Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Der er mange måder at dø på, og Scot Youngs død er ikke tiltalende.
En kold eftermiddag faldt han ud ad et vindue i sin lejlighed i et fashionabelt nabolag i London. Han faldt fire etager ned og landede oven på et spydgitter, som spiddede ham, og politiet måtte fjerne et helt parti af gitteret for at få ham fri.
Politiet lukkede hurtigt sagen. Selvmord, lød konklusionen.
Der er mange måder at dø på, og Alexander Perepilitnyjs død er heller ikke tiltalende.
En chauffør fandt ham i vejkanten. Hans T-shirt var gennemsvedt, han var kold, og hans ben var blege. Han havde hudafskrabninger på knæene, som om han først var sunket i knæ. I hovedet havde han et sår på størrelse med en britisk 50-pence, han gav nogle små spjæt, og så døde han.
Politiet lukkede hurtigt sagen. Hjertestop, lød konklusionen.
Bellingcat
Berlingske har i artikler fokuseret på de to dødsfald og har været til ligsyn for én af de to mænd – og vi har påpeget, at selvmord var en mulighed, men at der også i begge tilfælde var en anden og mere oplagt mulighed, nemlig Rusland.
Britisk politi har imidlertid fastholdt deres første konklusioner, men ifølge The Times har en særundersøgelse nu gravet så mange nye oplysninger frem, at politiet ændrer mening. Politiet vil nu kategorisere Scot Youngs og Alexander Perepilitnyjs sager som »mistænkelige«, skriver avisen.
Så hvad er der sket?
Efter det russiske nervegiftangreb på dobbeltagenten Sergej Skripal i foråret gik britisk politis særlige antiterrorkorps, SO15, i gang med at kulegrave en snes dødsfald, men tilsyneladende uden det store held. Da Berlingske i september senest skrev om Scot Young, fastslog politiet, at der ikke var grund til at genoptage sagen. Men siden har det undersøgende medie Bellingcat foretaget, hvad der måske er den største demaskering af agenter i spionhistorien. Mediet afslørede i forrige måned 305 agenter fra den militære russiske efterretningstjeneste, GRU.
Og det var gennembruddet, skriver The Times. Politiet har eftersporet, hvornår de pågældende GRU-agenter er rejst ind og ud af Storbritannien, og ifølge avisens kilder har flere af dem været i Storbritannien på de tidspunkter, hvor Scot Young og Alexander Perepilitnyj døde.
Politiet har også fundet andre og ikkeoplyste spor og vil genoptage efterforskningen i begge sager, skriver The Times. Politiet har ikke officielt bekræftet oplysningerne.
Herunder: Videoen viser den lejlighed i Marylebone i London, som den angiveligt fallerede Scot Young lejede for 4.000 pund om ugen. Han faldt fra fjerde sal og ned på gitteret nedenfor.
Politisjusk
Og politiets beslutning kommer ikke et øjeblik for tidligt, skriver den britiske historiker Giles Udy, som er ekspert i Rusland og russisk efterretningsvæsen.
»For alle med en smule kendskab til russiske likvideringer var det åbenlyst, at de pågældende drab var mistænkelige. Det var helt uforståeligt, at politiet lukkede deres efterforskning så hurtigt og sagde, at dødsfaldene ikke var mistænkelige. Dét var til gengæld mistænkeligt,« skrev han på Twitter.
Begge de to mænd var raget uklar med magtfulde kredse i Rusland.
Alexander Perepilitnyj var en russisk finansmand, som i 2010 gik til schweizisk politi og fortalte om sit kendskab til russiske politikere og gangstere, som svindlede 220 mio. dollar fra en vestlig investeringsfond i Moskva. Samme sag kostede i 2009 en anden whistleblower – Sergej Magnitsky – livet.
Perepilitnyj flygtede til Storbritannien, men måtte hele tiden kigge sig over skulderen og bogstaveligt talt sidde med ryggen mod muren på restauranter. I en retssag i 2012 kom det frem, at en berygtet russisk eksagent ved navn Dimitri Kovtun var efter ham. Han vandt sagen mod Kovtun, men blev kort efter fundet død i vejkanten i Surrey. Ligsynet påpegede, at Perepilitnyj aftenen forinden havde fået alvorlig madforgiftning på en japansk restaurant, og at han den følgende dag muligvis blev forgivet af skovsyresuppe.
Scot Young var en britisk forretningsmand, som i 2001 begyndte at gøre forretninger med eksilrusseren Boris Beresovskij. Beresovskij havde været med til at hjælpe Putin til magten, men var nu Putins »fjende nummer ét« og førte fra sit eksil i London kampagne mod sin tidligere ven. Young blev hans fikser, og han hjalp Beresovskij med at få penge ud af Rusland via offshorekonti. 23. marts 2013 døde Beresovskij ved et mistænkeligt selvmord, og det følgende år faldt Scot Young ud ad vinduet på fjerde sal i Marylebone.