Holland indfører ny skat på flyrejser – men hjælper det overhovedet klimaet?

Alle flybilletter fra Holland vil fremover blive pålagt en skat på syv euro. Men den hollandske regering tvivler selv på, at det vil skåne miljøet betydeligt.

Foto: REMKO DE WAAL

Endnu et europæisk land indfører nu en flyskat, der skal begrænse flytrafikkens aftryk på klimaet.

Alle rejser ud af Holland – uanset destinationen – bliver pålagt en ekstra skat på syv euro svarende til omtrent 52 kroner. Det skriver det hollandske medie NL Times.

Hollænderne håber dog stadig, at EUs medlemslande kan blive enige om en aftale, der gør det dyrere at flyve. Den nye hollandske afgift træder først i kraft i 2021 og bliver smidt i skraldespanden, hvis der indgås en international aftale inden da.

Den nye flyskat forventes at pumpe 1,5 milliarder kroner ned i den hollandske statskasse hvert år, skriver RTL Nieuws. Men regeringen tvivler på, om skatten overhovedet vil mindske efterspørgslen på flybilletter.

Flere af flyselskaberne kan vælge selv at betale ekstraregningen i stedet for at sende den ud til kunderne. Og en undersøgelse fra det hollandske finansministerium viser, at 95 procent af de rejsende trods skatten fortsat ønsker at flyve fra hollandske lufthavne i samme omfang. De sidste fem procent vil ikke nødvendigvis overveje mere klimavenlige transportmidler, men muligvis benytte lufthavne i nabolande, hvilket blot vil flytte problemet.

Holland indførte en lignende skat i 2008, men den blev droppet, da den havde begrænset effekt – både klimamæssigt og økonomisk.

Det er vanskeligt at udregne, præcis hvor meget CO2 flyrejser udleder i forhold til biler eller tog. Ifølge avisen The New York Times udleder en tur, der svarer til at flyve tværs over USA og tilbage igen, omtrent et ton CO2 pr. passager.

Ifølge FN skal hver verdensborger ned på en gennemsnitlig udledning på tre ton om året, hvis temperaturerne ikke skal stige mere end to grader frem mod 2050.

I Danmark er der ingen særskilt skat på flyrejser, men det er der både i Sverige og Norge. I Sverige koster en flybillet 60, 250 eller 400 svenske kroner ekstra pr. passager, alt efter hvor lang flyveturen er. I Norge betaler passagererne hver en afgift på 83 norske kroner.

Da regeringen i sommeren 2017 fremlagde en ny luftfartsstrategi, gjorde flere ministre det helt klart, at der ikke er en flyskat på vej i Danmark. Det vil skade konkurrenceevnen for dansk luftfart, lød det.

Det ville også særligt ramme de mest ressourcesvage familier, skrev økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) på Twitter.

I dagens Berlingske opfordrer flere topchefer fra landets største virksomheder nu direkte regeringen til at skrue markant op for ambitionerne i klimaindsatsen. Læs den historie her.