Macron vil bryde kontroversielt tabu for at få styr på migranter

Regeringen i Paris gør klar til at indføre et kvotesystem, der skal regulere antallet af migranter og stille krav til deres kvalifikationer.

Illegale migranter har slået lejr ved en motorvejsudfletning i den nordlige udkant af Paris. Nu lægger Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, og hans regering op til at regulere den fremtidige tilstrømning ved at indføre et kvotesystem.  Fold sammen
Læs mere
Foto: CHRISTOPHE ARCHAMBAULT/AFP/Ritzau Scanpix

Præsident Emmanuel Macron er bekymret for udlændingedebatten i Frankrig.

»Vi er nødt holde et vågent øje med migrationen. Den bliver det store emne i 2022,« indskærpede han forleden over for sine ministre med henvisning til præsidentvalget om tre år.

Den franske regering har da også annonceret en debat om spørgsmålet i Nationalforsamlingen til september, og i den forbindelse blev indenrigsminister Christophe Castaner i weekenden sendt i byen med et opsigtsvækkende budskab.

»Et kvotesystem bør indgå i debatten om en ny model for legal immigration,« sagde Castaner i et interview med søndagsavisen Le Journal du Dimanche og lagde op til, at migranter i givet fald vil blive udvalgt efter deres kvalifikationer og øvrige baggrund:

»Det er vigtigt, at debatten ikke kun handler om antallet af migranter, men også om kvaliteten af deres integration.«

Castaner tilføjede ganske vist, at asylansøgere »på baggrund af vores internationale aftaler og min personlige etik« ikke vil blive omfattet af kvotesystemet, men fortsat skal have deres sag behandlet enkeltvis.

Indenrigsministeren afslørede heller ikke detaljer om, hvilke grupper af migranter dette skal gælde. Det væsentlige for Emmanuel Macron og hans ministre er i første omgang at få taget hul på debatten.

»Nu er trolden ude af æsken,« konstaterer avisen Le Figaro.

Kvotesystemet er en gammel mærkesag for den franske højrefløj og dermed også en tabubelagt idé for præsidentens centrumsøgende politiske bagland.

Systemet blev første gang foreslået af tidligere præsident Nicolas Sarkozy i 2005, mens han var indenrigsminister, som en metode til at koble migrationen med behovet for arbejdskraft samt til at udvælge netop de udenlandske studerende, som Frankrig havde mest brug for.

Hvilket alt sammen kan være meget godt på længere sigt, men ikke hjælper meget på situationen her og nu, oplyser en kilde i indenrigsministeriet til Le Figaro:

»Problemet er ikke dem, der kommer ind, men dem, som skal ud. Hvad stiller vi op med de illegale migranter, der har hobet sig op, og som oprindelseslandene ikke vil tage tilbage?«

Mindst 330.000 migranter opholder sig illegalt i Frankrig.

Martin Tønner er Berlingskes korrespondent i Sydeuropa