Meghan og Harry holdt fødsel hemmelig i ni timer

De havde på forhånd sagt, at de ikke ville gennemføre den sædvanlige rutine med sekundnyheder fra barselssengen og foto lige efter fødslen. Og Meghan og Harry holdt ord. I den grad, og medierne surmuler.

BRITAIN-ROYALS
Ingen billeder med en rynket nyfødt og en udmattet mor. I stedet fik briterne prins Harry, der var i strålende form, da han mødte udvalgte medier – og med en grinende hest i baggrunden. Fold sammen
Læs mere
Foto: STEVE PARSONS

De gjorde det.

De gjorde lige præcis, hvad de havde truet med at gøre, også selv om de fik de britiske medier til at skumme af raseri:

Meghan Markle og Harry fik en søn i al hemmelighed.

Mandag morgen klokken 06.26 dansk tid fødte Meghan Markle en søn, og først ni timer senere offentliggjorde parret, at det var blevet forældre.

I den socialmediale tidsalder er det en evighed, og for det britiske kongehus er det en ualmindelighed, for normalt er medierne med fra de første plukveer til det sidste udmattede klem. Og derefter skal den nybagte mor springe ud af sengen og på vaklende ben og med et smil så kunstigt som terylene posere for fotograferne.

Grin fra Sir John

Men ikke denne gang, ikke os, sagde Meghan og Harry – alias hertuginden og hertugen af Sussex – og de holdt ord.

Først klokken klokken 15.47 dansk tid udsendte kongehuset den lakoniske nyhed om, at hendes kongelige højhed, hertuginden af Sussex, har født en søn, som i øvrigt vejede 3.260 gram. Og nogenlunde samtidigt trådte Harry så frem til en kort medierunde.

Han stod afslappet, iklædt hvidt skjorte, sandfarvet sweater og et stort smil. Bag ham var en hestestald, hvor en hest ved navn Sir John tilsyneladende også slog et stort grin op.

»Meghan og jeg fik et barn her til morgen ... det er den mest fantastiske oplevelse,« sagde Harry og sagde dermed, hvad enhver far død og pine skal sige, men så kom han også med en udtalelse, som gør ham til storfavorit som det mest moderne medlem af kongehuset.

»Jeg er så stolt af Meghan.«

»Hvordan en kvinde gør, hvad hun gør – det er simpelt hen uforståeligt,« sagde han og gjorde en gestus, som betød, at han forstod det ikke, men her var et skud ud til Meghan og alle kvinder.

Meghan Markle som gravid – og hun holder fødslen privat, fordi hun er feminist, siger de sure. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDY RAIN.

»Hun er feminist!«

Det er den slags, som gør Meghan og Harry til de absolut mest populære medlemmer af kongehuset og ikke mindst blandt en ny generation af briter, som også til fulde forstår, at Meghan og Harry ikke gider springe badut for tabloidaviserne. 75 pct. af briterne siger i en ny YouGov-undersøgelse, at de mener, at Meghan og Harry har al mulig ret til at holde fødslen og omstændighederne ved den hemmelig, mens kun 12 pct. surmuler og holder med aviser som The Sun.

The Sun jamrede i en nylig leder over, at Meghan og Harry med deres hemmelighedskræmmeri udviste »virkelig dårlig stil«. Avisens kongelige veteranfotograf, Arthur Edwards, klagede over, at Meghan og især Harry nu behandlede medierne »som lygtepæle«, og avisen vidste også, hvad der var galt.

Det er alt sammen, »fordi Meghan Markle er feminist,« hed det i en anklagende artikel.

Og sådan offentliggør man den slags i 2019 – når man er sådan lidt kvik på de sociale medier: Meghan Markle og prins Harry udsendte nyheden på deres egen Instagram-side. »It's a Boy!« Fold sammen
Læs mere
Foto: HO.

Hjemme med mor

Meghan og Harry har ladet forstå, at de ikke følte nogen forpligtelse til at have medierne med i barselssengen. For deres barn var ikke en tronfølger – den nyfødte baby af Sussex er lige nu nummer syv i tronfølgen – og dermed var der ikke de samme forpligtelser til at træde frem. Andre har peget på, at prins Harry stadig lider af en art pressetraumatisk stress efter sin mor, prinsesse Diana. Han var 12 år, da hun under en vild flugt fra paparazzi i Paris blev kørt ihjel.

Det er i skrivende stund uvist, hvor Meghan fødte – om hun fødte på sygehus eller hjemme i Frogmore Cottage i Windsor – men mandag eftermiddag var hun og den nyfødte søn hjemme i Windsor, og det samme var hendes mor, Doria Ragland, som for et stykke tid siden fløj over for at være hos sin datter.

Og hvornår får The Sun og resten af offentligheden så den nyfødte at se?

»Det er næste halvleg,« sagde Harry ved sin korte fremtoning. »Men vi vil se jer som familie om et par dages tid, og så kan I og alle andre se den nyfødte,« som er »den mest fantastiske lille ting i hele verden.«