Israel-møde efterfulgt af ultrakort pressemøde: »Vi vil arbejde sammen om at fremstille vacciner«

Statsminister Mette Frederiksen præsenterede et nyt samarbejde med Israel og Østrig om at udvikle og producere vacciner. Arbejdet skal foregå i alle tre lande, men derudover var der ikke mange oplysninger på et meget kort pressemøde, hvor der kun blev givet plads til ét spørgsmål.

 
På et pressemøde præsenterede statsminister Mette Frederiksen et nyt samarbejde med Israel og Østrig om at udvikle og producere vacciner. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne. Fold sammen
Læs mere

Danmark skal sammen med Israel og Østrig udvikle og producere vacciner. Det var beskeden på et ultrakort pressemøde efter statsminister Mette Frederiksens (S) meget omtalte besøg i Jerusalem.

Hvis man havde forventet præsentationen af en grydeklar plan for at gå i gang med at udvikle og producere coronavacciner var beskeden efter mødet en skuffelse.

»Vores samtaler i dag beviser, at vi ikke kun kan tale sammen, men også arbejder meget tæt sammen,« sagde statsminister Mette Frederiksen.

De to andre regeringsledere var en anelse mere konkrete om forberedelserne til samarbejdet, hvis man lyttede godt efter og stykkede bidderne sammen.

Den konservative østrigske kansler, Sebastian Kurz, forklarede, at der skal investeres i forskning, udvikling og produktion, og at »opgaverne vil blive delt ud på de tre lande«.

Mødets vært, den konservative israelske premierminister Benjamin Netanyahu, oplyste, at de tre lande vil etablere en fælles udviklingsfond.

»Vi vil skabe en fælles produktion af vacciner,« sagde Netanyahu, der brugte udtryk som »fælles bestræbelser« og talte om at »drøfte mulighederne for fælles produktion«.

Det blev på pressemødet ikke oplyst, hvordan og hvornår samarbejdet vil blive udformet til noget mere konkret.

»Når vi først er kommet over denne sygdom, er der ingen garanti for, at den ikke vender tilbage,« sagde Netanyahu.

Kansler Kurz gentog den erklæring, som han havde sagt til østrigske medier inden sin afrejse, hvor han vurderede, at der vil være »brug for omkring 30 millioner vacciner de kommende år« til at vaccinere og genvaccinere den østrigske befolkning.

De tre regeringsledere forklarede alle, at det var den vurdering, der havde bragt mødet i stand.

Mette Frederiksen oplyste, at »vaccineadgang« vil være afgørende i »de kommende mange år«, og at det er det, samtalerne har handlet om. Et samarbejde, der skal give afkast i fremtiden.

»Vi har bragt vores viden sammen,« sagde Mette Frederiksen.

Tættere kom de tre regeringsledere ikke på deres nye projekt under det knap et kvarter korte pressemøde. Netanyahu afsluttede med at sige, at der allerede har været henvendelser fra andre lande, der gerne vil være med, og han forklarede, at det var tegn på, at de kunne se, at de tre landes initiativ er alvorligt ment.

»Andre er velkomne til at deltage,« sagde Netanyahu.