I en video fra 2017 kigger drabsmanden direkte ind i kameraet: »Jeg er en budbringer«

37-årige Espen Andersen Bråthen var kendt af politiet, før han onsdag aften dræbte fem personer i den norske by Kongsberg. En foruroligende video fra 2017 blev sendt til norsk politi.

 
Espen Andersen Bråthen uploadede angiveligt denne video på YouTube i 2017. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

37-årige Espen Andersen Bråthen sidder i en sofa og kigger alvorligt ind i kameraet.

»Jeg er en budbringer. Jeg kommer med en advarsel. Er dette virkelig det, I vil?«

I videoen fra 2017, der angiveligt var uploadet til YouTube, forklarer Espen Andersen Bråthen, at »tiden er inde«:

»Til alle, som har lyst til at gøre op med sig selv, så er tiden inde. Vær vidne til, at jeg er muslim.«

Videoen, der kan ses i toppen af artiklen, fik en barndomsven til den dansk-norske gerningsmand til at reagere og tage kontakt til politiet, idet han frygtede, at Espen Andersen Bråthen var »en tikkende bombe«.

Det skriver Aftenposten, der har talt med vennen.

Politiet bekræfter, at det i 2017 blev tippet om videoen. Tippet blev givet videre til »dem, der håndterer sådanne tip«, oplyser politiadvokat Ann Irén Svane Mathiassen til norske medier.

Onsdag aften dræbte Espen Andersen Bråthen fem personer i Kongsberg med bue og pil. Politiet efterforsker fortsat, hvorvidt der er tale om terror.

PST – den norske efterretningstjeneste – bekræftede torsdag, at gerningsmanden allerede var kendt af tjenesten. PST havde blandt andet modtaget flere anmeldelser om en mulig radikalisering.

Af norske retsdokumenter, som Berlingske har læst, fremgår det, at Espen Andersen Bråthen 29. maj 2020 opførte sig truende over for sine forældre.

I retsdokumenterne står der, at han trængte ind i deres hus og nægtede at forlade det. Han menes også at have fremsat trusler og efterladt en revolver, inden han gik.

Torsdag blev Espen Andersen Bråthen overflyttet til sundhedsvæsenet, hvor hans mentale og psykiske tilstand vil blive undersøgt.