Messi finter ofte sine modstandere, men han kan ikke snyde det spanske skattevæsen

Spanien tjener millioner hjem til en slunken statskasse ved at slå hårdt ned på fodboldstjerner og andre kendte. Men er det mest af alt skattemæssig symbolpolitik?

TOPSHOT-FBL-COPA AMERICA-2019-ARG-CHI
Lionel Messi måtte tilbagebetale et større millionbeløb, da han blev grebet i at snyde i skat. Argentinerens sag er en blandt en lang række eksempler på, hvordan det spanske skattevæsens »mandsopdækning« af sportsstjerner og medieberømtheder tjener penge hjem til statskassen. Fold sammen
Læs mere
Foto: NELSON ALMEIDA/AFP/Ritzau Scanpix

Der var hverken point eller pokaler på spil. Alligevel blev nederlaget et af karrierens dyreste for Gerard Piqué – i helt bogstavelig forstand.

En appelret gav forleden det spanske skattevæsen medhold i, at FC Barcelona-forsvareren skal efterbetale ca. 15 mio. kroner for fusk med imagerettigheder. Men ikke nok med det. Taber hans verdensberømte kæreste en anden verserende sag, vil det for alvor kunne mærkes selv for en af Spaniens højeste husstandsindkomster.

Popstjernen Shakira, der har to sønner med Piqué, er sigtet for gennem tre indkomstår at have unddraget statskassen 110 mio. kroner under påskud af, at hun ikke havde bopæl i Spanien. Og alt tyder på, at også hun kommer til at betale ved kasse et.

Sagerne mod det colombiansk-spanske powerpar er nemlig blot det seneste eksempel på, hvordan det spanske skattevæsen med held har skruet bissen på overfor såvel sportsstjerner som andre velbeslåede berømtheder og tjent millionbeløb hjem til den slunkne statskasse.

Blandt andre Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, José Mourinho og Rafael Nadal samt en række kendte fra showbiz- og TV-verdenen har de senere år fået ørerne i maskinen og måttet betale klækkelige bøder for at slippe fri igen.

Gerard Piqué og Shakira poserer med den spanske pokal efter en af FC Barcelonas mange triumfer gennem de seneste år. Pt. er der knap så meget at fejre for parret, der er kommet i skattevæsenets søgelys.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Andreu Dalmau/EPA/Ritzau Scanpix.

Skærpet kontrol med selskabsfinter

Ansporet af et faldende provenu på grund af finans- og gældskrisen besluttede det spanske skattevæsen for nogle år siden at skærpe kontrollen med en af stjernernes foretrukne finter på selvangivelsen:

Brugen af konstruktioner, der gør det muligt at betale 25 pct. i selskabsskat i stedet for 45 pct. som almindelig lønmodtager.

»Det viste sig, at mange – især i fodboldens verden – for at slippe billigere havde oprettet uregelmæssige selskaber, i flere tilfælde oven i købet hjemmehørende i skatteparadiser,« forklarer Carlos Cruzado, der er formand for de spanske skatteinspektørers fagforening Gestha, og opremser en serie af de mest almindelige tricks:

  • Brug af skuffeselskaber til at indkassere indtægter for imagerettigheder, der for flere fodboldspilleres vedkommende overstiger deres løn. Spanien indførte for et par år siden en topgrænse på 15 pct. for opgivelse af den type indtægter.
  • Oprettelse af »tomme« selskaber uden andre ansatte end berømtheden selv, der – for at presse citronen yderligere – samtidig får udbetalt en urealistisk lav »løn«.
  • Indkøb af boliger, biler og både via selskaber, som stjernerne efterfølgende bruger kvit og frit.
  • Udgifter til personligt forbrug, der systematisk figurerer som udgifter for selskaberne.

Snydepelse og syndebukke

Ifølge businessavisen Cinco Días har skattevæsenet de seneste år indkaldt til omkring 2.500 torskegilder i forbindelse med den type forseelser.

Der findes ingen officielle tal for, hvor mange penge berømthederne efterfølgende har måttet spytte i kassen, men Carlos Cruzado vurderer, at det handler om »betydelige beløb«.

Artiklen fortsætter under faktaboksen.

Set i forhold til de ca. 112 mia. kroner, som spanske skatteydere i 2018 samlet set måtte punge ud med efter at være blevet grebet i forskellige former for fusk, er der imidlertid tale om, hvis ikke ligefrem pebernødder, så i hvert fald brune kager.

Kritikere hævder da også, at den meget synlige indsats mod sportsstjerner og medieberømtheder især handler om at statuere eksempler. Samt at andre skatteunddragere i de tunge vægtklasser, eksempelvis erhvervsfolk, slipper billigere – ikke mindst hvad angår offentlig spot og spe.

Slipper stadig for billigt

»Det er rigtigt, at især den tidligere konservative regering gik lige til grænsen i forhold til at udpege bestemte grupper og personer samt, i enkelte tilfælde, ligefrem at true dem,« medgiver Carlos Cruzado overfor Berlingske og fortsætter:

»Men samtidig er det oplagt og logisk, at vi i forhold til tidligere bruger flere kræfter på at kontrollere dem. Ikke fordi de er fodboldstjerner eller medieberømtheder, men fordi de ofte tjener rigtig mange penge. Og fordi meget af den skatteunddragelse, som finder sted, netop foregår i de højere indkomstgrupper.«

I virkeligheden slipper de stadig for billigt, mener skatteinspektørernes fagforening. Som regel ender selv de alvorligste sager nemlig med forlig, så stjernerne slipper med bøder og betingede fængselsstraffe.

Cristiano Ronaldo forlader en retsbygning i Madrid i selskab med sin kæreste, Georgina Rodriguez, efter at have indgået forlig med det spanske skattevæsen.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Susana Vera/REUTERS/Ritzau Scanpix.

Cristiano Ronaldo, der tidligere på året accepterede en bøde på 140 mio. kroner og to års betinget fængsel, vil næppe være enig.

Når den portugisiske stjerneangriber i forrige sæson forlod Real Madrid til fordel for italienske Juventus, var det efter sigende ikke mindst for samtidig at slippe ud af kløerne på et stadig mere nidkært spansk skattevæsen.

Martin Tønner er Berlingskes korrespondent i Sydeuropa