I Amsterdam delte hun et billede af sexlegetøj på Instagram – nu skal hun for retten i Istanbul

En 21-årig influencer delte på sin tur til Amsterdam billeder fra et af byens sexmuseer. Derfor skal hun nu for retten i Tyrkiet.

Det var på Sexmuseum Amsterdam, nær byens populære Red Light District, at influenceren Merve Taskin delte billederne på Instagram. Fold sammen
Læs mere
Foto: Koen Van Weel/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En 21-årig influencer skal til efteråret for retten i Tyrkiet for at have delt billeder af sexobjekter på Instagram under en ferie til Amsterdam. Merve Taskin var taget til Holland med en gruppe venner tilbage i begyndelsen af 2020 for at fejre sin 22-års fødselsdag. I den sammenhæng havde de besluttet at besøge det populære sexmuseum i Amsterdam, der er kendt for at udstille antikt sexlegetøj, erotiske malerier og lignende.

Merve Taskin, der i dag har knap 600.000 følgere på Instagram, besluttede sig for at dele et billede på sociale medier af nogle varer, der var til salg på museet. Herunder penisformet pasta og en »sexet flaskeåbner«. Men de tyrkiske myndigheder anså dem som krænkende.

Få måneder efter at Merve Taskin returnerede til hjemlandet, blev hun opsøgt af myndighederne, der to gange anholdt hende for at have delt billederne. I et interview med BBC forklarede hun, at en af gangene var, mens hun var på sommerferie. Billederne brød nemlig ifølge de tyrkiske myndigheder med paragraf 226 i landets straffelov.

Nu er den tyrkiske influencer blevet kaldt i retten til efteråret og har slettet billederne fra sin Instagram-profil, fordi de tyrkiske myndigheder bad om det.

Sexmuseet, som Merve Taskin besøgte i Amsterdam, henvendte sig i begyndelsen af ugen til influenceren. Fra museet kom følgende besked, som hun senere delte på sin Twitter-profil:

»Kære Merve, vi hos Sexmuseum Amsterdam er meget kede af at høre om de problemer, du er havnet i efter at have lagt et billede op af et objekt fra vores museum. Det er uvirkeligt for os, at dette sker. Vores museums formål er at lære mennesker fra hele verden historien om sex. Vi beundrer dig for at vise dig frem og for at poste sådan nogle billeder. Du er en kæmpe rollemodel for andre kvinder! Vi ønsker dig styrke og alt det bedste i den kommende tid.«

Tyrkiets reaktion på influencerens billede vækker også forargelse på Twitter. En reaktion fra en Twitter-bruger lød:

»Når menneskekroppen og sex bliver kriminelt. Jeg kan ikke tænke mig til noget mere naturligt end disse to. Merve, du gjorde absolut ingenting forkert. Alle burde møde op den dag og støtte hende.«

Et andet tweet lød:

»(...) vis jeres støtte til denne kvinde. Hendes humor har ikke gjort nogen fortræd. Hun fortjener ikke alt dette. Jeg opfordrer jer alle til at stå ved hendes side, samt alle andre, der måtte blive retsforfulgt ude i verden for at uskyldigt leve deres liv.«

På Instagram er tonen dog noget anderledes. Her er kommentarsporene på Merve Taskins billeder enige i Tyrkiets beslutning om at retsforfølge influenceren. Blandt andet skriver en bruger:

»Hvem siger, at vi er med dig?«

Og en anden:

»Må en forbandelse ramme dig, din beskidte kælling.«

Merve Taskin skal for retten i Istanbul 26. oktober.