Hvorfor topper Østrig Europas liste over lande med flest mord på kvinder?

Østrig ligger helt i top i Europa, når det gælder antallet af kvindemord. Regeringen lover handling, men ved ikke helt, hvor den skal begynde. Det første mord på en kvinde i 2022 er allerede en realitet.

I en park i den østrigske hovedstad, Wien, har aktivister lavet deres eget mindesmærke for at gøre opmærksom på de mange mord på kvinder i landet. 31 kvinder blev dræbt i Østrig i 2021.  Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDREA KLAMAR-HUTKOVA/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er et af tidens helt store spørgsmål i Østrig.

Hvorfor bliver så mange kvinder slået ihjel i landet? Alene i 2021 blev 31 kvinder dræbt, og efter nytår har politiet allerede registret årets første kvindemord i det lille land.

De høje drabsrater har sendt Østrig op i toppen af de lande i Europa, hvor flest kvinder bliver slået ihjel. Nu lover regeringen en hårdere indsats – men den har svært ved at forklare, hvad den vil gøre.

Østrig var dårligt nået forbi nytårsaften, før landet blev ramt af årets første mord på en kvinde.

Medierne beskriver, hvordan en 42-årig kvinde fra Vöcklabruck i det vestlige Østrig blev dræbt med slag mod baghovedet. Politiet har siden anholdt kvindens mand.

Mordet er endnu et i en lang række af mord på kvinder – en mordrække, som ryster Østrig.

Tal fra Eurostat viser, at 43 kvinder blev dræbt i 2019, og yderligere 31 blev dræbt i både 2020 og 2021. Det placerer Østrig tæt på toppen i Europa over antallet af kvindemord, og alle spørger, hvorfor landet er så hårdt ramt af netop det problem.

Mangler svar

»Vi ser en virkelig dramatisk udvikling. Det er helt uforståeligt,« siger Maria Rösslhumer, der er  administrerende direktør for et netværk af krisecentre for kvinder i Østrig, til nyhedsbureauet AFP.

Hun og andre eksperter mener, at Østrig er præget af en kultur, hvor man ikke i tilstrækkelig grad tager volden mod kvinder alvorligt, og hvor man traditionelt har accepteret en hård tone – også mod kvinder.

Den østrigske regering har allerede gennemført en omfattende pakke, som skulle dæmme op for vold mod og drab på kvinder.

Den omfatter blandt andet etableringen af et slags korps af kvindelige politibetjente, der skal fungere som kontaktpersoner for kvinder, der rammes af vold, og som kan få direkte hjælp fra politiet. Samtidig har man lovet at iværksætte en række tiltag, som skal forebygge vold og rådgive om, hvordan man håndterer trusler og vrede. Men det rækker ikke, lyder kritikken.

»Vi ser mange gode intentioner, men vi er dårlige til at omsætte dem til virkelighed. Der skal mere opfølgning til, når en kvinde er blevet udsat for vold. Der skal udarbejdes vurderinger af trusselsniveauet mod kvinden, og man skal undersøge, om der er våben i de hjem, hvor volden er foregået,« lyder det blandt andet i et interview med Maria Rösslhumer i avisen Zeit.