»Merkel ist weg«. Efter 18 år har Angela Merkel sagt »tschüss« som CDU-formand

På CDUs partkongres i Hamborg har Angela Merkel takket af som formand. Merkel blev mødt af stående ovationer. I sin tale takkede hun for æren ved at have været formand for CDU i 18 år.

GERMANY-POLITICS-CDU-CONGRESS
Angela Merkel vinkede fredag formiddag farvel til CDU-formandsposten efter 18 år. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHN MACDOUGALL

»Merkel muss weg« har i de senere år været sloganet for hendes argeste kritikere.

Nu er Angela Merkel væk, men foreløbigt kun som formand. Fredag formiddag holdt kansler Angela Merkel sin afskedstale som formand for CDU på partikongressen i Hamborg.

Det hele startede i Hamborg. Ikke alene er det Merkels fødeby; men det var også her, hun i 1990 bad om et kort møde med daværende kansler Helmut Kohl på restauranten »Parlament« under rådhuset i Hamborg. Kort tid efter blev den ukendte østtysker udpeget til ligestillingsminister. I årevis gik hun under dæknavnet »Kohls pige«.

Angela Merkel sammen med CDUs mangeårige kansler Helmut Kohl på partikongressen i Dresden 1991. Fold sammen
Læs mere
Foto: MICHAEL JUNG.

Klappet igang

Allerede inden Merkel nåede at sige ét ord i den store Messehal, blev hun mødt med stående ovationer. I talen mindede hun om, hvor dårligt det stod til med partiet, da hun i 2000 blev formand på kongressen i Essen. Dengang var partiet dybt splittet efter pengeskandalen, hvor Helmut Kohl havde modtaget ulovlig valgkampstøtte.

»Vi bevarede hovedet koldt,« lød det fra kansleren. »Og derfor gik det os ikke som f.eks. de konservative i Italien.«

Kansleren mindede også om, at CDU har haft regeringsansvaret i 50 år i forbundsrepublikkens eksistens. Partikongressen, hvor CDU senere i dag vælger ny formand, drejer sig ifølge Merkel om, at partiet også efter 2021 skal kunne bevare regeringsmagten.

Flertal vil beholde Merkel

Ny måling viser, at 57 procent af tyskerne vil have, at Merkel bliver perioden ud som kansler.

Om det rent faktisk sker, afhænger i høj grad, hvem der ca. kl. 16.30 bliver valgt som ny CDU-formand. Ingen, som Berlingske har talt med, tør forudsige resultatet. Mange peger også på, at »hjernen siger ét«, men »hjertet noget andet«.

1.001 delegerede afgør, om Merkels afløser som CDU-formand bliver partiets generalsekretær Annegret Kramp-Karrenbauer eller den tidligere gruppeformand Friedrich Merz. Ingen forventer, at sundhedsminister Jens Spahn har en chance.

Ikke tilbage til fortiden

I sin tale undlod kansleren at udtale sin støtte til en af kandidaterne. Hendes bemærkning om, at partiet i 2018 er et andet end i 2000 – og at CDU ikke skulle tilbage til fortiden – blev dog generelt opfattet som en klar støtte til Annegret Kramp-Karrenbauer. Friedrich Merz var gruppeformand fra 2000 til 2002.

Merkels sidste ord: »Det var mig en ære« blev mødt med stående ovationer. Flere stod med skilte: »Tak chefinde for de 18 år«.

Lykke Friis er Berlingskes korrespondent i Tyskland