Ingen af parterne vil indrømme det: Nye billeder tyder på et målrettet angreb

I Ukraine er de tavse, og i Rusland anerkender de ikke at være blevet angrebet. Satellitbilleder kaster nyt lys over eksplosionen på Saki-luftbasen.

 
Videoen viser det ukrainske angreb på luftbasen ved Saky. Video: AP/Ritzau Scanpix/Twitter. Redigering: Joachim Christian Valentin Werner. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ukraine har ikke officielt erkendt, at de står bag angrebet på den russiske luftbase på Krim 9. august.

Russerne vil omvendt end ikke anerkende at være blevet angrebet.

Nylig offentliggjorte satellitbilleder tyder dog på, at eksplosionen meget vel kunne skyldes et målrettet angreb, som The Guardian skriver.

Eliot Higgins, der er grundlægger og direktør for open source-efterforskningswebstedet Bellingcat, har sammenlignet billeder fra luftbasen før og efter eksplosionen.

Billederne stammer fra amerikanske Planet Labs, og de viser meget store kratere, adskillige ødelagte fly og ødelagte bygninger:

»Det ligner et direkte angreb på bygningen til venstre. Så hvad end det var, virker det nøjagtigt,« som Higgins skriver på Twitter.

Billederne er taget 9. august omkring kl. 8.00 – cirka fire timer før angrebet – og omkring kl. 16.40 dagen efter.

Det er uvist, hvad der helt bestemt skete, men som Berlingske tidligere har beskrevet, lød der klokken 14.14 op til 12 eksplosioner ved Saki-luftbasen.

Adskillige fly er ødelagt

Eksplosionerne blev ved i over en time, og der var formentlig tale om eksplosioner fra det oprindelige angreb og følgeeksplosioner fra parkerede russiske fly, brændstofdepoter og ammunitionslagre.

Det eksakte antal ødelagte fly og helikoptere er ikke officielt blevet bekræftet. Men satellitbillederne fra onsdag aften indikerer, at det moderne russiske luftvåben aldrig har set magen til skader.

Danske Oliver Alexander, der arbejder som analytiker inden for open-source intelligence (indsamling og analyse af data indsamlet fra åbne kilder), har også kigget på satellitbillederne fra luftbasen.

Han vurderer, at mindst tre SU-30M og seks SU-24 – som er luftfartøjer – er blevet ødelagt.

Billederne er ikke gode nok til endeligt at bekræfte noget, men Oliver Alexander skriver på Twitter, at eksplosionerne har smadret 9-14 russiske luftvåben.

Ukraine har ikke officielt taget ansvar. Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, har ifølge The Guardian antydet, at partisaner kan have været involveret.

De russiske myndigheder har skiftende sagt, at der intet var sket. At der ved et uheld var sket en eksplosion. Og så at der var tale om sabotage.

Som Berlingske har beskrevet, vurderer det uafhængige Institute for the Study of War (ISW), at alle data udelukker de russiske forklaringer, og de synkrone eksplosioner tyder enten på ukrainsk sabotage eller et ukrainsk langdistance-missilangreb.