Kan man gøre en prins usynlig? Nu prøver man i hvert fald at få ham til at forsvinde

Begrebet cancel culture kan blive taget til et nyt niveau, når det bevæger sig fra universitetscirkler til de royale paladser. Det britiske kongehus vil i dronningens jubilæumsår prøve at lade, som om prins Andrew slet ikke eksisterer.

Prins Andrew er blevet en alvorlig belastning for det britiske kongehus efter alvorlige anklager mod ham for at have begået seksuelle overgreb mod en mindreårig med hjælp fra sin pædofile rigmandsven. Fold sammen
Læs mere
Foto: John Thys/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skulle være den store fest. Rigtig mange briter elsker deres dronning. Hun er fortsat officiel regent i flere lande fra det tidligere britiske imperium, og ingen 95-årig er udsat for så stor opmærksomhed som dronning Elizabeth.

Nu begynder det britiske kongehus imidlertid at blive bekymret over den nærmeste fremtid, hvor man næste sommer ellers har planer om en storslået fejring af dronningens 70 år på tronen.

Et er det stadig skrøbeligere helbred for en efterhånden ret ældet kvinde med masser af arbejdspligter. Selv i en robust, udendørshærdet krop, der har holdt dronningen på omgangshøjde med sin arbejdsbeskrivelse langt ud over den normale pensionsalder.

Den 95-årige dronning Elizabeth II vil til næste år have siddet på den britiske trone i 70 år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Victoria Jones/AFP/Ritzau Scanpix.

»Han skal være usynlig«

For få dage siden har dronning Elizabeth igen været på hospitalet til undersøgelse. Derefter blev det meddelt, at dronningen ikke som planlagt vil møde frem til det kommende klimatopmøde i Glasgow.

I fremtiden kan man forvente, at tempoet bliver sat ned, og at der fra hoffet vil blive prioriteret hårdt i, hvilke officielle begivenheder dronningen skal deltage i, forudser en royal ekspert i Daily Mail.

Det største problem er heller ikke kongehusets indimellem hårde og ubehageligt offentlige skærmydsler med barnebarnet prins Harry og hustruen Meghan.

Det helt uoverskuelige problem er dronning Elizabeths 61-årige søn og angiveligt i mange år hendes yndling i børneflokken. For hvad stiller man op med prins Andrew?

Svaret er ifølge en anonym kilde nær hoffet til The Sun at prøve simpelthen at få prinsen til at forsvinde. Om ikke fysisk så i hvert fald fra briternes og alle andres bevidsthed.

»Planen er, at han skal være usynlig under festlighederne,« siger kilden.

Begrebet cancel culture kan med andre ord blive taget til et nyt niveau, når det bevæger sig fra universitetscirkler til de royale paladser. Ikke engang flyvevåbnet RAFs hyldest med formationsflyvning vil prins Andrew få lov at overvære fra den royale balkon i Buckingham Palace.

Monarkiet lider under anklager

Prins Andrew har ellers altid skilt sig ud i familien med sin forbindelse til militæret og sin konkrete militærerfaring i nationens tjeneste under Falklandskrigen mod Argentina i 1982.

Men under de fire dages planlagte fejring af dronningen 2.-5. juni næste år ønsker hoffet at holde prinsen helt usynlig, fordi en domstol i USA på samme tid vil være i gang med retssagen imod ham med anklager om i 2001 at have begået seksuelle overgreb på en 17-årig amerikansk kvinde.

Virginia Giuffre, der dengang hed Roberts, siger, at hun var en af de mange ofte udsatte, unge kvinder, som den pædofile rigmand Jeffrey Epstein havde lokket ind i sit følge og efterfølgende brugte sin magt og rigdom til at kontrollere.

Tre gange blev hun simpelthen overdraget af Epstein til vennen prinse Andrew for at have sex med ham, lyder anklagen fra Giuffre.

Det er skandalen, som det britiske kongehus vil prøve at få befolkningen til at glemme. Og det er ifølge britiske medier hoffets store bekymring for dronning Elizabeths jubilæum, at alvorlige sexanklager mod prinsen om voldtægt af en teenager skal overskygge festlighederne til ære for hans gamle mor.

Til Daily Mail siger Richard Fitzwilliams, en af briternes talrige royale eksperter, at det ikke bliver let bare at gøre prins Andrew usynlig i Storbritannien, mens han i allerhøjeste grad bliver udstillet og gjort synlig i en amerikansk domstol. Det kan påvirke fejringen af dronningens jubilæum, siger han:

»Skaden på monarkiet kan blive betydelig i en periode, der burde være dedikeret til jubel og glæde.«