Her sætter de hårdt mod hårdt: Bliv vaccineret inden fire uger – ellers kan du blive fyret

Hvis man skal vise vaccinationspas for at komme ind som kunde, har de ansatte også pligt til at være vaccinerede. Sådan lyder filosofien i New Zealand, der nu skruer bissen på for at få flere til at få stikket.

New Zealand har efter en succesfuld coronapolitik fået problemer med smitte, der har gjort nedlukninger nødvendige. Som modsvar stiller premierminister Jacinda Ardern et ultimativt krav til mindst lidt under halvdelen af den arbejdende befolkning om, at de skal lade sig vaccinere, hvis de vil beholde deres job. Fold sammen
Læs mere
Foto: Office of the Prime Minister of
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Danmark er det tilsyneladende ikke nødvendigt. I Tyskland slår man knuder på sig selv for at undgå det.

Men i New Zealand tager man nu skridtet fuldt ud.

Det er ikke længere frivilligt. Kravet til frisører, tjenere, bartendere og instruktører på fitnesscentre er, at de skal lade sig vaccinere. Nægter de, kan de miste deres arbejde.

Fristen er fire uger.

Når ansatte har fået påbud om en vaccination af deres arbejdsplads, har de en lille måned til få det gjort. Derefter vil arbejdsløsheden true, lyder advarslen fra New Zealands unge premierminister, Jacinda Ardern.

Hun har før gjort sig bemærket med markante coronainitiativer, og nu indfører hun det krav, der har været så omstridt i Europa. Flere lande har indført regler for offentlige ansatte og for at beskytte særligt udsatte grupper, men New Zealands vaccinationskrav rækker langt ind i det private erhvervsliv.

»Hvis kunderne skal være vaccinerede, bør det også gælde de ansatte,« sagde den 41-årige ifølge New Zealand Herald ved fremlæggelsen af de nye coronaregler.

I forvejen er newzealændere underlagt vaccinekrav for sundhedspersonale, lærere, toldbetjente og andre job i udsatte positioner, hovedsageligt i den offentlige sektor.

De nye krav vil ifølge lokale medier betyde, at omkring 40 procent af New Zealands arbejdende befolkning vil blive præsenteret for et krav om blive vaccineret.

Ni ud af ti skal stikkes

Hvis de ansatte nægter at følge kravet, der skal udstedes af deres arbejdsgivere, risikerer de efter en fire ugers frist at blive fyret. Ifølge premierminister Ardern vil man efter at være havnet i arbejdsløshed som ikkevaccineret fortsat have adgang til understøttelse.

Man vil også fortsat bevare sine normale rettigheder til eksempelvis sundhedssystemet, og Ardern forsikrer om, at adgang til basale fornødenheder som indkøb i supermarkeder fortsat vil være muligt.

New Zealand har i lange perioder af coronapandemien haft en meget lav smitte ved at lukke ned for det meste ind- og udrejse. Men udsat for covid-19 deltavarianten har den største by, Auckland, været nedlukket i mere end to måneder.

De seneste uger har landets vaccinationsrate nået et højt niveau. Regeringens mål er, at 90 procent af befolkningen over 12 år skal være vaccineret, hvorefter nedlukninger og restriktioner vil blive ophævet.