Mette Frederiksen forsvarede Joe Biden og kritiserede EU. Nu går historien verden rundt

Det skabte stor røre, da Politiken onsdag bragte et interview med Mette Frederiksen, der åbenlyst kritiserede en række EU-ledere for deres forsvarspolitiske kurs. Historien har nemlig bevæget sig uden for Danmarks grænser og er nået ud til en række internationale medier.

Mette Frederiksen på terrassen i Danmarks konsulat i New York. I baggrunden ses FNs hovedkvarter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ted Shaffrey/AP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et interview i Politiken med Mette Frederiksen, som i denne uge deltager i FNs 76. generalforsamling i New York, er nu blevet bragt i en række internationale medier, herunder Reuters og Riverine Herald.

Det sker, efter at Frederiksen lagde tydelig afstand til den kritik af USAs præsident, Joe Biden, der har floreret blandt en række EU-ledere på det seneste.

Kritikken af Joe Biden skyldes især USAs handel med Australien om en levering af atomubåde. Ubådene skulle nemlig oprindelig have været dieseldrevne og leveret af Frankrig. Men for få uger siden besluttede Australien sig for at skrotte aftalen med Frankrig og handle med amerikanerne i stedet.

Det faldt ikke i god jord hos den franske præsident, Emmanuel Macron, og han trak kort efter de franske ambassadører i både USA og Australien hjem.

Derudover har kritikken af USA også baseret sig på det pludselige exit fra Afghanistan, den optrappede konflikt med Kina og de langvarige indrejserestriktioner rettet mod EU-borgere, skriver Politiken.

Den franske præsident, Emmanuel Macron (nr. to fra venstre), med den australske premierminister, Malcolm Turnbull (nr. fire fra venstre). De to ledere mødtes i 2018 for at diskutere en handel om dieselubåde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brendan Esposito/AFP/Ritzau Scanpix.

Mette mod EU

I interviewet advarede Frederiksen mod den hårde kritik af det transatlantiske samarbejde. Derudover kom hun med en løftet pegefinger til de EU-ledere, der havde diskuteret mulighederne for et mere selvstændigt og uafhængigt EU.

»Jeg synes, det er vigtigt at sige – i forhold til de diskussioner, der er lige nu i Europa – at jeg oplever Biden som meget loyal over for den transatlantiske alliance. Og jeg synes i det hele taget, at man skal lade være med at løfte nogle konkrete udfordringer, som der altid vil være mellem allierede, op til noget, som det ikke bør være. Det vil jeg virkelig, virkelig advare imod,« forklarede hun til Politiken.

Journalist Alex Pigman fra det franske nyhedsmedie AFP har på Twitter delt Politikens artikel med kommentaren:

»Forstår den danske statsminister Mette Frederiksen den franske frustration over Washington? ‘Nej, jeg kan ikke forstå dem. Jeg forstår dem slet ikke. Jeg anser Biden som værende meget loyal over for den transatlantiske alliance.’«

I forbindelse med den kuldsejlede aftale mellem Frankrig og Australien begyndte præsident Macron igen at lufte ideen om et styrket europæisk forsvarssamarbejde. Det er dog ikke første gang, da han tidligere har udvist interesse i både en europæisk hær og øget europæisk autonomi. Men Macron har stået temmelig alene med drømmen om et militært forenet EU. Langt de fleste medlemslande har nemlig forholdt sig passivt til Macrons kritik af USA – indtil nu.

Mette Frederiksen lod nemlig ikke meget være op til fortolkning, da hun blev spurgt om den franske præsidents drømme for EU.

»Der er i mine øjne ingen tvivl om, at Joe Biden er i gang med at rykke den amerikanske udenrigspolitik væk fra noget meget indadskuende til igen at påtage sig den globale lederrolle, som kun USA kan påtage sig. Og hvis ikke USA gør det, er der ingen andre, der kan træde i stedet.«