Lykke Friis: »Aldrig igen« – angreb mod synagoge ryster Tyskland

Onsdagens dobbeltdrab nær en synagoge i tyske Halle sender chokbølger igennem et land, der i forvejen kæmper med en voksende antisemitisme. Ifølge indenrigsminister Horst Seehofer var der netop tale om et ekstremistisk højrefløjsangreb.

Kampklædte politifolk står vagt på vejen mellem Wiedersdorf og Landsberg ikke langt fra Halle, hvor flere personer i dag mistede livet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ronny Hartmann

Alt var gjort klar til den store lysfest i Leipzig i anledning af den fredelige demonstration for at mindes de dage for 30 år siden, der førte til DDRs fald.

Tysklands præsident Frank-Walter Steinmeier var ankommet til den østtyske by for at fejre, at demokratiet i 1989 sejrede, uden at der blev løsnet et skud.

Omkring middagstid indløb der imidlertid en nyhed fra Halle, der med ét slag fundamentalt ændrede stemningen. I den østtyske by Halle var to mennesker blevet dræbt tæt ved en synagoge og jødisk kirkegård.

Attentatmændene forsøgte ifølge talsmanden for den jødiske menighed, Max Privorozki, at trænge ind i synagoen med molotowcocktails og granater.

Inde i synagogen opholdt 70 til 80 mennesker sig i anledning af den jødiske helligdag Jom Kippur. Over for flere medier beretter talsmanden, hvordan de på synagogens overvågningskamera kunne se, at en bevæbnet mand med stålhjelm og maskinpistol forsøgte at skyde sig ind.

Også i en by 15 kilometer fra Halle – Landsberg – faldt der skud.

Politiet i andre østtyske byer som Dresden og Leipzig styrkede straks sikkerheden foran synagogerne. Også i resten af Tyskland blev sikkerheden øget.

Den jødiske kirkegård i Halle. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sebastian Willnow/DPA/Ritzau Scanpix.

Politiet i Halle kunne tidligt på eftermiddagen meddele, at to var omkommet. Ifølge den jødiske talsmand er ingen af dem fra den jødiske menighed.

Kort tid efter anholdt det lokale politi én mistænkt og slog fast, at efterforskningen nu var videregivet til de centrale myndigheder. Politiet opfordrede også på det kraftigste til, at der ikke spekuleres i, hvem der står bag.

Onsdag aften er de tyske myndigheder endnu ikke blevet klogere på gerningsmændenes motiv, men avisen Frankfurter Allgemeine Zeitung kan fra kilder i sikkerhedskredse oplyse, at der arbejdes ud fra teorien om et højreekstremistisk angreb.

Samme avis har også kilder i delstatsregeringen, der oplyser, at den anholdte er tysker.

Chokbølger

Nyheden om, at angrebet fandt sted tæt på en synagoge, sender chokbølger igennem det tyske samfund. En stor del af efterkrigstidens Tysklands DNA er bygget op omkring udtrykket »nie wieder« (aldrig igen). Tidligere tiders intolerance, forfølgelse og drab på baggrund af religion må ikke gentage sig.

GRAFIK

Attentatet kommer på et tidspunkt, hvor undersøgelser viser, at Tyskland i disse år præges af en stigende antisemitisme. En europæisk undersøgelse kom for nylig frem til, at Tyskland er det land i Europa, hvor flest jøder føler sig udsat for antisemitisme, nemlig 41 procent.

I september kunne medier i Berlin meddele, at antallet af forbrydelser begået mod jøder er steget.

I november 2018 skabte det stor debat i Tyskland, da en undersøgelse fra CNN viste, at 40 pct. af tyske unge i aldersklassen fra 18 til 34 år gav udtryk for, at de vidste »lidt« eller »overhovedet intet« om Holocaust.

Endnu et angreb i Østtyskland

At angrebet finder sted i Østtyskland, gør ikke bekymringen mindre. I efteråret 2018 blev den jødiske restaurant »Schalom« i Chemnitz udsat for angreb med sten og flasker af hætteklædte mænd. I oktober blev restaurantejeren på ny overfaldet.

Begivenhederne i Chemnitz fandt sted i kølvandet på de voldelige demonstrationer, der udviklede sig, efter at tysk-cubaneren Daniel H. blev stukket ned med kniv og døde. I sommeren 2019 blev en asylansøger dømt for overfaldet.

I marts 2019 besøgte Merkel restauranten for at sende et signal om tolerance og mangfoldighed.

Også ved landsbyen Wiedersdorf var der skud onsdag, hvilket fik politiet til at lukke byen ned. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ronny Hartmann/AFP/Ritzau Scanpix.

De voldelige demonstrationer i Chemnitz blev organiseret af stærkt højreorienterede, nynazistiske grupper, der også spiller en central rolle omkring byens lokale fodboldklub. Ingen er blevet dømt for overfaldet på restauranten.

Politisk efterskælv

Uanset hvem der står bag attentatet, vil begivenhederne i Halle give anledning til fornyet debat i Tyskland.

Politikere hos for eksempel De Grønne har længe givet udtryk for, at det etablerede Tyskland ikke har slået hårdt nok ned på det stigende fremmedhad og den hadske tone på f.eks. de sociale medier. Partiet Alternative für Deutschland (AfD) er ofte i centrum for kritikken.

AfD derimod – men også dele af det konservative CDU – er stærkt bekymret for, at Angela Merkels flygtningepolitik har ført til betydelige spændinger i det tyske samfund. De bekymrede frygter at miste deres »hjemstavn«. Det diskuteres også, om antisemitismen delvist er blevet »importeret« – altså via flygtninge fra eksempelvis Syrien.

Onsdag aften kaldte Tysklands indenrigsminister, Horst Seehofer, angrebet for antisemitisk.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters sagde indenrigsministeren, at de myndigheder, der har overtaget efterforskningen, ser tegn på, at det kunne være et angreb fra den ekstreme højrefløj.

»Der er nok indikationer til at sige, at det er muligt, at det var et ekstremistisk højrefløjsangreb,« siger Horst Seehofer ifølge Reuters.

Onsdag eftermiddag fordømte kansler Merkels talsmand, Steffen Seibert, drabene i Halle. Merkel »udtrykker sine kondolencer til de dræbtes familier«. »Vores solidaritet gælder for alle jøder, der i dag fejrer Yom Kippur – vi takker sikkerhedsstyrkerne, der stadig er i aktion,« lød det via talsmanden.

Tysklands udenrigsminister, Heiko Maas, SPD, udtalte, at »det rammer os i hjertet, at der bliver skudt på en synagoge under Yom Kippur-forsoningsfesten«. Udenrigsministeren gav også udtryk for, at begivenhederne giver anledning til at styrke kampen mod antisemitisme I Tyskland.

Flere tyske politikere har på de sociale medier udtrykt forfærdelse men også skam over, at et sådant angreb kan finde sted i Tyskland.

Følg med i den seneste udvikling i sagen i Berlingskes liveblog her.