Knusende sejr til Salvini kan smadre Italiens protestregering

Matteo Salvini kan glæde sig over, at hans højrenationale parti nu er Italiens klart største. Et elendigt resultat for koalitionspartneren truer dog med at få regeringssamarbejdet til at bryde sammen i utide.

Den italienske indenrigsminister, Matteo Salvini, der leder det højrenationale parti Lega, stemmer i højt humør. Legas eftertrykkelige valgsejr er dog næsten blevet for meget af det gode. Fold sammen
Læs mere
Foto: MIGUEL MEDINA/AFP/Ritzau Scanpix

Alt er sådan set gået efter planen for Matteo Salvini ved valget til europaparlamentsvalget.

Da samtlige stemmer mandag formiddag var talt op, havde indenrigsministerens parti, Lega, vundet en knusende sejr med ikke færre end 34,3 procent. af stemmerne.

Sammen med Marine Le Pens Rassemblement National, der ligeledes, men mere snævert, sejrede i Frankrig, vil han fremover udgøre en magtfaktor i Europa-Parlamentet – også selv om mange af de mindre partnere i alliancen af højrenationale partier klarede sig mindre godt.

Det passer ligeledes fint i Salvinis kram, at koalitionspartnerne – og rivalerne – fra Femstjernebevægelsen gik markant tilbage, og at vælgerne har bekræftet den status som overhund i den italienske protestregering, som meningsmålingerne længe har tildelt ham.

Det var da også en tydeligvis tilfreds indenrigsminister, der på valgnatten »med et ord« takkede italienerne for resultatet på Twitter:

Problemet er, at det muligvis er for meget af det gode, og at regeringssamarbejdet falder fra hinanden, inden det – set fra Salvinis synspunkt – har udspillet sin rolle.

Mens Femstjernebevægelsen fik 32 procent af stemmerne ved parlamentsvalget i marts sidste år, måtte den ved europaparlamentsvalget nøjes med blot 17,1 procent.

Dette er i sig selv slemt nok, men for at føje spot til skade er protestbevægelsen samtidig blevet overhalet af det socialdemokratiske Partito Democratico, der efter en lang intern krise på mirakuløs vis synes genopstået fra de døde med støtte fra 22,7 procent af italienerne.

Femstjernebevægelsens leder, Luigi Di Maio, har de seneste uger forsøgt at lægge afstand til Salvini og Lega i en række spørgsmål i forsøg på at begrænse katastrofen.

Efter at denne nu er indtruffet, bliver det endnu sværere for ham at bakke op om koalitionspartnerens benhårde migrations- og retspolitik, der måske nok er populær blandt italienerne samlet set, men som mange af Femstjernebevægelsens vælgere åbenbart ikke vil være med til.

De kommende dage bliver intense i italiensk politik.

Martin Tønner er Berlingskes korrespondent i Sydeuropa