Luftrummet over Madrid er lukket, mens diktatorens mumie graves op under enorme sikkerhedsforanstaltninger

De jordiske rester af Spaniens mangeårige diktator, Francisco Franco, flyttes i dag fra sin hidtidige hædersplads. Det sker under protest fra hans familie og efter trusler fra den yderste højrefløj.

Francisco Franco har ligget på hæderspladsen i det mindesmærke for borgerkrigens ofre, som han lod opføre i bjergene nord for Madrid. I dag flyttes hans jordiske rester til en mere diskret adresse i El Pardo-forstaden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Oscar del Pozo/AFP/Ritzau Scanpix

Alt er timet og tilrettelagt, når de spanske myndigheder i dag fjerner de jordiske rester af Francisco Franco fra hæderspladsen i det enorme gravmonument Valle de los Caídos nordvest for Madrid for at grave dem ned på en mere diskret adresse på en kirkegård i en forstad til Madrid.

Den politisk følsomme flytning, som premierminister Pedro Sánchez lovede at gennemføre efter sin overtagelse af magten i juni sidste år, finder sted efter et langt juridisk slagsmål. Den mangeårige diktators familie deltager da også i operationen under protest.

Franco, der efter at have vundet den spanske borgerkrig styrede Spanien med jernhånd fra 1939 til sin død i 1975, ligger begravet i en kryptkirke.

Selv om kirken er boret flere hundrede meter ind i en klippeformation i bjergene nordvest for Madrid, tager regeringen ingen chancer i bestræbelserne på at undgå uautoriserede billeder af ekshumationen.

Civilgarden har i forvejen finkæmmet kirkerummet på jagt efter eventuelle skjulte kameraer. For en sikkerheds skyld foregår arbejdet med at løfte den 1.500 kilo tunge granitplade over graven væk samt – om nødvendigt – at flytte diktatorens balsamerede lig over i en ny kiste under dække af et telt.

Når kisten er klar til transport, bliver det dog muligt – via en transmission fra det statslige TVE – at følge, hvordan Francos i alt 22 børnebørn og oldebørn bærer hans kiste ud af kirken til en ventende helikopter.

Vittige hoveder har på sociale medier de seneste dage haft travlt med at lave sjov med flytningen af Francos balsamerede lig.

Protestdemonstrationer strengt forbudt

Familien tabte for nylig en klagesag ved højesteret mod flytningen. Sánchez-regeringen har også afvist de efterladtes krav om en ceremoni med officielle æresbevisninger, samt om at kisten under transporten skulle dækkes af et spansk flag.

Under den cirka ti minutter lange helikoptertur til kirkegården i Madrid-forstaden El Pardo, vil luftrummet nord for den spanske hovedstad være lukket for såvel flytrafik som flyvning med droner.

Heller ikke under den sidste del af operationen, når Franco stedes til hvile ved siden af sin kone, Carmen Polo, skal regeringen nyde noget. Mindst to ansøgninger om at afholde protestdemonstrationer uden for kirkegården er blevet afvist med henvisning til risikoen for uroligheder.

Selv om Spanien kort efter Francos død afviklede hans højreekstreme regime for at erstatte det med demokrati, er den historiske arv fra diktaturet fortsat et følsomt emne i spansk politik.

De borgerlige partier er modstandere af at »rippe op i fortidens sår«. De beskylder Sánchez for at gennemføre flytningen for at tækkes sine venstreorienterede vælgere forud for parlamentsvalget 10. november.

På den yderste højrefløj har operationen for alvor bragt sindene i kog. Hvilket et lille gravhuggerfirma fra provinsbyen Cuenca, som deltager i flytningen, har fået at mærke. Firmaets ejere har måttet bede om politibeskyttelse efter at have modtaget en række ophidsede trusler.