Klokken 10 bliver Löfvens skæbne afgjort: »Nogle gange er du nødt til at vælge mellem pest eller kolera«

Vänsterpartiet vil ikke være med mere. Hvis ikke statsminister Stefan Löfven fjerner punkt 44, der sætter prisdannelsen på husleje i nye lejeboliger fri, mister han partiets støtte. Og Löfven har særligt én udfordring: Vänsterpartiet har intet at tabe.

Sveriges socialdemokratiske statsminister, Stefan Löfven, er havnet som en lus mellem to negle, da forskellige krav fra støttepartierne truer regeringens parlamentariske grundlag. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHANNA GERON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sveriges statsminister, Stefan Löfven, står foran en skæbnesvanger dag.

I en uge har han forsøgt at redde sin koalitionsregering, og i et sidste desperat forsøg fremlagde han søndag et kompromisforslag, men forgæves.

På en pressekonference søndag eftermiddag sagde Nooshi Dadgostar, leder af Löfvens støtteparti Vänsterpartiet, at partiet stemmer imod Löfven ved en mistillidsafstemning kl. 10 i dag.

Dermed risikerer mindretalsregeringen, der består af Socialdemokratiet og Miljöpartiet, at falde.

Det er en strid om at sætte prisdannelsen på husleje i nye lejeboliger fri, der har skabt krisen. Löfvens støttepartier ser forskelligt på komplekset, og nu vil Vänsterpartiet altså trække støtten til mindretalsregeringen.

»Nu venter der en uge, der kan ændre Sverige,« skriver Dagens Nyheters politiske kommentator, Ewa Stenberg, i en analyse af konflikten.

Hun mener, at det bliver vanskeligt for regeringen og støttepartierne at nå til enighed. Det mest sandsynlige er ifølge hende, at Stefan Löfven træder tilbage og annoncerer et suppleringsvalg for at undgå, at regeringen omdannes til en overgangsregering.

Kommentatoren Göran Eriksson fra Svenska Dagbladet vurderer, at dette er Nooshi Dadgostars eneste chance for at ændre på den boligpolitik, der er en mærkesag for partiet. Havde hun accepteret Löfvens kompromis og udsat krisen, ville det ifølge Göran Erikisson sandsynligvis have været vanskeligt at få Moderaterne og Kristdemokraterna til at deltage i en ny mistillidsafstemning senere.

»Med andre ord er det nu eller aldrig for Nooshi Dadgostar – våbnet kan kun affyres nu, og ikke senere,« skriver Eriksson.

Ifølge Göteborg-Posten handler uenighederne i virkeligheden om Stefan Löfvens regeringsbase og om, hvorvidt Vänsterpartiet fortsat vil være et passivt støtteparti for Socialdemokraterne – uden reel indflydelse. Partiet har derfor intet at tabe i konflikten, vurderer analytikeren Arne Larsson:

»Man kan mene, at Vänsterpartiet er forvirret, eller at det er det forkerte spørgsmål at kæmpe for – men det er vanskeligt at beskylde Vänsterpartiet for ikke at have handlet i tråd med det, de sagde. Spillet er spillet med helt åbne kort.«

»Pest eller kolera«

Forslaget om prisfastsættelse på huslejer handler om, at det fremover skal være et spørgsmål, der afgøres mellem udlejer og lejer – modsat i dag, hvor Sverige har et særligt system, der betyder, at en organisation forhandler husleje på vegne af lejerne.

Stefan Löfven har lovet mindretalsregeringens andre to støttepartier – Centerpartiet og Liberalerna – at huslejen vil blive sat fri.

Indenrigsminister Mikael Damberg (S) kritiserer Vänsterpartiet for, hvad han anser for at være »en uforholdsmæssig voldsom reaktion« fra partiet, der ligger på den yderste venstrefløj.

I et TV-interview søndag forklarer Mikael Damberg, at Socialdemokraterne ikke forsvarer forslaget, men at partiet skal holde dets løfter, hvis det i fremtiden skal ses som en pålidelig forhandlingspartner.

»Hvert parti skal tænke over, hvordan man kan bidrage,« siger han til Expressen og tilføjer, at prisen for et nyt valg kan være høj, selv for Vänsterpartiet:

»Vänsterpartiet  skal tænke over, hvor deres smertegrænse går for, hvem der leder Sverige. Nogle gange er du nødt til at vælge mellem pest eller kolera«

Men meget tyder på, at Nooshi Dadgostar og Vänsterpartiet ikke har tænkt sig at rykke sig en millimeter.

»Tag ansvar for landet og slet punkt 44. Vi holder det, vi lovede det svenske folk. Vi skuffer ikke Sveriges lejere,« skrev partilederen søndag på Twitter.

Ifølge Dagens Nyheter har Socialdemokraterne allerede påbegyndt forberedelserne til en mulig valgkamp. Blandt andet ved at indkalde ungdomsorganisationen SSU til møde.