Macrons femårsplan: »Vi vil bygge en Notre-Dame, som er endnu smukkere end før«

Den franske præsident lovede tirsdag aften i en kort peptalk til nationen, at den brandhærgede Notre-Dame-katedral vil være genopbygget på højest fem år.

Præsident Emmanuel Macron, her under tirsdag aftens tale til nationen, gør klogt i at »vande tilbage til virkeligheden«, advarer en af De Gule Vestes ledere.  Fold sammen
Læs mere
Foto: LUDOVIC MARIN/AFP/Ritza Scanpix

Emmanuel Macron skulle have fremlagt en reformpakke på TV, netop som branden i Notre-Dame mandag aften brød ud.

Men den franske præsidents konklusioner på »Le Grand Débat« – en gigantisk national brainstorming-proces bestående af hundredevis af borgermøder sat i gang som svar på krisen omkring De Gule Veste – var lige pludselig ikke så vigtige.

»Politikkens tumult vil vende tilbage de kommende dage, men lige nu det om noget andet,« som Macron udtrykte det, da han tirsdag aften holdt en kort peptale til nationen.

Lige nu handler det om sorgen over katastrofen og de omfattende ødelæggelser. Men også stoltheden over tapre brandmænd og generøse borgere, der allerede har doneret adskillige hunderede millioner euro til genopbyggelsen af katedralen.

»Enhver har givet, hvad han havde. Brandmændene satte heroisk deres liv på spil. (…) De rige og de mindre rige har givet (penge til genopbyggelsen). Enhver har givet, hvad han kunne. Enhver har fundet sin plads og sin rolle,« fastslog Macron og fortsatte:

»Vi vil genopbygge Notre-Dame-katedralen endnu smukkere end før, og jeg vil, at det skal ske indenfor fem år. Det kan vi godt klare, hvis vi står sammen.«

Den franske præsident insisterede den ene gang efter den anden i sin blot seks minutter lange tale netop på dette sammenhold og evnen til at mobilisere ressourcer i et land, der til daglig – midt i den politiske tumult – synes splittet som aldrig før.

Disse dages fællesskab i sorgen over brandkatastrofen og sammenholdet i reaktionen på den, vil næppe heller vare ret længe, lod Macron mellem linjerne forstå.

Men i det mindste har franskmændene med den hurtige genopbygning af Notre-Dame nu fået et projekt at samles om, som de stort set alle kan identificere sig med.

Hver lørdag de seneste fire måneder har De Gule Veste gennemført ofte voldelige demonstrationer mod præsidenten og hans politik. Den kommende weekend vil vise, om også aktivisterne fra den hidtil kompromisløse protestbevægelse er blevet påvirket af »ånden fra Notre-Dame«.