Lykke Friis: »Sparebanden har vundet noget, men de har også skullet give sig betragteligt«

Fire hektiske døgn med følelsesladede taler senere er EU-landene endelig blevet enige om en historisk økonomisk aftale, som fordeler et svimlende stort beløb mellem de 27 medlemslande. De Sydeuropæiske lande får milliardtilskuddet, som har været det helt store diskussionsemne gennem forhandlingerne, mens Danmark får en dobbelt så stor EU-rabat som oprindeligt.

 
Efter fire døgns forhandlinger har EU-landene tirsdag morgen indgået en aftale om et syvårsbudget og en økonomisk genopretningsfond. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Mathilde Oda Jørgensen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Vi gjorde det!«

Sådan lyder det fra EU-præsident Charles Michel tirsdag morgen, efter hvad han kalder for et »maraton«, som er resulteret i en succes for alle 27 EU-medlemslande og for folket.

EU-landene har nu landet en historisk økonomisk aftale efter fire dages dramatiske forhandlinger, og der ligger nu en klar plan for, hvordan et beløb på 13.580 milliarder kroner skal fordeles mellem EU-landene de næste syv år. Det er et historisk stort beløb, som er blevet forhandlet.

Den helt store bundlinje i aftalen er, at de sydeuropæiske lande får et tilskud på 390 millarder euro, mens yderligere 360 milliarder euro bliver et lån. Det er et væsentligt mindre tilskud, end det den tyske forbundskansler, Angela Merkel, og den franske præsident, Emmanuel Macron, foreslog i maj måned.

»Genopretningsfonden blev en anden balance, end Merkel og Macron lagde frem, men alligevel er størstedelen tilskud, som jo var helt centralt for tyskerne og de sydeuropæiske lande,« siger direktør for Tænketanken Europa, Lykke Friis.

Kompromis hele vejen rundt, også for »sparebanden«

Det er den såkaldte »sparebande«, bestående af Holland, Østrig, Sverige og Danmark, som med en række fælles krav har været med til at forhandle andelen af tilskuddet ned. Som udgangspunkt mente Danmark slet ikke, at der skulle være tale om et tilskud, men snarere et lån. Så selv om de fire lande har fået rykket på tilskudspuljen, er det stadig væsentligt flere milliarder euro, end man oprindeligt syntes, var en god idé.

»Sparebanden har vundet noget, men de har også skullet give sig betragteligt for at nå et kompromis. Men det gælder jo hele vejen rundt,« siger Lykke Friis.

Den danske regering går dog hjem med en anden sejr: en rabat på EU-medlemsskabet på 2,8 milliarder kroner. Et beløb, der er langt større end de 1,6 milliarder kroner, der oprindeligt lå i kortene, fortæller Lykke Friis.

En anden målsætning for Danmark var en reduktion af budgettet, som nu er blevet højere, end hvad den danske regering satsede på.

En yderligere bundlinje i aftalen ligger i det værdimæssige hjørne. For første gang nogensinde er der en retsstatsmekaniske i et EU-budget. Landene har besluttet, at det skal være muligt at fratage penge fra et land, hvis det ikke lever op til retsstatsprincipper som magtens tredeling og uafhængige dommere.

»Det er en god aftale. Det er en stærk aftale. Det er den rigtige aftale for Europa lige nu,« lyder det fra EU-præsident, Charles Michel, tirsdag morgen.