Medier: Ny forsvarschef »underminerede« vellidt general, som tog sit eget liv

Boris Johnson har efter en beskidt kulissekrig valgt en ny forsvarschef. Britiske medier offentliggør e-mails, som viser, hvordan den nye forsvarschef »underminerede« kendt general, som i weekenden tog sit eget liv.

General Matthew Holmes (tv.) modtog sidste år prins Harry og hertuginde Meghan ved en koncert i Royal Albert Hall. Holmes var tæt på kongehuset og var blandt kistebærerne ved prins Philips begravelse i april. Men det hjalp ham til syvende og sidst ikke. Fold sammen
Læs mere
Foto: Royal Navy
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Boris Johnson udnævnte torsdag en ny forsvarschef, og hans beslutning har fået en hård medfart.

Han gik imod sin egen forsvarsminister og det britiske forsvar og valgte i stedet med sine »mavefornemmelser,« som en kilde siger til Daily Telegraph.

Og endnu værre: Han valgte en mand, som på sin vej mod toppen får skyld for at have »undermineret« en vellidt officerskollega, som endte med at begå selvmord.

Det var ikke den modtagelse, som Boris Johnson havde forestillet sig.

Hans spindoktorer gik torsdag ud med en parole om en udnævnelse, som illustrerede ideen om et Storbritannien, som atter er klar til at spille med musklerne over hele kloden. De britiske flådefartøjer ved Taiwan og atomaftalen med Australien er ikke en tilfældighed, men en politik, og Boris Johnson og den nye forsvarschef »deler det samme verdenssyn om et globalt Storbritannien,« sagde spindoktorerne

Derfor valgte han admiral Tony Radakin som ny forsvarschef.

Pludselig død

Det skulle have været historien, men sådan er det ikke gået.

I stedet er det blevet en historie om den mest brutale kulissekrig internt i forsvaret – og om en mand, som ikke stod distancen.

Både The Sun og Daily Mail kunne således fredag afsløre, hvordan Tony Radakin i forsvaret bliver beskyldt for at have »undermineret« den tidligere chef for det britiske marineinfanteri, general Matthew Holmes, som i weekenden valgte at tage sit eget liv.

Den 54-årige Holmes var kendt som en hård negl, en soldaternes soldat, som stod bag erobringen af Sangin i 2007, en af de mest dristige og vellykkede operationer under krigen i Afghanistan.

Derfor kom hans pludselige død også som et chok for briterne.

Medierne gisnede først om, at han var slået ud over sin skilsmisse og over retræten fra Afghanistan, men ifølge både Sun og Mail havde Holmes sendt en mail, hvor han udtrykte sin bitterhed over admiral Radakin.

Følte sig stækket

Admiral Radakin var britisk flådechef før sin udnævnelse til forsvarschef, og dermed var han direkte overordnet for general Holmes. De var gode venner, men det fik en ende for et år siden.

Radakin beordrede Holmes til at være mindre hands-on som chef for Royal Marines og mere administrativ, og også for andre afdelinger end marineinfanteriet, og han skuldrede ham i det hele taget i baggrunden i forsvarsledelsen.

Og det førte til et sammenstød.

Royal Marines er den eliteenhed, som britiske politikere og forsvaret sætter ind, når de vil have resultater og hurtigt, og i sin tid som chef havde Holmes fået ros for at gøre korpset endnu mere effektivt og slagkraftigt.

Han havde også opbygget et nært forhold til prins Philip og prins Harry, som var æresgeneraler i marineinfanteriet, og det nære forhold viste sig, da Matthew Holmes i april blev valgt til at bære prins Philips kiste ved begravelsen.

General Holmes (tv.) var kendt som soldaternes mand, og her er han i Afghanistan i 2016. Fold sammen
Læs mere

Og det var, hvad admiral Radakins planer gik ud på, mente Holmes og andre i det britiske forsvar ifølge The Times.

Planerne gik ud på at stække Holmes og stække marineinfanteriet og give admiral Radakin endnu mere indflydelse og offentlighed.

Det blev kun bekræftet, da Radakin forbød Holmes at have kontakt med det amerikanske marineinfanteri. Den kontakt ville Radakin selv stå for, selvom admiralen kun har ringe operativ erfaring. Hans karriere har mestendels været i administrative stillinger.

»Slået til jorden«

I slutningen af april i år fyrede Radakin så general Holmes og fjernede ham fra det korps, som han havde viet sit liv til.

Senere sendte han en mail til en militær kollega, og heri skrev han om sine kampe med Radakin:

»Jeg har haft et hårdt år. Jeg føler mig slået til jorden. Ikke lyttet til, bare tromlet af en person uden militært jugement. For meget handler om fremtoning. Jeg stoler ikke på Radakin. Det har været frygteligt. Frygteligt. Du skulle se nogle af de e-mails, som jeg har fået fra ham. Han bruger sin autoritet til at trampe på mig og skubbe mig væk, blandt andet væk fra ministre. Det handler kun om hans narrativ, og han forstår simpelt hen ikke korpset (Royal Marines, red.).«

Daily Mail skriver ikke, hvor de har fået kopier af generalens e-mail fra, og hvornår de er sendt. The Sun skriver, at general Holmes' »rasende kolleger« har offentliggjort de pågældende e-mails.

Hvis det er korrekt, passer det også med, hvad Financial Times har skrevet, nemlig at det øvrige forsvar med næb og klør kæmpede imod udnævnelsen af Tony Radakin som forsvarschef. Selv Boris Johnsons forsvarsminister og sikkerhedsrådgiver ville ikke have ham og pegede på chefen for det britiske cyberforsvar, general Patrick Sanders.

»Eller rettere sagt – enhver anden end Radakin,« som en kilde i forsvarsministeriet siger til Financial Times.

Boris Johnson ville det anderledes.

Han ville have en forsvarschef, som post-Brexit kunne være med til at gøre Storbritannien til en afgørende politisk og militær aktør i verden, og han valgte admiral Radakin – og håbede, at kulissekrigen ville være slut.

Hvis militære kilder har offentliggjort de pågældende e-mails – så er svaret negativt. Kulisekrigen er langt fra slut