Hun er blevet hånet, brændt og kørt over: Her er 13 spydige karikaturer fra Mays overlevelseskamp

Det lykkedes ikke Theresa Mays modstandere at vælte hende i en urafstemning onsdag aften. Berlingske har samlet noget af den skarpeste politiske satire fra hendes overlevelseskamp.

MAYDAY MAYDAY! Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Hage

Det kan godt være, at premierminister Theresa May ikke mener, der er meget at grine af i øjeblikket. Men hun har da givet utallige karikaturtegnere og spøgefugle fast arbejde.

Onsdag aften overlevede May med snæver margin en intern afstemning i Det Konservative Parti, og dermed bliver der med garanti også fremover rig lejlighed til at få sig et godt grin på Mays bekostning.

Hendes kamp for at få en aftale på plads er – blandt andet af Berlingske – blevet sammenlignet med en ønskeseddel til julemanden.

Da det efter 18 måneders forhandlinger sidst i november lykkedes Theresa May at få en aftale på plads med EU, vurderede mange, at det ville blive tungt at få aftalen gennem det britiske parlament.

Faktisk har hver dag i december budt på nye dramaer for May.

Mays forsvar for skilsmisseaftalen – »my deal or no deal« – er blevet sammenlignet med den kærlighed, som figuren Gollum har til ringen i forfatter J.R.R. Tolkiens drama »Ringenes Herre«.

Under Brexit-forhandlingerne har også Europa-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, stået for skud.

Trods stor modstand i parlamentet og det britiske samfund har premierministeren dog stædigt holdt fast i sit forsvar for aftalen.

I perioder må det have været endog meget svært for Theresa May at få øje på allierede i Storbritannien.

Selv når det var åbenlyst, at aftalen ville falde til jorden med et brag, idet den nåede frem til parlamentet, insisterede May på, at Brexit-bussen »stadig overholdt køreplanen«, som der her står på tysk.

Mandag aflyste Theresa May så Brexit-afstemningen i parlamentet og annoncerede, at hun ville rejse til Bruxelles for at forsøge at genforhandle aftalen.

Nogle mente, at EU ikke kunne overskue, at hun nu kom tilbage med flere krav.

Selv hvis det mod forventning vil lykkes Theresa May at få justeret aftalen, er der i de kommende år masser, der skal forhandles.

Torsdag og fredag skal Theresa May til topmøde med sine kolleger i Bruxelles. Et element, der kan komme i spil, er at forlænge forhandlingerne.

Intet tyder dog på, at Theresa May får det nemt i de kommende måneder. 

Følg dækningen af topmødet på berlingske.dk torsdag og fredag.

Lykke Friis er Berlingskes korrespondent i Berlin

Eva Jung er Berlingskes korrespondent i Bruxelles