Irerne stemmer for en lempelse af skilsmisselovene

Endnu et skridt er taget bort fra et Irland defineret af den katolske kirke og de overleverede normer.

Vælgere på vej mod afstemningssted ved fredagens valg til Europa-Parlamentet – og den samtidige afstemning om Irlands skilsmisselove. Fold sammen
Læs mere
Foto: Paul F

Irerne har med stort flertal stemt for at lette restriktioner med hensyn til skilsmisse. Dermed tager de endnu et skridt i retning af at liberalisere en forfatning, som engang var domineret af den katolske kirkes dogmer.

Officielle tal fra fredagens afstemning, der blev afholdt sammen med valget til Europa-Parlamentet, viste, at 82 procent af vælgerne var tilhængere af reformerne. Der var endog flertal for en lempelse i samtlige 31 valgdistrikter.

Resultatet følger efter en række andre større sociale forskydninger i landet: I 2015 en afstemning om at tillade ægteskab mellem to personer af samme køn. Sidste år blev Irlands traditionelle forbud mod abort under stort set alle betingelser løsnet, og i oktober stemte et stort flertal for at fjerne en bestemmelse om blasfemi fra forfatningen.

Skilsmisse blev forbudt ifølge forfatningen fra 1937, som var stærkt præget af landets katolske hierarki. Et forsøg på at lempe forbuddet blev i 1986 afvist med et 3-mod-2 flertal. Skilsmisse blev dog lovligt i 1995 efter en meget lige afstemning.

Afstemningssedlen til den irske folkeafstemning om en lempelse af landets regler for skilsmisse. Maj 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: PAUL FAITH.

Den seneste lov opstillede imidlertid strikse betingelser for skilsmisser – blandt andet skulle parret have boet hver for sig i mindst fire af de forudgående fem år, før en skilsmisse kunne bevilges.

Resultaterne af den seneste folkeafstemning fjerner bestemmelserne om skilsmisse fra forfatningen og overfører dem til den almindelige lovgivning. Regeringen under premierminister Leo Varadkar har forhandlet med de andre partier og ventes nu at sætte venteperioden ned til to år.

De Grønne vinder frem

Liberaliseringen af skilsmisseprocessen har mødt modstand blandt kristne grupper, ligesom den katolske gejstlighed har været forbeholden.

Irlands liberale udvikling er i modstrid med tendensen i mange andre europæiske lande, men den var også tydelig ved de lokalvalg samt valget til Europa-Parlamentet, som blev afholdt samme dag.

Bekymringer om klimaforandringer og en frustration over den irske regerings holdninger i en række spørgsmål som boliger, sundhed og budget fik vælgerne til at søge mod det progressive Grønne Parti snarere end de traditionelle centrum-højre partier.

Oversættelse: Lars Rosenkvist