Huawei plejede at være populært i Tjekkiet: Nu er firmaet en national trussel

Som en række andre lande i EU er Tjekkiet ved at få betænkeligheder over at invitere det kinesiske selskab indenfor i 5G-satsningen.

Prags berømte borg – Pražský hrad på tjekkisk – tårner sig op over byen og floden Moldau (Vltava). Fold sammen
Læs mere

I mere end tusind år har det vidtstrakte slotskompleks, som tårner sig op over Prag, været magtens sæde for de tysk-romerske kejsere, for kongerne af Bøhmen og her senest for Tjekkiets præsident, Milos Zeman. Og i de seneste fire år har den kinesiske teknologigigant Huawei haft en kontrakt om at sikre præsidentens kommunikation med omverdenen.

Præsidenterne Xi Jinping (t.v.) og Milos Zeman vander et træ i den tjekkiske præsidents have ved Lány-slottet uden for Prag. Fold sammen
Læs mere
Foto: MICHAL KRUMPHANZL.

Kontrakten med præsidenten er det mest synlige symbol på, hvor solidt Huawei har etableret sig i Tjekkiet, som kineserne længe har opfattet som et springbræt for sine interesser i Den Europæiske Union.

Så da den tjekkiske regerings afdeling for cybersikkerhed i december udsendte et direktiv, der direkte advarede om, at Huawei kunne udgøre en trussel mod den nationale sikkerhed, var selskabets repræsentanter chokeret – og det samme var præsident Zeman, der er kendt for at stå kineserne nær. Huawei har truet med juridiske og økonomiske konsekvenser, og Zeman har anklaget sine egne efterretningstjenester – herunder afdelingen for cybersikkerhed, kaldet NUKIB – for at bruge »beskidte tricks«.

Den uventede konfrontation i Tjekkiet kommer samtidig med, at Huawei møder stadig større problemer i EU-landene, hvor selskabet i årevis har arbejdet på at få fodfæste. Blot få uger efter, at NUKIB udsendte sit direktiv mod Huawei, anholdt de polske myndigheder en af selskabets ansatte i Warszawa på en anklage om spionage.

5G er fremtidens nervesystem

Oven over alle de skarpe ord og kropsfinter tårner spørgsmålet om, hvem der skal bygge infrastrukturen bag den femte generation af trådløs teknologi, i daglig sprogbrug omtalt som 5G. De amerikanske myndigheder anser det for at være et spørgsmål om national sikkerhed og har faret hårdt frem for at begrænse de kinesiske selskabers rolle, ikke mindst Huaweis.

Under en rundrejse i Centraleuropa advarede USAs udenrigsminister, Mike Pompeo, mandag i Prag om »de risici, som Huaweis tilstedeværelse i deres netværk repræsenterer – virkelige risici for befolkningen, som handler om en manglende beskyttelse af privatlivets fred«.

Huawei har i forvejen problemer i Tyskland og Storbritannien, begge traditionelle allierede med USA. Men kun få mennesker havde forudset, at de mest direkte forholdsregler mod selskabet ville komme fra Tjekkiet, hvor præsident Zeman længe har anglet efter kinesiske investeringer og lige nu er i færd med at forberede sin femte rejse til Kina her i foråret. Direktivet fra NUKIB har bragt præsidenten op i det røde felt og skabt splittelse i den tjekkiske regering.

I et interview siger chefen for NUKIB, Dusan Navratil, at der er meget på spil, fordi 5G »vil forandre hele den måde, samfundet fungerer på«. Hvor offentligheden måske kun ser 5G som et spørgsmål om hurtigere at kunne hente ting ned fra internettet, er systemet designet til at kunne så meget mere: Det kan forbinde alt lige fra de biler, vi kører i, til de hospitaler, vi besøger, på en måde som var utænkelig for blot ti år siden.

Dusan Navratil, chef for NUKIB

»Det er første gang, vi nogensinde har udsendt sådan en advarsel.«


Navratil anførte, at en årsag til forholdsreglerne mod Huawei var Kinas nationale efterretningslov, som blev vedtaget i 2017. Loven kræver af kinesiske selskaber, at de støtter, assisterer og samarbejder med landets efterretningstjenester, uanset hvor i verden de arbejder. Han afviste at diskutere hemmelige oplysninger, men kom i stedet med en lille historie:

»Forestil dig, at hygiejnen i en restaurant er under al kritik,« sagde Dusan Navratil. »Den myndighed, som fører kontrol med hygiejnen, har ingen beviser på, at nogen skulle være blevet syge eller ligefrem være døde. Men det betyder jo ikke nødvendigvis, at man skal spise der?«

Skoda suspenderer samarbejde

Resultatet af NUKIBs skridt er, at Huaweis forretninger i Tjekkiet kan svinde ind til ingenting. Direktivet forholder sig ikke direkte til almindelige forbrugerprodukter som eksempelvis mobiltelefoner, men det søger at opstille strikse retningslinjer for den rolle, Huawei kan spille i forbindelse med etableringen af 5G i landet og at blokere selskabet fra at levere teknisk udstyr til offentlige eller private funktioner, der anses for væsentlige for den nationale sikkerhed.

»Det er første gang, vi nogensinde har udsendt sådan en advarsel,« siger Navratil.

Siden da har sundhedsministeriet og justitsministeriet i Tjekkiet bekendtgjort, at de ikke vil opfylde de indgåede kontrakter om at købe servere fra Huawei. Og landets største bilproducent, Skoda, har midlertidigt lagt Huawei på is, mens man gennemgår selskabets sikkerhedsprocedurer, som det nye direktiv kræver det.

Oversættelse: Lars Rosenkvist