Kunstig intelligens vil give hurtigere og bedre demensprognoser

Et team af britiske professorer har udviklet et system drevet af kunstig intelligens, der skal være med til at hjælpe demenspatienter til hurtigere og mere præcise diagnoser, og give dem mulighed for tidligt i sygdomsforløbet at få en prognose for sygdommens udvikling.

Med helt ny kunstig intelligens mener forskere nu at kunne diagnosticere sygdommen demens tidligere samt at stille en mere grundig prognose for patienterne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Fred Tanneau/AFP/Scanpix/Reuters
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

24 timer.

Så hurtigt kan det i fremtiden gå, at diagnosticere demens hos patienter. I hvert fald hvis du spørger den britiske professor, Zoe Kourtzi.

Herhjemme tager det normalt én til to måneder at få stillet en demensdiagnose. Og det er kun, hvis du allerede har symptomerne. Men det vil det nye system, drevet af kunstig intelligens (AI), lave om på.

Et hold britiske forskere, ledt af professor Zoe Kourtzi, har udviklet et nyt system, der skal kunne opdage demens efter en enkelt hjernescanning. Systemet kan desuden hjælpe lægerne til hurtigere at udarbejde en prognose for patientens sygdomsforløb.

Systemet er i øjeblikket under udvikling og er ved at blive testet på patienter.

Ifølge det britiske medie BBC vil diagnosen med det nye system kunne blive stillet på et enkelt døgn.

Det vil ifølge klinisk professor og neurolog ved Nationalt Videnscenter for Demens, Steen Hasselbalch, spare patienten for vigtig tid og bekymringer:

»Det tager tid at  komme ind til undersøgelser, at få taget blodprøver, at få taget tests og at få taget scanninger. Vi kan ikke altid bedømme, om patienten er i en demensudvikling. Det kræver nogle symptomer og en opfølgning. Man kunne spare noget tid, hvis man med et system som dette allerede kunne forudsige, hvordan det ville gå patienten.«

Genkender mønstrene

AI-systemet vil kunne gå ind i en database over scanninger af demenspatienters hjerner og sammenligne dem med den udiagnosticerede patients scanninger.

Ifølge BBC kan AI-systemet også genkende mønstre i scanningerne, som selv garvede eksperter i neurologi overser.

Steen Hasselbalch er positiv overfor hvad den kunstige intelligens vil kunne bidrage med:

»Kunstig intelligens kan bedre overskue alle disse informationer og give et samlet billede af, hvad der foregår. Men det kommer aldrig til at stå alene. Det vil altid være en værktøjskasse til lægen. Dog kan det bidrage med at give nogle mere præcise diagnoser.«

Kunstig intelligens i Danmark

Selvom det nye system vil udgøre en vigtig brik i demenslægernes værktøjskasser, tvivler Steen Hasselbach dog på, at diagnoserne i fremtiden vil falde efter kun 24 timer.

Han påpeger, at det vil tage en måned at bestille selve scanningen, da der er pres på det danske sundhedsvæsen. Dog mener han, at der er andre vigtigere fordele ved det nye britiske system:

»Jeg tror, at man bliver mere sikker i sin vurdering og derfor i den anden ende kommer til at spare mere tid, fordi man på et tidligere tidspunkt kan give information til patienten.«

Det forventes, at cirka 500 patienter vil deltage i testscanningerne, som vil foregå på Addenbrooke’s Hospital i Cambridge.