Kosher og halal: Belgien forbyder religiøs slagtning

Belgiske muslimer og jøder har allerede indklaget forbuddet for landets forfatningsdomstol.

Fotografi fra en kosher-afdeling på et slagteri i Golina, Polen. Fold sammen
Læs mere
Foto: KACPER PEMPEL

I Belgien trådte et forbud mod den muslimske og jødiske form for rituel slagtning af dyr i kraft ved årets begyndelse, og dermed er der skrevet endnu et kapitel i kampen om balancen mellem dyrevelfærd og religiøs frihed i Europa.

Både dyreværnsfolk og højreorienterede nationalister har presset på for at få den rituelle slagtning forbudt, mens religiøse mindretal i Belgien og andre lande frygter, at de er udsat for fordomme forklædt som omsorg for dyrene.

»Det er umuligt at kende folks virkelige intentioner,« siger rabbiner Yaakov David Schmahl fra Antwerpen. »Med mindre altså at folk siger rent ud, hvad de har på hjerte, og det er de færreste antisemitter, som gør det.«

Love i de europæiske lande og forordninger i Den Europæiske Union kræver, at dyrene bedøves, før de slagtes for at gøre processen mere nænsom. For større dyr betyder det en boltpistol, som skyder en metalstang ind i dyrets hjerne ved hjælp af trykluft; for fjerkræ betyder det som regel et elektrisk stød. Dyr kan også bedøves med gas.

Ann De Greef, GAIA

»De ønsker at blive ved med at leve i middelalderen.«


Slagtning efter de jødiske kosher- og de muslimske halal-foreskrifter (dhabihah) kræver, at dyret er ved godt helbred, og det udelukker ifølge religiøse autoriteter bedøvelse. Dyret skal også dræbes med et enkelt snit i halsen, som skærer de store blodårer over. Dyret mister bevidstheden i løbet af få sekunder, og det indebærer ifølge nogle fortalere mindre lidelse end andre metoder.

De fleste europæiske lande og EU tillader religiøse undtagelser for reglen om bedøvelse. Men nu slutter Belgien sig til gruppen af lande, der ikke levner plads til undtagelser. Gruppen omfatter blandt andet Danmark, Sverige, Norge, Island, Finland, Grækenland og Slovenien.

Indklaget for forfatningsdomstolen

Direktør Ann De Greef fra den belgiske dyreværnsgruppe Global Action in the Interest of Animals (GAIA) insisterer imidlertid på, at bedøvelse ikke strider imod kosher- eller halal-doktrinen. »De kan stadig kalde det rituel slagtning,« men de religiøse autoriteter nægter at anerkende dette.

»De ønsker at blive ved med at leve i middelalderen og fortsætte med at slagte uden bedøvelse – som dengang teknikken ikke fandtes – uden at skulle rette sig efter loven,« siger hun.

»Jamen, undskyld, i Belgien står loven altså over religionen, og sådan vil det blive ved med at være.«

Belgien har en befolkning på omkring 11 millioner, heraf omkring en halv million muslimer og godt 30.000 jøder. De af dem, som følger de religiøse regler, vil derfor snart blive tvunget til at indkøbe deres kød i udlandet. Det vil gøre det dyrere, siger de selv, og det kan endda føre til fødevaremangel.

Ledere fra begge samfundsgrupper har anlagt sager ved Belgiens forfatningsdomstol, som de håber kan omstøde forbuddet mod slagtning uden bedøvelse senere i år.

En rituel slagtning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Artur Reszko.

»Regeringen bad om vores råd i spørgsmålet om slagtning. Vi svarede negativt, men vores råd blev ikke fulgt,« siger Saatci Bayram fra det muslimske samfund. »Dette forbud fremstilles som en åbenbaring af dyreværnsgrupperne, men debatten om dyrevelfærd har varet ved i 1.500 år inden for Islam. Vores rituelle slagtning er smertefri.«

Advokaten Joos Roets, der repræsenterer en paraplyorganisation af islamiske institutioner, siger, at forbuddet snarere er motiveret af en stigmatisering af visse grupper end af en reel bekymring for dyrenes velfærd. Regeringen bør tage skridt til at reducere dyrenes lidelser, siger han, »uden at krænke den belgiske religionsfrihed og de europæiske forordninger om emnet.«

Oversættelse: Lars Rosenkvist