I Berlin demonstrerede coronaskeptikere, højreradikale og vaccinemodstandere. Nu pønser politikere på et stop for demonstrationer

Tyske politikere diskuterer nu åbent, om retten til at samles og demonstrere skal begrænses. I weekenden samledes en broget forsamling af coronaskeptikere og højreradikale i tusindevis i Berlin for at demonstrere mod de tyske coronatiltag. Eksperter frygter, at demonstrationen bliver et nyt coronahotspot.

Omkring 17.000 demonstranter mødte lørdag op i Berlins centrum for at demonstrere mod coronarestriktionerne i landet. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHN MACDOUGALL/AFP/Ritzau Scanpix

»Husk at holde afstand. Masker er påbudt ved denne demonstration«.

Opfordringen lød igen og igen over politiets megafoner, da en broget blanding af coronaskeptikere, vaccinenægtere og højreorienterede lørdag demonstrerede i tusindevis i den tyske hovedstad Berlin.

Men var der noget, som de omkring 17.000 demonstranter ikke havde lyst til, så var det at følge politiets opfordringer og hive maskerne for mund og næse og holde den obligatoriske afstand på 1,5 meter. Faktisk var det præcis det, de demonstrerede mod.

De omkring 17.000 demonstranter var samlet for kræve stop for de tyske coronarestriktioner, stop for maskekrav, stop for dataudveksling i den tyske coronaapp og stop for brugen af vacciner – både over for corona og andre sygdomme.

Omkring 17.000 demonstranter mødte lørdag op i Berlins centrum for at demonstrere mod coronarestriktionerne i landet. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHN MACDOUGALL/AFP/Ritzau Scanpix.

Grundlovssikret

At samles og demonstrere er en grundlovssikret ret i Tyskland, og alene lørdag var der anmeldt demonstrationer og fire marcher, som skulle finde sted i Berlins centrum i løbet af dagen. Politiet havde således også godkendt en demonstration mod coronarestriktionerne, som arrangørerne håbefuldt havde påstået ville tiltrække opmod 1,3 millioner deltagere.

Så mange dukkede ikke op. Men de omkring 17.000 fremmødte gav da også politiet rigeligt med hovedbrud. For gruppen af mennesker bestod af en blanding af folk, der demonstrerede mod maskepåbuddet, som blandt andet gælder i offentlig transport i Tyskland. Andre i demonstrationen krævede stop for brugen af vacciner mod diverse sygdomme, mens andre igen var mødt frem for at repræsentere tyske højreradikale grupperinger, som bekæmper mange af de love og regler, som regeringen i Berlin indfører.

Ingen – eller i hvert fald kun et fåtal i demonstrationen, overholdt politiets krav om at holde afstand og benytte masker. Det fik til sidst politiet til at true arrangøren med bøder og mulig anholdelse, hvorefter både han og politiet erklærede demonstrationen for opløst.

Rystede politikere

Men dermed sluttede historien ikke.

For demonstranternes opførsel har rystet Tyskland og tyske politikere. De frygter, at oprøret mod coronarestriktionerne vil brede sig og frygter samtidig, at demonstrationen vil udvikle sig til at blive et nyt coronahotspot, hvorfra smitten vil sprede sig voldsomt.

Tysk politi endte med at opløse lørdagens anticoronademonstration i Berlin. Deltagerne holdt ikke tilstrækkelig afstand og et fåtal benyttede masker, selv om – eller måske netop fordi – det var et krav fra myndighederne. Fold sammen
Læs mere
Foto: FELIPE TRUEBA/EPA/Ritzau Scanpix.

Det får nu flere politikere til at åbne for at justere på tyskernes ret til at samles og til at demonstrere.

»Demonstrationer som denne, skal kun godkendes hvis de overholder særligt strenge regler. Alternativt skal de ikke godkendes,« sagde CDU-indenrigspolitikeren Armin Schuster i avisen Rheinische Post. Han fik støtte af en række kolleger, herunder viceformanden for CDU/CSU-samarbejdet, Thorsten Frei.

»Retten til at demonstrere skal kun begrænses i absolut nødstilfælde. Men når demonstranterne i sig selv bliver til en højrisiko, skal staten ikke bare se på,« siger Thorsten Frei til Welt og fik støtte fra regeringskollegerne i SPD, de tyske socialdemokrater.

»Demonstrationen burde have været opløst tidligere,« slog SPD-leder Saskia Esken fast over for TV-stationen ARD.