at franskmændene fortsat var af den overbevisning, at den mest effektive løsning på vaccineudfordringen »ligger inden for den europæiske ramme«.

Ifølge Berlingskes oplysninger har Mette Frederiksens tur derudover vakt undren i Berlin, hvor kansler Angela Merkel ligeledes har haft svært ved at forstå, hvorfor de to regeringschefer fra Danmark og Østrig fandt det nødvendigt at tage afsted.

Frustrerede støttepartier

Også på Christiansborg var der udbredt undren over turen – navnlig blandt støttepartierne.

»Det er fuldstændig ubegribeligt, hvad i alverden statsministeren skulle dernede i dag,« sagde Martin Lidegaard, udenrigsordfører for De Radikale, til Berlingske i forlængelse af turen.

»Hvorfor skulle genåbningsforhandlingerne sættes på pause, for at hun kan stå dernede og tale om langsigtede planer. Det forstår jeg simpelthen ikke,« konstaterede han.

Den tidligere udenrigsminister hæftede sig ligesom andre ved, at turen fandt sted midt i en israelsk valgkamp, hvor Benjamin Netanyahu kæmper for at blive genvalgt, og hvor israelernes succesfulde vaccinationsprogram er en hjørnesten i kampagnen.

Karsten Hønge, SFs udenrigsordfører, påpegede i et tweet torsdag aften, at Mette Frederiksen med sin tur blev »statist« i Benjamin Netanyahus »valgkampsspin«.

Det hører dog med til historien, at diskussionen er lige omvendt i Norge, hvor en række oppositionspartier kritiserer Erna Solberg for ikke at tage imod invitationen.

Marit Arnstad, formand for Senterpartiet, er en af dem, som synes, at Norges konservative statsminister skulle være rejst til Israel.

»Det tegner et billede af, at Norge overhovedet ikke er interesseret i at være aktive i samarbejdet med andre lande, men udelukkende holder sig loyalt til EUs strategi. Andre lande har set, at det går for langsomt og prøver alternativer,« siger Marit Arnstad til Dagens Næringsliv.

Også Sylvi Listhaug, næstformand hos Fremskrittspartiet, har svært ved at forstå, hvorfor Erna Solberg betakkede sig for invitationen.

»Jeg kan ikke begribe, at Erna Solberg ikke benytter chancen til at gå ind i et sådant samarbejde. Det er helt utroligt,« siger hun til Dagens Næringsliv.

Michael Alsen er Berlingskes korrespondent i Bruxelles