Macron sætter hæren ind mod Gule Veste: »Det kan ende med døde demonstranter«

Franske soldater frygter et blodbad, hvis de kommer under angreb ved lørdagens demonstrationer, hvor regeringen har besluttet at sætte hårdt mod hårdt, efter at De Gule Vestes oprør i sidste uge blussede op igen.

Fransk militær har allerede »politiopgaver« i forbindelse med beredskabet mod terror, som her hvor en soldat holder vagt ved Louvre-slottet. Men det er første gang hæren tages i brug ved demonstrationer.    Fold sammen
Læs mere
Foto: YOAN VALAT/EPA/Ritzau Scanpix

Franske urobetjente er kendt for ikke at lægge fingrene imellem. Men de er i det mindste både uddannet og udrustet til opgaven, når demonstrationer – som det ofte er tilfældet i Frankrig – udvikler sig voldeligt.

Hvad sker der, hvis det i stedet er soldater, som står overfor professionelle ballademagere, når sten, flasker og andet kasteskyts begynder at flyve gennem luften? Soldater bevæbnet med angrebsrifler og trænet i at nedkæmpe fjenden?

Spørgsmålet melder sig, efter at Emmanuel Macron har mobiliseret enheder fra hæren forud for De Gule Vestes protester i en række franske byer for 19. lørdag i træk i forsøg på at undgå en gentagelse af sidste uges omfattende hærværk og voldsomme gadekampe.

Anonym soldat

»Vores opgave er at kæmpe mod fjenden, og fjenden kan aldrig være vores egen befolkning.«


Militæret skal ganske vist kun bruges til at bevogte bygninger og monumenter, og de kommer ikke i direkte kontakt med demonstranterne, forsikrer præsidenten. Men det beroliger ikke soldater, som radiostationen Franceinfo har talt med.

»Hvis man begynder at bombardere os, og vi ikke har mulighed for at gå i dækning; hvis der er for mange demonstranter, ja, så er der desværre en risiko for dødsofre,« siger en af dem og tilføjer:

»Vi har ikke det rigtige udstyr, kun knipler og peberspray af den type, som kvinder går rundt med i tasken. Virker det ikke, er der kun angrebsriflen tilbage.«

En anden, der ligeledes optræder anonymt, vil i givet fald nægte at skyde på demonstranterne.

»Vores opgave er at kæmpe mod fjenden, og fjenden kan aldrig være vores egen befolkning,« fastslår soldaten.

Demonstranter kaster med sten på Place de l'Etoile i det centrale Paris, da De Gule Vests månedlange protester efter en relativt fredelig periode igen førte til gadekampe og hærværk.   Fold sammen
Læs mere
Foto: ALAIN JOCARD/AFP/Ritzau Scanpix.

Macron er igen presset

General Bruno Le Ray, der leder de væbnede styrker i Paris-regionen, bekræftede fredag i et interview med Franceinfo, at soldaternes »klare instrukser« omfatter »ildgivning«, hvis det skulle blive nødvendigt.

Det blev ganske vist efterfølgende dementeret af forsvarsminister Florence Parly. Men frygten for en blodig konfrontation mellem soldater og demonstranter er blevet hængende i luften, og forløbet af dagens demonstrationer kan blive et vendepunkt for Emmanuel Macron.

Præsidenten troede ellers, at han havde kæmpet sig ud af krisen i forbindelse med med De Gule Vestes oprør. I stedet måtte han haste hjem fra en skitur i Pyrenæerne, da situationen sidste lørdag igen udviklede sig dramatisk.

Franskmændene tror ikke længere på, at Christophe Castaner kan håndtere opgaven som indenrigsminister og sikre den offentlige orden i forbindelse med De Gule Vestes demonstrationer.    Fold sammen
Læs mere
Foto: Julien de Rosa/EPA/Ritzau Scanpix.

Endnu mere utjekket virkede det, da magasinet Closer forleden kunne afsløre indenrigsminister Christophe Castaner i højt humør og tæt dans med en kvinde, der ikke var hans kone, på en parisisk natklub.

Ifølge en meningsmåling offentliggjort fredag i Le Figaro har 76 pct. af franskmændene mistet tilliden til Castaner som direkte ansvarlig for at sikre den offentlige orden. Macron klarer sig ikke ret meget bedre med støtte fra blot 30 pct.

Målingen viser imidlertid også, at et klart flertal er trætte af volden og mener, at demonstrationerne bør stoppe. Det er på den baggrund, at præsidenten har besluttet at sætte hårdt mod hårdt med brug af hæren og en generel optrapning af beredskabet.

Med risiko for, at franske soldater for første gang i nyere tid bliver tvunget til at skyde mod deres »egen befolkning«.