Lørdag vandt han to store svenske musikpriser – tirsdag blev han tiltalt for at opfordre til kidnapning af kendt svensker

En spektakulær sag udspiller sig i Sverige. Bandekonflikter og jalousidrama har tirsdag ført til tiltale af i alt 30 personer. En af dem er en af Sveriges største rapstjerner.

Den svenske rapper Yasin er tiltalt for at opfordre til kidnapning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pr
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I foråret 2020 blev en kendt svensk musiker, hvis navn ikke er offentliggjort, kidnappet. Han blev ydmyget og mishandlet af en gruppe maskerede mænd.

På årets sidste dag, kun en time inden kalenderen skiftede til 2021, blev en af Sveriges største rapstjerner og spirende musikalske håb, den kun 23-årige Yasin, anholdt for at stå bag kidnapningen. Siden har han siddet fængslet for forbrydelsen, som han nægter sig skyldig i.

Nu, kun tre dage efter at Yasin vandt to priser ved P3 Guld i Sverige, er han tiltalt for at tilskynde eller opfordre til kidnapning – men ikke i den kidnapningssag, der rent faktisk fandt sted.

Forvirret? Lad os tag det fra en ende af.

Nytårsaften 2020 anholdt politiet Yasin, der var under mistanke for at have bortført den svenske musiker tidligere på året. Yasin var langt fra den eneste, der blev anholdt i sagen, der siden har udviklet sig til også at inkludere efterforskning af mordforsøg, ekstremt alvorlig vold og narkotikakriminalitet. I alt er 30 personer tirsdag blevet tiltalt af den svenske anklagemyndighed, hvor også en tidligere fodboldspiller og en anden rapper menes at være indblandet, skriver SVT Nyheter.

Siden sagen for alvor begyndte at blive dækket af de svenske medier, har Yasins mulige indblanding i sagen været et mysterium.

Men nu mener anklagerne, at de er kommet frem til en konklusion.

Yasin er anklaget for at have udtænkt en fælde, der skulle føre til bortførelsen af den kendte musiker – men planen lykkedes aldrig. Den kidnapning, som Yasin udtænkte, fandt aldrig sted, hævder den svenske anklagemyndighed nu.

»Yasin foreslår, at han tager NN i en bil, og at XX og andre skal trække NN ud, når de stopper ved et rødt lys (...) Da Yasin opdager, at der er mange politibetjente den aften, annullerer de planen,« hedder det blandt andet i tiltalen.

Yasin retsforfølges derfor ikke for den kidnapning, der rent faktisk fandt sted to uger senere, hvor musikeren blandt andet blev mishandlet. I den sag er derimod en anden berømt rapper anklaget for at stå bag. Yasin tiltales i stedet for at have udtænkt og planlagt en kidnapning, samt opfordret og tilskyndet til bortførelse.

Det står ikke klart, hvad motivet til kidnapningen er, selvom politiet har mistanke om, at det kan være et afpresningsforsøg. Ifølge kilder, som SVT Nyheter har været i kontakt med, kan jalousi også have været en del af motivet.

Ifølge tiltalen planlagde dele af det kriminelle netværk, der nu er anholdt, også at detonere en bombe uden for den bortførte musikers mors hjem, men da der befandt sig politi uden for hjemmet, besluttede de at vente.

Beviserne, der har ført til de mange tiltaler, inkluderer logfiler fra det krypterede chatværktøj »Encrochat«, som det lykkedes fransk politi at finde frem til sidste forår. Logfilerne har ført til en række anholdelser i hele Europa.

Tidligere dømt

Sagen har trukket mange overskrifter i Sverige, hvor også Yasins nomineringer til P3 Guld har skabt voldsom debat om, hvorvidt man bør give taletid til en kriminel. Kritikere har talt for, at Yasin burde være frataget nomineringerne.

Det er nemlig ikke første gang, at den unge rapper er involveret i kriminalitet.

I 2018 blev rapperen idømt to år og tre måneders fængsel for en række grove forbrydelser med skydevåben. I 2020 blev Yasin, der ifølge svensk politi har haft banderelationer, igen anholdt. Denne gang mistænkt for drab. Han blev dog løsladt tre måneder senere på grund af manglende beviser.

Sveriges Radio, der står bag P3 Guld, har hele vejen igennem holdt fast ved nomineringerne og henvist til sondringen mellem kunstner og værk.

»Vi mente, at det var vigtigt, at hans nominering forblev. Derfor gjorde den det, og så stemte publikum på ham som Årets Kunstner. Hvad angår Årets Hiphop kommer halvdelen af stemmerne fra juryen og den anden halvdel fra publikum, og selv der fik han flest stemmer,« fortæller områdechef for Sveriges Radio Anna-Karin Larsson til TT.

Yasin har hele tiden hævdet, at han ikke medvirkede til kidnapningen og har nægtet sig skyldig.

»Jeg var uskyldig dengang, og jeg er uskyldig nu, det er ikke første gang, jeg hører fyrværkeriet byde det nye år velkommen fra en celle,« skrev han blandt andet i et opslag på Instagram.