Hvad er der i et fedtbjerg? Nu kender forskerne svaret

Et decideret bjerg af fedt i et britisk kloaksystem undrede byens myndigheder så meget, at de besluttede sig for at få den stinkende masse analyseret. Få svaret her.

Værsgo at spis'. Dele af det 64 meter lange og stinkende »fedtbjerg« i kloakken under den britiske kystby Sidmouth. Fold sammen
Læs mere
Foto: Social Media

Det var ikke nogen almindelig tilstopning af en kloak.

Det var en hele 64 meter lang og storstinkende megaklump af sammenpresset fedt, og den skabte store problemer for afløbet i et kloaksystem i den i øvrigt billedskønne, sydbritiske kystby Sidmouth.

Men hvordan var fedtmassen opstået – og hvad bestod den af?

Disse spørgsmål blev efterhånden så påtrængende, at det lokale kloakselskab besluttede sig for at få den voldsomt uappetitlige kæmpepølse analyseret. Følgelig skar arbejdere fire ti kilo tunge prøver ud af klumpen og sendte dem til et laboratorium på University of Exeter.

»Det var første gang, jeg skulle analysere et fedtbjerg, og når du lugter til det, tror du, at det bliver dit sidste øjeblik, for stanken er kvalmende. Det var forfærdeligt at gøre,« fortæller professor i syntetisk biologi John Love til New York Times, der har oprullet historien.

Af samme årsag var Love og hans kolleger iført omfattende beskyttelsesudstyr i laboratoriet. Men efter ugers analyser indså de, at der reelt intet var at frygte.

Britisk gebis

For der var hverken farlige bakterier eller ditto kemikalier i prøverne. I stedet bestod klumperne af forholdsvist almindeligt husholdningsaffald samt vådservietter og hygiejnebind limet sammen med størknede og omfattende masser af olie og andre fedtstoffer fra madlavning.

Der mest opsigtsvækkende var i virkeligheden fundet af et gebis, hvilket dog hang fint sammen med den aldrende befolkning i den søvnige kystby.

Bagefter tog det arbejdere otte uger at udgrave fedtbjerget, som blev kørt væk i 36 omgange på store lastbiler.

Analysen af Sidmouth-fedtbjerget kommer i hælene på opdagelsen i 2017 af et endnu større fedtbjerg i Londons vidtstrakte kloaksystem. Det vejede hele 140 ton, var en kvart kilometer lang og lå og stoppede kloaksystemet til under den britiske hovedstads centrale Whitechapel-kvarter.

Det mest opsigtsvækkende fund i det store fedtbjerg var et gebis. Ellers bestod det mest af almindeligt husholdningsaffald. Fold sammen
Læs mere
Foto: Social Media/Courtesy of South West Water/via Reuters.

Ved den lejlighed fandt man blandt andet kondomer, sprøjter og rester af narko som kokain og ketamin i bjerget.

En del af London-fedtbjerget blev efterfølgende udstillet på Museum of London, hvorved de lokale forhåbentlig kunne lære et og andet om, hvad man ikke bør skylle ud i toilettet.