Nordkoreanske diplomater tævet og bagbundet: Står CIA bag mystisk overfald i Madrid?

Spansk politi sætter et brutalt angreb mod Nordkoreas ambassade kort før februars topmøde mellem Nordkoreas Kim Jung-un og USAs Donald Trump i forbindelse med den amerikanske efterretningstjeneste.

En besøgende bruger mere civiliserede metoder i et forsøg på at blive lukket ind i den nordkoreanske ambassade i Madrid, der i februar blev overfaldet ved en aktion, som spansk politi har sat i forbindelse med CIA. Fold sammen
Læs mere
Foto: SERGIO PEREZ/REUTERS/Ritzau Scanpix

Der bliver ikke lagt fingre imellem, når CIA går i aktion – hverken i »Homeland« eller i virkelighedens verden. Men selv TV-seriens maniske agent Carrie Mathison ville formentlig være forsigtig med at iværksatte et angreb som det, der i slutningen af februar fandt sted mod Nordkoreas ambassade i Madrid.

Gennemført ved højlys dag og med en voldsom brutalitet var risikoen for at blive opdaget overhængende, hvilket da også skete. Ikke desto mindre tyder meget på, at den amerikanske efterretningstjeneste som minimum har haft en finger med i spillet.

Mindst to af de ti asiatiske mænd, som deltog i angrebet, har forbindelse til CIA, siger kilder tæt på efterforskningen til avisen El País. De tilføjer, at amerikanerne er blevet præsenteret for beskyldningerne. Og selv om de nægter at have noget med sagen at gøre, er deres forklaring »ikke særlig overbevisende«.

Når spansk politi har været i stand til at identificere to af deltagerne i aktionen, skyldes det, at den mildest talt ikke forløb helt så effektivt og diskret, som de givetvis havde planlagt.

Når det mystiske ambassadeangreb fandt sted i netop Madrid, skyldes det formentlig  Kim Hyokhol-chol, der her er i audiens hos kong Juan Carlos. Den tidligere ambassadør er efter sin udvisning i 2017 kommet højt på strå i Pyongyang, hvor han ledede forberedelserne af det koreansk-amerikanske topmøde i februar.  Fold sammen
Læs mere
Foto: BORJA FOTOGRAFOS/AFP/Ritzau Scanpix.

22. februar omkring klokken 15 trængte overfaldsmændene ind på ambassaden, der ligger i et mondænt forstadskvarter til Madrid. Kort efter sad de otte ansatte kneblede og bagbundne. De fik også så mange tæsk, at flere senere måtte en tur på hospitalet, mens mændene gik i gang med at lænse computere og mobiltelefoner for information.

Ikke desto mindre lykkedes det for en kvindelig ansat at flygte ud af bygningen, og da hun ude på gaden begyndte at råbe højlydt på koreansk, slog naboerne alarm.

Inden politiet nåede at gribe ind, flygtede overfaldsmændene i to biler. Men overvågningskameraer i området omkring ambassaden, som de ikke havde sørget for at sætte ud af spillet – eller blot undgå at blive filmet af – gjorde det efterfølgende muligt at genkende to af dem.

Toprådgiver for Kim

Hvis spansk politi har ret i, at CIA har forbindelse til aktionen, hvorfor i alverden sørgede verdens nok mest magtfulde efterretningstjeneste så ikke for, at den blev gennemført professionelt?

Og hvorfor, ikke mindst, slog man til få dage før topmødet mellem USAs præsident, Donald Trump, og den nordkoreanske leder, Kim Jong-un, i Vietnam 27.-28. februar?

Svarene på begge spørgsmål blæser, som avisen El Conficencial påpeger i en gennemgang af episodens mange besynderlige omstændigheder, i vinden. Men hvis der er en fornuftig forklaring, hænger den efter al sandsynlighed sammen med en mand ved navn Kim Hyokhol-chol.

Karrierediplomaten, der som en af Kim Jong-uns nærmeste rådgivere var med til at forberede topmødet i Vietnam, har en fortid i Spanien. Her var Kim Hyokhol-chol ambassadør fra 2015, og indtil Madrid i 2017 udviste ham i protest mod Nordkoreas atomvåbenprogram.

Alt tyder på, at overfaldsmændene var på jagt efter information om den tidligere ambassadør. Og hvis de handlede i ledtog med CIA, vil det udløse en krise i forholdet mellem USA og Spanien, siger regeringskilder til El País. Men de tilføjer, at det i givet fald næppe vil kunne bevises.

Martin Tønner er Berlingskes korrespondent i Sydeuropa