Medier: Ungarn vil omskrive historien med nyt holocaust-museum

Den israelske regering og jødiske organisationer frygter, at et nyt holocaustmuseum i Budapest vil skjule Ungarns medvirken i drabet på hundredtusindvis af jøder.

Det nye holocaustmuseum i Budapest hedder »Skæbnernes Hus« og er planlagt til at åbne i løbet af 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: BALAZS MOHAI

Et splinternyt holocaustmuseum vil slå dørene op i Budapest i løbet af næste år. Men allerede inden museet er færdigbygget, vækker det stor bekymring blandt jødiske foreninger og israelske politikere.

Museet skal fortælle om massedeportationen af ungarske jøder til koncentrationslejre i de tyskbesatte polske områder og om drab på mere end en halv million jøder i Ungarn før og under Anden Verdenskrig. Men ifølge flere medier planlægger museet at præsentere en fortælling, der voldsomt undervurderer Ungarns eget samarbejde med nazisterne om udryddelsen.

Opførelsen af det nye museum ledes af historikeren Maria Schmidt, der har tætte forbindelser til Viktor Orbáns højreorienterede nationalistiske regering. I Ungarn er hun førende blandt de historikere, der ønsker at omskrive fortællingen om det ungarske holocaust. Det skriver det amerikanske medie Axios.

Det ungarske projekt vækker bekymring langt ind i den israelske regering. Premierminister Netanyahus kontor oplyser, at museet slet ikke kan få lov til at åbne, hvis ikke ungarerne præsenterer gæsterne for det korrekte forløb, skriver Times of Israel.

Ungarske embedsmænd har de seneste dage været i Jerusalem for at diskutere museets indhold med højtstående personer fra Netanyahus kontor. Israels eget holocaustcenter, Yad Vashem, boykotter det nye museum. Det samme gør flere jødiske foreninger i Ungarn.

Allerede længe før Anden Verdenskrigs begyndelse blev jøder diskrimineret og udstødt af det ungarske samfund. Landets mangeårige højreorienterede leder Miklos Horthy var allieret med Nazityskland.

I 1944 invaderede nazisterne Ungarn i et forsøg på at forhindre Ungarn i at skifte side i krigen. I løbet af bare otte uger blev flere end 400.000 ungarske jøder deporteret til Auschwitz med hjælp fra de ungarske myndigheder, mens ungarere også var involveret i at dræbe titusindvis af mennesker i Budapests jødiske kvarterer, skriver Reuters. Men den historie ønsker museet altså at pynte på.

Tidligere i år endte Israel i en lignende diplomatisk krise med Polen, efter at landets nationalistiske regering gjorde det ulovligt at beskylde Polen for medvirken til holocaust. Halvdelen af de seks millioner jøder, der blev dræbt under holocaust, var polske.

I sommer afsluttede Netanyahu konflikten med den polske regering, da han gik med til at udsende en fælles erklæring med den polske premierminister Mateusz Morawiecki, hvoraf det fremgik, at de to landes forhold var meget vigtigt. Det fik holocaustcenteret i Israel til at udtrykke skarp kritik af Netanyahu for at vægte diplomatiske forbindelser tungere end historisk korrekthed.

Nu frygter dele af den israelske regering, at Netanyahu også i Ungarn er parat til at se gennem fingre med omskrivning af historien for at bevare et godt forhold til en østeuropæisk allieret, skriver Axios.