Her er kvinden i korte bukser, som iranerne ikke må se

Fredag sad iranske fodboldfans klar foran TV-skærmene for at se en kamp fra den tyske Bundesliga. Men pludselig droppede den statslige TV-station i Teheran kampen. Årsagen: Dommeren var en kvinde, og hun havde korte bukser på.

Den statsejede iranske TV-kanal valgte fredag aften med kort varsel at droppe den planlagte transmission fra den tyske Bundesliga. Forklaringen var en kvinde i korte bukser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andreas Schaad/EPA/Rizau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fredag måtte iranske fodboldfans slukke for TVet med uforrettet sag. Det statslige iranske fjernsyn havde med kort varsel droppet at vise det bayerske derby mellem Augsburg og Bayern München. Kampen var de tyske fodboldmestres optakt til Champions League-opgøret mod Liverpool på tirsdag.

Årsagen til aflysningen var dommeren. Det skriver flere tyske medier. Kampen blev nemlig dømt af den kvindelige dommer Bibiana Steinhaus, der siden september 2017 har været den første kvinde, der dømmer kampe i den tyske Bundesliga for mænd.

Kvinder må ikke se fodbold

I Iran har kvinder i de sidste 40 år ikke måttet se fodbold live på stadion. I marts 2018 besøgte FIFA-præsident Gianni Infantino Teheran og holdt blandt andet et møde med den iranske præsident Hassan Rouhani om forbuddet. Siden har der været nogle tendenser til opblødning.

Ud over restriktionerne mod, at kvinder kan se fodbold på stadion, er det åbenbart Bibiana Steinhaus korte benklæder, der har udløst aflysningen. Sidste år, da Steinhaus, der er uddannet i det tyske politi, dømte kampen mellem Bremen og Bayern, blev hun konsekvent klippet ud af den iranske transmission. I stedet viste det iranske fjernsyn de tyske fans.

Det tyske fodboldforbund vil gerne have flere kvindelige dommere

Da Bibiana Steinhaus dømte sin første kamp, udtalte formanden for det tyske fodboldbund (DFB), Reinhard Grindel:

»Hvis dine præstationer er gode nok, er det lige meget, hvilket køn du har. Jeg håber, at det vil give mange yngre kvinder i Tyskland mod på at efterligne Steinhaus.«

I Danmark er der ingen kvindelige dommere i mændenes bedste række, Superligaen.