Korrespondent: Nu kommer næste skridt for Ukraine – kravet lyder på jagerfly

USA og Tyskland ser efter lange overvejelser ud til at have besluttet at sende deres avancerede kampvogne til det ukrainske militær. Kort tid efter lyder der nye krav fra Ukraine, siger Berlingskes korrespondent i Tyskland.

 
Ukraine vil have jægerfly. Video: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix. Redigering: Emma Märtens Christensen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er sket modstræbende fra regeringerne i både Berlin og Washington, D.C. – men nu er det sket.

Amerikanerne og tyskerne ser ud til at være klar til at sende avancerede kampvogne til Ukraine.

Nu er ukrainerne allerede klar til at tage næste skridt, siger Berlingskes korrespondent i Tyskland, Uffe Taudal:

»Få timer efter meldingen lød et nyt krav fra Ukraine, som vestlige ledere nu kan forvente vokser i styrke,« lyder det fra Taudal:

»Der er behov for jagerfly,« var budskabet fra den ukrainske udenrigsminister, Dmytro Kuleba, og præsidentens stabschef, Andrij Jermak, på sociale medier.

Samtidig arbejder ukrainerne ifølge Berlingskes korrespondent hårdt for at sikre, at løfterne fra Vesten om kampvogne udmønter sig i stærkest mulig støtte.

»Det drejer sig ikke om fem eller ti eller 15 kampvogne. Behovet er større,« sagde Zelenskyj blandt andet i sin daglige videotale til nationen.

Kan tage flere år

Flere medier kunne tirsdag aften dansk tid berette, at både Tyskland og USA har besluttet at sende henholdsvis Leopard 2- og Abrams M1-kampvogne til Ukraines militær.

Foreløbigt har den tyske forbundskansler, Olaf Scholz, og hans regering ifølge flere tyske medier besluttet sig for at levere »mindst« 12-14 topmoderne Leopard 2-kampvogne af en af de nyeste og mest avancerede A6-modeller.

Polen har erklæret, at man vil levere omkring 14 Leopard-kampvogne af en lidt ældre model.

USAs regering kan allerede i dag give officiel besked om at levere formentlig omkring 30 moderne Abrams-kampvogne.

Det kan dog have lange udsigter, inden de avancerede kampvogne kan blive indsat på slagmarken med styr på vedligeholdelse og tilstrækkelig træning af ukrainske soldater, lyder det advarende fra amerikanske militærkilder.

»Men ingen skal være i tvivl om, at det er en dramatisk udvikling med løfterne om de bedste vestlige kampvogne til ukrainsk militær,« fastslår Uffe Taudal.

»At det er et stort skridt, kan man også udlede af reaktionen fra den russiske regering. Herfra afviser man, at kampvognene på nogen måde kan forsvares som et forsvarsvåben,« siger Berlingskes korrespondent og henviser til en reaktion fra den russiske ambassadør i USA.