Hjem til kaos: Boris Johnson vil møde op i Underhuset

Den britiske premierminister har meddelt, at han vil møde frem i Underhuset i eftermiddag. Her venter det genåbnede parlament en dag, der officielt vil fortsætte, som om ingenting er hændt den seneste måned, men hvor det reelt kan blive en af de mest udsædvanlige dage i britisk politik.

 

Midt i alle problemerne er der dog én god nyhed for Boris Johnson. Onsdagens vanlige spørgetime med premierministeren i Underhuset er aflyst – den ville dog også have været en lang ydmygelse over en langsomt roterende grill.

Onsdag formiddag blev det bekræftet, at Boris Johnson rent faktisk vil dukke op i Underhuset og give en »opdatering«. Dette var ingen dog sikre på kort tid forinden – heller ikke i hans egen regering. Boris Johnsons erklæring kan være om hans netop afsluttede deltagelse i FN-mødet i New York, mens det vil være et kvalificeret gæt, at Underhuset har andre emner, som husets medlemmer er mere interesserede i.

Hvad sker der i Underhuset?

Det britiske underhus åbnede klokken 12.30 dansk tid. Det har formanden, John Bercow, bestemt. De folkevalgte er indkaldt til en ny dag i Underhuset, som om intet er hændt.

Men bare rolig. Det bliver en særdeles hektisk dag i Underhuset. Mindst 32 spørgsmål til regeringens ministere er planlagt. Formanden behøver dog ikke at acceptere alle spørgsmål.

Da Underhuset åbnede besluttede John Bercow som det første at acceptere en hastedebat, hvor regeringens særlige juridiske rådgiver, Geoffrey Cox, måtte svare på spørgsmål om regeringens juridiske vurdering, der lå til grund for suspenderingen af Underhuset.

Debatten var ønsket af Joanna Cherry, valgt for det skotske nationalistparti, SNP.

John Bercow udvalgte også en anden hastedabet. Den drejer sig om betalinger til »Hacker House«, der blev gennemført, mens Boris Johnson var borgmester i London. Britiske medier har beskrevet betalinger til en amerikansk forretningskvinde, der havde forbindelse til Boris Johnson og måske modtog donationer uretmæssigt.

Den hastedebat var ønsket af liberaldemokraten Layla Moran.

Dertil vil regeringen give flere erklæringer. Rækkefølgen er:

  • Om rejsegiganten Thomas Cooks konkurs.
  • Brexit-forberedelser.
  • Opdatering om Iran.
  • Premierministerens opdatering til parlamentet.

Vurderingen er, at Boris Johnson vil komme til talerpulten på et tidspunkt efter klokken 15.30 dansk tid. Afhænig af andre debatter kan det dog trække ud til langt senere, før Boris Johnson skal tale i Underhuset.

En helt normal – men aldeles mærkelig – dag

Højesteret har underkendt Boris Johnsons afslutning af den igangværende parlamentssamling. Derfor skal Underhuset i princippet bare genoptage arbejdet.

Formand John Bercow indledte Underhusets samling med at pointere, at bogføringen over aktiviteter vil blive ændret fra, at parlamentet blev suspenderet til, at parlamentet kun blev hævet 9. september.

Underhuset åbnes i dag med en i princippet tom dagsorden. Allerede onsdag formiddag så det dog ud til, at det ville blive en lang dag i Westminster.

I realiteten er der intet normalt ved dagen i dag for Underhuset. Der var ikke noget på den formelle dagsorden ud over »bønner«. Derefter er der åbnet for spørgsmål til minstre og »ministerielle erklæringer« med tilføjelsen »(hvis der nogen)«. Her skal regeringens ministre udtale sig under ministeransvar.

John Bercow har åbnet for muligheden af, at politikere i Underhuset kan bede om en hastedebat, og så kan det blive rigtig interessant. Det er den politiske manøvre, som Underhuset i begyndelsen af september tog i brug for at tage magten over lovgivningen fra regeringen og vedtage en lov imod no deal-Brexit 31. oktober.