Højrefløjsparti får indflydelse i Tyskland for første gang – afgjorde valg af ministerpræsident

Den østlige tyske delstat Thüringen får som den første en ministerpræsident støttet af det stærkt højreorienterede parti AfD. Højre og venstre har længe kæmpet om magten i delstaten, der hidtil har haft ministerpræsident fra det venstreorienterede parti Die Linke. Nu sætter FDP sig på ministerposten med støtte fra AfD. Beslutningen vækker hård kritik i Tyskland.

AfD møder hård modstand mange steder i Tyskland. I flere omgange har moddemonstrationer udartet sig til voldelige slag mellem tilhængere og modstandere af det højreorienterede parti. Fold sammen
Læs mere
Foto: Focke Strangmann/EPA/Ritzau Scanpix

For første gang nogensinde får det højreorienterede tyske parti AfD, Alternativ für Deutschland, direkte indflydelse i en af de tyske delstater.

Efter en langtrukken og til tider beskidt kamp om posten som ministerpræsident i Thüringen, der ligger i det østlige Tyskland, endte kampen onsdag med lidt af et kup, der trækker overskrifter i Tyskland.

For efter år med en ministerpræsident fra det venstreorienterede parti Die Linke, valgte Tysklands svar på Venstre, FDP, at gå sammen med det konservative CDU om at tage regeringsmagten. Problemet var dog, de to partier manglede stemmer for at kunne sætte sig på magten.

Derfor valgte de onsdag at gå sammen med AfD og skabte dermed en situation, hvor FDPs kandidat, Thomas Kemmerich, kunne sætte sig i stolen som ministerpræsident. Det er første gang nogensinde, at AfD på den måde får direkte indflydelse på valget af en ministerpræsident. Blandt eksperter er bekymringen, hvad AfD har krævet for at sikre Thomas Kemmerich posten som Thüringens ministerpræsident.

Hård kritik

Blandt de politiske modstandere har FDPs og CDUs ja til at lade AfD afgøre valget ført til massiv kritik.

»Det må være en tung byrde for Annegret Kramp-Karrenbauer (partiformand for CDU, red.), at man arbejder sammen med en fjende af demokratiet,« siger lederen af den socialdemokratiske gruppe i Forbundsdagen, Carsten Schneider.

AfD blev stiftet i 2013 som en direkte modreaktion på de store økonomiske hjælpepakker til en række lande i eurozonen, som Tyskland måtte skyde milliarder i. Siden har partiet dog først og fremmest gjort sig kendt med hårde holdninger mod islam og indvandring.

Partiet har vundet stor popularitet i dele af det østlige Tyskland, hvor økonomien fortsat er markant svagere end i resten af Tyskland, og hvor arbejdsløsheden blandt andet er markant højere. Ved det seneste valg til Forbundsdagen i september 2017 bragede partiet ind med 12,6 procent af stemmerne og i alt 94 pladser i Forbundsdagen.

Det tal er dog siden blevet decimeret. Intern uro og uenigheder har ført til, at en håndfuld AfD-medlemmer har forladt partiet og nu er partiløse.