Merkels efterfølger valgt: Konservativ splittelse åbenlys for alle

Armin Laschet, ministerpræsidenten for Tysklands største delstat, er valgt som ny partiformand for det konservative CDU-parti. En afstemning over to omgange viste dog, at Angela Merkels parti fortsat er dybt splittet over spørgsmålet om, hvem der skal afløse hende.

Armin Laschet er ny leder af CDU. Nu skal han overbevise om, at han kan afløse og videreføre arven efter Angela Merkel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Odd Andersen/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Armin Laschet vandt, men har kun kort tid til at glæde sig over valget som ny partiformand for Angela Merkels konservative CDU-parti. Forude venter to afgørende valg for ham og for Tyskland.

I september venter det tyske parlamentsvalg, hvor kansler Merkel går af efter 16 år ved magten. Det andet afgørende valg for den nye partiformand bliver afgjort i foråret, hvor Armin Laschet skal overbevise sine konservative partifæller om, at han ud over formandsposten også skal og kan være Tysklands borgerlige kanslerkandidat til at efterfølge Angela Merkel. Valget i dag viste, at et splittet parti langtfra er overbevist om dette.

Armin Laschet er ministerpræsident for Tysklands mest folkerige delstat, Nordrhein-Westfalen med op mod 18 millioner indbyggere, inklusive den vigtige industri i Ruhr-distriktet. Han har ved sin valgsejr i 2017 i sin delstat vist, at han kan vinde valg og slå socialdemokraterne og grønne af banen, men der skal mere til.

Laschet sagde i sin tale inden valget, at han »vil være en anfører, der leder og bringer folket sammen«. Han har også lovet, at han som formand vil videreføre Angela Merkels stil med »kompromiser og løsninger«. Merkel er blevet kritiseret i sit parti for at være så midtsøgende, at hun udvisker partiets linje, men Laschet tog i sin tale afstand fra at føre partiet tilbage på en skarpere konservativ-liberal linje:

»Polarisering er let. Man er nødt til at kunne integrere og samle. Det er det hårde arbejde.«

Skjult stemme på Bayerns CSU-leder

Budskabet gav Laschet sejren, men man kan ikke sige, at det gik rent ind på CDUs landsmøde.

Først i anden valgrunde vandt Laschet formandsvalget i CDU. Med 521 stemmer slog han udfordreren med den skarpe ideologisk konservative profil, Friedrich Merz, der fik 466 stemmer blandt de i alt 987 afgivne stemmer ud af 1.001 stemmeberettigede CDU-delegerede. Fire undlod at stemme, mens ti ikke meldte sig til afstemningen ved landsmødet og formandsvalget, der for første gang i partiets historie var 100 procent digitalt.

Den første valgrunde afslørede i endnu højere grad de tyske konservatives splittelse over, hvem de ønsker skal – og ikke mindst tror på kan – efterfølge Angela Merkel. Gennem 16 år ved magten er den tyske kansler blevet et begreb i Tyskland, som hun er blevet det i resten af EU.

Europa har i den tid oplevet voldsomme politiske omvæltninger, og flere lande har fået hele det politiske landskab revet op med rode, mens Mekel har stået for stabilitet og kontinuitet og har bevaret magten, selv når hun var i politisk stormvejr.

Er den snart 60-årige Laschet manden, der kan varetage den tunge arv? Blandt de CDU-delegerede viste tvivlen sig i første valgrunde ved formandsvalget lørdag formiddag. Laschet fik 380 stemmer, mens Merz fik flest stemmer med 385. Den tredje formandskandidat, Norbert Röttgen, fik overraskende pæn opbakning med 224 stemmer.

Reelt var det en afvisning af CDUs kanslerkandidatur til efterårets valg. Ingen forestillede sig, at Röttgen var et reelt bud på Tysklands kommende leder. En stemme på ham kunne snarere tolkes som, at CDU-delegerede foretrækker Bayerns CSU-ministerpræsident, Markus Söder, som Merkels arvtager.

Magtkamp forude

To gange tidligere har CDUs bayerske søsterparti, CSU, stillet med den fælles konservative kanslerkandidat for CDU/CSU ved tyske valg. Begge gange har de tyske konservative tabt valget, som førte til en socialdemokratisk ledet regering.

Söder har ikke endnu meddelt, om han ønsker at være kanslerkandidat. Det venter alle sker snart, og så begynder en ny, afgørende magtkamp for CDUs nye formand.

Op til formandsvalget har nogle analytikere spekuleret i, at Laschet måske frivilligt ville træde til side som kanslerkandidat til fordel for Söder, eller måske Laschets egen tro støtte i formandsopgøret, sundhedsminister Jens Spahn.

Den tanke var der ingen tegn på, da Berlingske for nogle dage siden deltog i et digitalt møde mellem Laschet og internationale korrespondenter. Tværtimod tog den nyvalgte formand sig i at sige »kanslervalget« og undskyldte med, at han naturligvis mente formandsvalget.

Uffe Taudal er Berlingskes korrespondent i Tyskland.