Island i oprør over sexistiske politikere

En gruppe islandske politikere sidder på en bar og underholder sig i slibrige vendinger om deres kvindelige kolleger. En mand i nærheden fisker sin mobiltelefon frem og trykker »optag«.

Islands tidligere statsminister Sigmundur Gunnlaugsson er sammen med flere andre tidligere ministre blevet optaget med en mobiltelefon, mens de havde en samtale på en bar, hvor de talte nedværdigende om kvinder. Fold sammen
Læs mere
Foto: JONATHAN NACKSTRAND

Mange islændinge kræver, at en gruppe politikere trækker sig fra deres poster efter en episode på en bar i det indre Reykjavik. En anden gæst på baren optog i al hemmelighed deres samtale, og her kan man høre politikerne omtale kvindelige kolleger i sexistiske og slibrige vendinger, herunder nedsættende bemærkninger om et handicappet tidligere medlem af Altinget.

Gruppen omfattede tidligere statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, tidligere udenrigsminister Gunnar Bragi Sveinsson og en kvindelig minister ved navn Anna Kolbrún Árnadóttir. De mødtes for to uger siden på en bar kaldet Klaustur i Reykjavik, bestilte øl og satte sig til at snakke i timevis.

En mand i nærheden overhørte deres samtale og optog den med sin mobiltelefon. Siden sendte han optagelsen til nogle af landets nyhedsmedier.

Optagelsen blev lagt ud på de sociale medier i sidste uge, og den udløste national bestyrtelse i et land, der har en kvindelig statsminister, Katrin Jakobsdóttir, og som i øvrigt bryster sig af sin ligestilling, der har skaffet Island en topplacering på World Economic Forums indeks.

Nogle af politikerne på optagelsen har allerede været ude og undskylde.

Gunnar Bragi Sveinsson har ellers ry for at være en fortaler for kvinders rettigheder, men på optagelsen kan man høre ham gøre grin med en kvindelig politiker for at gøre brug af #MeToo-bevægelsen, og han griner af beskyldningerne om hustruvold, som er blevet fremsat mod et tidligere medlem af Altinget.

Nogle af politikerne giver udtryk for et ønske om at gå i seng med navngivne kolleger, men en af dem advarer om, at man ikke kan stole på en af kvinderne, fordi hun »spiller på mænd, som kvinder nu kan gøre det.« En anden kvinde har en tvivlsom politisk karriere foran sig, fordi hun »ikke er så hot i år«, og hendes skønhed »falmer hurtigt.«

Anna Kolbrún Árnadóttir er den eneste kvinde i selskabet, og hun tager på et tidspunkt til genmæle. »Må jeg spørge jer, om I kunne forestille jer at tale om en mandlig politiker på den her måde?« spørger hun og bliver mødt med latter.

Hot or not

Islændingene har benyttet de sociale medier for at udtrykke deres væmmelse. »Mit brændende spørgsmål er dette,« tweetede en således: »Hvor på Centerpartiets hot or not skala befinder jeg mig?«

Hjemmesiden Nútíminn serverede en quiz for sine læsere, hvor de skulle gætte, om et bestemt citat stammede fra en rapsang eller fra optagelserne fra Klaustur.

Islands tidligere udenrigsminister Gunnar Bragi Sveinsson er en af de politikere, der har bragt sig selv i fedtefadet. Fold sammen
Læs mere
Foto: PRAKASH SINGH.

Mange var særligt opbragt over den måde, flere i gruppen omtalte Freyja Haraldsdóttir, et handicappet, tidligere medlem af Altinget. En af personerne på optagelsen kalder hende »en ø« – formentlig en henvisning til, at hun bruger en kørestol, der tillader hende at ligge ned.

Freyja Haraldsdóttir har modtaget en personlig undskyldning fra Gunnlaugsson, men uden handling er en sådan undskyldning blot en tom gestus, sagde hun.

Sammen med tre af de andre tilstedeværende har Gunnlaugsson – en tidligere formand for Fremskridtspartiet (Framsóknarflokkurinn) – undskyldt for deres »ufølsomme bemærkninger,« men samtidig slået fast, at de blev fremsat under en privat samtale.

»Det var ikke vores hensigt at genere nogen, og det er klart, at vores måde at tale på er utilgivelig,« hed det i en fælles udtalelse, som blev udsendt i sidste uge. »Vi er fast besluttet på at lære af dette og vil gøre vores yderste for at være høflige og respektfulde over for vores kolleger.«

En meningsmåling fra opinionsinstituttet Maskina viser dog, at 80 procent af islændingene mener, mændene på optagelsen bør træde tilbage. 74 procent mener også, at Anna Kolbrún Árnadóttir bør gøre det samme.

Oversættelse: Lars Rosenkvist