London genåbner med et brag: »Hvor mange supersprederbegivenheder vil vi have i nat?«

Den 19. juli er allerede blevet døbt »Freedom Day« i den britiske presse, men langt fra alle er glade ved udsigten til den nye frihed, som nattens genåbningen af England kan medføre.

Allerede ved den mindre genåbning i april var indbyggerne i London hurtige til at genindtage byens restauranter og barer. Denne gang har de også glæde af natklubberne, der åbner for første gang i 16 måneder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henry Nicholls/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Englænderne er ikke sene til at gøre brug af deres fornyede frihed, der trådte i kraft natten til mandag. Knap var restriktioner hævet, før køerne til natklubberne i London voksede sig lange.

Genåbningen i England betyder blandt andet, at der ikke længere er begrænsninger på antal gæster på restauranter, barer og natklubber.

Og netop sidstnævnte blev der gjort god brug af, da natklubberne for første gang i 16 måneder kunne holde åbent.

Billeder og videoer på Twitter viser, hvordan de lange køer til natklubberne voksede sig større og større, da festglade englændere så frem til muligheden for at feste og danse på en natklub igen.

Flere britiske medier har døbt 19. juli »Freedom Day«, da begrænsninger over hele landet er blevet løftet. Det gælder også for biografer, teatre og større sportsbegivenheder, hvor der ikke længere er begrænsninger på publikumskapaciteten.

Men langt fra alle jubler på »Freedom Day«. For blandt glæden over genåbningen spreder sig også en frygt for, hvilke konsekvenser genåbningen vil få. Det skriver flere på Twitter.

»Hvor mange supersprederbegivenheder vil vi have i nat?«

Smitten stiger

Den engelske genåbning sker samtidig med, at Storbritannien oplever en stor stigning i antallet af smittede, der i ​​sidste uge var på sit højeste niveau i næsten seks måneder. Det er særligt den mere smitsomme deltavariant, der er skyld i stigningen, skriver TT.

Genåbningen er derfor også blevet mødt med kritik fra flere parter, der mener, at det er uansvarligt, at premierminister Boris Johnson genåbner landet, mens antallet af smittede vokser.

På Twitter opfordrer Boris Johnson til fortsat »forsigtighed«, selvom genåbningen sender et andet signal, skriver Reuters.

»Vi skal huske, at virussen desværre stadig er derude,« siger han i en video offentliggjort på Twitter, hvor han også oplyser, at han vil gå i isolation efter at have været nærkontakt til landets nye sundhedsminister, der er testet positiv.

To tredjedele af Storbritanniens voksne befolkning er nu fuldt vaccineret – hvilket er et af Boris Johnsons stærkeste argumenter for at gennemfører den kontroversielle genåbning, der skal få gang i den britiske økonomi.

Regeringen har fremsat en række anbefalinger, som den håber kan forhindre større smitteudbrud. Englænderne anbefales fortsat at bruge mundbind i offentlig transport, og virksomheder opfordres til at indføre krav om negative pcr-test eller vaccinecertifikater.