Medier: Dronning Elizabeth fik nok af sexskandalen og fyrede sin søn

Prins Andrew forsøgte at redde ansigt ved at udsende en kortfattet pressemeddelelse om, at han på grund af Epstein-sexskandalen havde bedt sig fritaget for offentlig tjeneste. Men det var et røgslør for, hvad der virkelig foregik bag kongehusets tykke mure, skriver flere britiske medier. Sandheden var meget mere grum.

 

Prins Andrew ligner en færdig mand. En prins af ingenting.

Faldet kom onsdag aften – og det var brutalt.

Prins Andrew forsøgte at redde ansigt ved at udsende en kortfattet pressemeddelelse om, at han på grund af den verserende Epstein-sexskandale ville trække sig fra offentlig tjeneste. Han var blevet en forhindring for kongehusets fortsatte arbejde, og derfor havde han bedt om orlov, skrev han.

Men pressemeddelelsen var et røgslør for de virkelige hændelser, som var meget værre, siger kilder ved hoffet til flere britiske medier torsdag.

Vender ikke tilbage

For prins Andrew bad sig ikke fritaget for offentlig tjeneste. Han anmodede ikke om orlov. Nej, det var hans 93-årige mor, dronning Elizabeth, som onsdag eftermiddag med kort varsel kaldte ham til samtale, skriver Daily Telegraph. Han kørte straks fra sin residens på Royal Lodge Windsor og til Buckingham Palace i London, og her meddelte dronningen, at han var fritaget for tjeneste. Ifølge Daily Mail havde dronningen og hendes ældste søn og tronarving, prins Charles, konkluderet, at Epstein-sexskandalen ikke længere kun var Andrews krise, men hele kongehusets.

Hans dubiøse forhold til den pædofile milliardær Jeffrey Epstein var slemt nok, mens hans BBC-interview lørdag og de efterfølgende afsløringer gjorde ondt meget værre, og en simrende historie onsdag eftermiddag fik tilsyneladende bægeret til at flyde over.

Derfor fyrede dronningen prins Andrew og meddelte ham, at han ikke længere skulle repræsentere kongehuset offentligt, og en royal kilde siger til The Sun, at det er tvivlsomt, om prins Andrew nogensinde får lov til at vende tilbage til kongelig tjeneste.

Prins Andrew afviser alle påstande fra Virginia Roberts og hævdede indtil for nylig, at han aldrig havde mødt hende. Så dukkede dette foto fra 2001 op: Prins Andrew, Virginia Roberts og til højre Ghislaine Maxwell, som var milliardæren Jeffrey Epsteins højre hånd, der rekrutterede unge piger til sex. Foto fra de flere end 2.000 siders retsmateriale, som Berlingske har fået adgang til. Fold sammen
Læs mere
Foto: Handout.

Afviser alibi

Men hvad var det for en historie, der angiveligt fik bægeret til at flyde over?

Følgende:

I BBC-interviewet lørdag var prins Andrew meget opsat på at give sig selv alibier for de tre gange, hvor han bliver beskyldt for at have misbrugt den dengang 17-årige Virginia Roberts, som var en af mange unge og/eller mindreårige piger omkring Jeffrey Epstein.

Og en af anklagerne handlede om prinsens besøg i New York i april 2001.

Når prins Andrew var i New York, overnattede han ofte og gerne hos sin ven Jeffrey Epstein, som ejede den største private bolig på Manhatten. Og under sådan et besøg 11. april 2001 misbrugte han angiveligt Virginia Roberts.

Men det afviste prins Andrew pure, og han overnattede slet ikke hos Epstein under sit ophold i New York. Ja, han besøgte Epstein, men han overnattede ikke hos ham. Der var tale om et officielt forretningsbesøg, og derfor overnattede han hos den britiske generalkonsul, Sir Thomas Harris, sagde han.

Prins Andrew, som vi kender ham – med en fin hat til et britisk hestevæddeløb. Men han plejede også et nært venskab med den nu afdøde milliardær Jeffrey Epstein og fløj med meget unge piger om bord på det, der er blevet døbt »Lolita-Expressen«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Toby Melville/Reuters/Ritzau Scanpix.

»Nok er nok«

Daily Mail har imidlertid interviewet den 74-årige Thomas Harris, som ikke har nogen erindring om, at prins Andrew på det tidspunkt overnattede hos ham. Harris har ikke længere sin private kalender for april 2001, men hvis der var tale om et officielt forretningsbesøg, skulle prinsens overnatning fremgå af den offentlige hofkalender – det gør den ikke. Her står intet om et officielt forretningsbesøg eller en overnatning.

Og som Harris også siger til avisen: Hvis der var tale om et officielt besøg med overnatning, ville han have arrangeret en middag med forretningsforbindelser, og det ville også fremgå af hofkalenderen. Det gør det heller ikke.

Dermed vakler prins Andrews alibi, og Daily Mail kontaktede onsdag eftermiddag hoffet for at få en kommentar. Historien ville have føjet sig til de seneste dages nyheder, som for prins Andrew var sort i sort. Store virksomheder trak sig som sponsorer for hans projekter, et universitet og den kongelige balletskole ville have ham fyret som æresrektor, politikere ville tvinge ham til at underkaste sig et FBI-forhør, og flere af hans påstande fra BBC-interviewet blev dokumenteret som tvivlsomme, blandt andet at han ikke skulle have været i stand til at svede i 20 år efter Falklandskrigen.

Onsdag eftermiddag var historien om generalkonsulen og overnatningen i New York på vej. Det er ikke dokumenteret, at der er en sammenhæng mellem den vordende skandale og prinsens de facto-fyring, men det mener Daily Mail, at der er.

Ifølge avisens kilder ved hoffet rådførte dronning Elizabeth sig med prins Charles, som i øjeblikket er i New Zealand, og især prins Charles mente, at nok var nok. Prins Andrew måtte sættes fra bestillingen.

Prins Andrew repræsenterede bl.a. kongehuset 9. november ved en mindeceremoni for de faldne britiske soldater – her var han bænket ved siden af premierminister Boris Johnson. Fold sammen
Læs mere
Foto: Chris Jackson/Reuters/Ritzau Scanpix.