Hun var model og kæreste med en fodboldstjerne. Men først ramte shitstormen – og så ramte tragedien

En tysk model søgte berømmelsen, men endte med at tage sit eget liv. Forinden var hun gået gennem et brud med en kendt fodboldstjerne og en intens shitstorm. Tragedien har rejst en stor debat om livet på de sociale medier og efterladt et dirrende spørgsmål: Hvor meget kan et menneske holde til?

Kasia Lenhardt tog sit eget liv, efter at bruddet med en berømt professionel fodboldspiller havde udsat hende for beskyldninger og angreb fra både ekskæresten, tidligere veninder og fra ukendte på nettet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Imago Stock&people Frederic Kern
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den 25-årige model og ekskæreste til en fodboldstjerne fra verdens bedste fodboldklub var alt det, en tabloidpresse skriver om. Kasia Lenhardt havde den slags liv, som mange af os nogle gange, og nogle af os ret ofte, nyder at følge med i gennem nettets og de sociale mediers glasvægge.

Hun ønskede at vise sig frem. Hun havde, siden hun var 17 år, levet af at blive set. Hendes Instagram-profil havde tusinder af følgere, det hele var glitrende og glamourøst og Kim Kardashian-style.

Men så kom modvinden.

Først gennemgik hun et meget offentligt brud med fodboldberømtheden Jérome Boateng. Derefter fulgte beskyldningerne, hadet og mobningen, båret frem af tabloidpressen. Stormen rejste sig på de sociale medier, og en uge senere var tragedien en realitet. Hun blev fundet livløs i en lejlighed i Berlin på sin søns fødselsdag.

En del fik kendskab til Lenhardts død via beskeden om, at »Jérome Boatengs ekskæreste er død«, som blandt andet tv-stationen n-tv viderebragte. Fodboldstjernen var til klub-VM i Qatar, hvor Bayern Münchens ledelse pludselig meddelte, at Boateng ikke ville spille finalen, men forsøge at komme hjem hurtigst muligt af familiemæssige grunde. Snart vidste hele Tyskland, at Lenhardts død var grunden.

Mudderkastning udstillet for alle

Forinden havde der været en uge, hvor Lenhardt og Boateng havde bekræftet alle fordomme om berømtes kunstige og overfladiske liv. Med avisen Bild som særdeles velvillig budbringer havde Boateng, hans tidligere ekskærester og Lenhardts egne eksveninder langet ud efter den 25-årige kvinde for at have »afpresset« fodboldspilleren til at være i deres knap halvandet år lange forhold.

Lenhardt blev også beskyldt for at have et alkoholmisbrug og for at ville »ødelægge hans familie« og forhindre ham i at se sine tvillingedøtre fra et tidligere forhold ved at anklage ham for vold. Boateng erklærede forholdet helt forbi i et interview i tabloidavisen Bild og på de sociale medier.

Imens udsendte Lenhardt sit modsvar på Instagram om, at det var hende, der havde gjort det forbi »på grund af alle dine løgne og gentagne sidespring«.

Instagram var Kasia Lenhardts vej til berømmelsen, og her er de sidste ord, hun skrev.

»Skilsmissemudderkastning,« kaldte Bild det, mens avisen i den ene overskrift efter den anden knap kunne tro sit held. Artiklerne blev illustreret med billedet af en af Tysklands mest kendte fodboldspillere, en tidligere VM-vinder for Tyskland, samt andre billeder med den letpåklædte fotomodel, der havde fået tatoveret kærestens navn på maven.

Som et bizart og tragisk efterskrift kan man via Bilds række af artikler følge en uges udstilling af et forbitret brud, og det var Lenhardt, der var i defensiven. Hun var, sin modelkarriere til trods, især kendt for sin berømte fodboldkæreste. Hun forsøgte at svare igen, og på Instagram skrev hun på et tidspunkt:

»Det er nu, at du må trække en streg. Det er nok.«

Men det fortsatte, lige indtil Bild bragte den lakoniske overskrift en uge senere:

»Model Kasia Lenhardt (25) død«.

Hadet må stoppe

Siden er der gået endnu en uge, fra liget af Lenhardt blev fundet 9. februar i en luksuslejlighed i Charlottenburg-bydelen i Berlin. Hun var alene, fortæller lokale medier, og hun tog sit liv på den dag, hvor hendes søn fra et andet forhold fyldte seks år.

I løbet af den uge, der er gået, siden Lenhardt ifølge tysk politi tog sit eget liv, har tragedien kastet lys over omkostningerne ved at invitere alle ind i sit liv. Dødsfaldet har åbnet en debat med deltagelse af både Instagrams influencere og almindelige netbrugere om den mobning og det had, der følger med berømmelsen på sociale medier og i tabloidpressen.

Uundgåeligt er der nu også spekulationer på nettet om, hvorvidt hun virkelig tog sit eget liv, eller om hun blev dræbt, fordi hun ville afsløre ubehagelige hemmeligheder.

Men den polskfødte tyske model er blevet billedet på noget meget større end konspirationsteorier og et tragisk endeligt for en fodboldspillers ekskæreste.

»Jeg er chokeret og virkelig trist. Hun må have været så fortvivlet?« skrev tv-værten Cathy Hummels i et mindeord på Instagram til ære for Lenhardt.

»Jeg vil gøre opmærksom på, at dette had, bodyshaming og netmobning skal stoppe. Det ødelægger mennesker.«

Kendte influencere med hundredtusindvis af følgere siger, at det tøjlesløse had på nettet nu må stoppe.

Cathy Hummels er vært på tysk tv og influencer med flere end 600.000 følgere på Instagram, og så er hun gift med den tyske fodboldstjerne Mats Hummels. Hun trækker en linje mellem sin egen og Lenhardts oplevelse af at være fodboldhustruer.

»Jeg ved, hvor brutalt det kan være. Med så mange fordomme, så meget misundelse og vrede, man bliver konfronteret med,« skriver Hummels og slutter med at love, at mindet om Lenhardt vil få hende til at gøre endnu mere i kampen mod »det SHIT« på nettet:

»Jeg har en baggrund, hvor jeg kan klare det. Men mange kan ikke klare det. Kasia kunne ikke klare det.«

I en uge skrev Bild den ene historie efter den anden om det bitre brud mellem fodboldstjernen og modellen.

»Mobning, du har taget mit barn«

Den 33-årige Hummels er gået i aktion mod mobning på nettet og har fortalt, at lige meget hvad hun ytrer om sit udseende eller sin livsstil, så venter der ikke kun likes, men også en »shitstorm« hver gang. Det er cybermobning, og det var også, hvad der så fatalt ramte Lenhardt, og der må sættes en stopper for det, mener Cathy Hummels.

Lenhardts veninde, modellen Sara Kulka, langer på Instagram hårdt ud efter ekskæresten og Lenhardts tidligere veninders »mudderkastning« og de medier, der har lagt spalter til. Hun mener, at de åbnede for en strøm af hadefulde ytringer på nettet.

»Så kommer vildtfremmede mennesker, der har set dig fuld af mudder, og så tænker de, at det ikke betyder noget, hvis de kaster endnu en håndfuld mudder på dig. Og der kommer flere og flere mennesker og overdænger dig med skidt,« skriver Kulka.

»De føler sig ikke skyldige. De andre har jo også gjort det. Efter flere dage har du ikke flere kræfter. Du giver op. Og går under.«

Flere andre modeller, influencere og berømtheder har givet udtryk for det samme.

Model, skuespiller, tv-vært og blogger Bonnie Strange med en million følgere på Instagram har uden yderligere kommentarer lagt et billede op af en hvid due på sort baggrund, hvorunder der står: »Ord kan slå ihjel.« Det dystre opslag stikker ud i forhold til hendes øvrige billeder af indbydende Ibiza-vand, sex, mode og livsnydelse, men mandag havde det fået næsten 80.000 likes.

Kasia Lenhardt ved en kendisbegivenhed i Berlin i 2016. Hun deltog i en modelkonkurrence allerede som 16-årig, og året efter var hun model. Fold sammen
Læs mere
Foto: Imago Stock&people Gartner/scanpix/Reuters.

Kasia Lenhardt er væk, men hun efterlader sig en intens debat om, hvad ord kan koste. Den tyske psykolog Nils Mecklenburg siger til t-online, at selvmordet viser, hvor hårdt de hårde og hadske ord kan ramme. Og han mener, at de sociale medier efterlader de sårbare uden noget sted at gemme sig, når berømmelsen slår tilbage:

»Ofte kan de ikke betro sig til nogen, og alligevel stiller de deres meninger og deres privatliv til skue. Derigennem udsættes de for et enormt pres, der hurtigt kan blive for meget for én.«

For Kasia Lenhardt var det blevet netop det. For meget.

»Mobning, du har taget mit barn,« skrev Adrianna Lenhardt.

Mor til modellen, der havde det hele. Men kun på overfladen.

Kasia Lenhardts mor har på Instagram skrevet, at mobning var skyld i, at hendes datter tog sit liv. Den seneste uge efter datterens død har hun lagt en række budskaber og billeder op.