Her går grænsen for waliserne: Englænderne skal blive væk

Normalt er forskellene mellem den britiske regering og det walisiske selvstyre svære at få øje på. Men Boris Johnsons plan for genåbning uden at tage waliserne i ed har bragt diskussionen om en grænse på banen.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Wales og England er tæt forbundne. Det skotske og det nordirske selvstyre laver i vid udstrækning deres egne regler, men lovgivning fra Westminster har ofte tilføjelsen, at loven gælder for Wales og England.

Derfor vækker det ekstra opsigt, at det walisiske selvstyre taler premierminister Boris Johnson og den britiske regering midt imod. Beskeden til englænderne er simpel: Bliv væk, ellers kan I få en bøde.

»Jeg vil gerne gøre det helt klart. I Wales er det walisisk lov, der gælder,« sagde den walisiske selvstyreleder, Marke Drakeford, ifølge BBC ved en pressebriefing.

Boris Johnson har fået kritik for, at hans gradvise plan for at genåbne Storbritannien er uklar og har ført til forvirring. Men kritikken har været særlig bidsk hos selvstyrerne i Skotland, Wales og Nordirland, hvor man ikke vil finde sig i bare uden videre at blive kørt over fra London.

Regler gælder kun for England

Premierministeren taler kun for England, var den samstemmende besked tilføjet et utvetydigt »bliv hjemme«. Boris Johnson havde ellers netop i sin tale erklæret, at briterne nu forsigtigt kan vove sig ud efter ugers omfattende udgangsforbud.

Man kan under visse betingelser tage på arbejde, og hvor det før kun var lovligt med én gang motion om dagen tæt ved hjemmet, gav Boris Johnson lov til, at man nu kan »dyrke udendørs motion uden begrænsninger«, og at man også gerne må køre efter det.

Det gælder bare kun i England, lød det omgående fra Wales, hvor det blev præciseret, at det ikke for motionens skyld »er tilladt at sætte sig ind i bilen og køre til destinationer i Wales, og det inkluderer folk, der sætter sig ind i bilen i England«.

En repræsentant for det walisiske selvstyre, sundhedsminister Vaughan Gething, sagde, at det havde været hjælpsomt med mere koordination fra Downing Streeets side, men konstaterede dog, at »lukning af grænsen« ikke er en reel mulighed, og at han »ikke var sikker på«, at selvstyret har mandat til at kunne oprette en fysisk grænse til England.

Mange troede før virusepidemien, at den britiske regering på det her tidspunkt ville skændes med EU om grænsen mellem Nordirland og Irland og måske med skotterne om uafhængighedsønsker. I stedet er spørgsmålet nu grænsen for den britiske regerings indflydelse i Wales. Det er ét problem for Boris Johnson, som de færreste havde forestillet sig.