Hen på aftenen ringede det på hos en tunesisk familie: »Det er Salvini, handler I med narko?«

Den højrenationale leders stunt i et belastet forstadskvarter til Bologna har fyret yderligere op under den spændte stemning før søndagens skæbnevalg, der kan vælte Italiens regering.

Forleden stod det højrenationale Legas leder, Matteo Salvini, bag et omdiskuteret mediestunt i Bologna. Og hans stunt har tjent sit formål – forud for søndagens skæbnevalg taler alle i Italien nemlig igen om Salvini. Fold sammen
Læs mere
Foto: Guglielmo Mangiapane/AFP/Ritzau Scanpix

Det er en klassiker, når raske drenge vil lave lidt gang i gaden. Man ringer på hos en nabo og siger noget uforskammet, når der bliver svaret, eller nøjes med at løbe sin vej.

Da dørtelefonen tirsdag aften kimede hos en migrantfamilie i Bolognas fattige udkant, var det imidlertid ikke kvarterets uvorne unger, som stod bag, men derimod lederen af det højrenationale parti Lega, Matteo Salvini. Og han ville gerne lige spørge om noget.

»Godaften. Borgerne her i området kommer med meget alvorlige beskyldninger, som jeg vil konfrontere Dem med. De siger, at der bliver handlet med narko her fra lejligheden,« forklarede Salvini, mens en gruppe journalister filmede løs.

Da familiefaren efter en kort og forvirret samtale smækkede røret på, vendte Salvini sig med et smørret grin mod en lokal kvinde, der havde udpeget lejligheden, og spurgte:

»De er tunesere, ikke?«

Intet tyder på, at der rent faktisk bliver solgt narko fra adressen. Og episoden, der blev offentliggjort via blandt andet Salvinis Facebook-profil, har udløst en mindre diplomatisk krise mellem Italien og Tunesien.

Det nordafrikanske lands ambassadør i Rom protesterer mod »den provokerende krænkelse af privatlivets fred, der udstiller en tunesisk familie offentligt«. Og et fremtrædende medlem af det tunesiske parlament tøver ikke med at betegne Salvini som racist.

Men det tager den tidligere indenrigsminister gerne med. For hans stunt har tjent sit formål. Få dage før søndagens skæbnevalg i Emilia-Romagna taler alle nu – igen – om Salvini. Og langt fra alle er forargede.

Stormløb mod venstrefløjens sidste højborg

Emilia-Romagna, hvor Bologna er hovedby, er Italiens næstrigeste region. Men når valget her har særlig betydning, er det, fordi den samtidig er en venstreorienteret højborg. En af de få, der er tilbage.

Salvinis Lega har ryddet bordet ved de seneste regionalvalg. I oktober meldte en anden rød bastion, Umbrien, sig under de højrenationale faner.

I Emilia-Romagna er venstrefløjens kandidat, den populære siddende guvernør Stefano Bonaccini, ganske vist svag favorit. Men falder regionen, hvilket langt fra kan udelukkes, kan det blive nådesstødet for koalitionsregeringen mellem socialdemokratiske Partito Democratico (PD) og Femstjernebevægelsen.

Frygten for, at Salvini og Lega skal overtage magten, ligger bag en ny græsrodsbevægelse opstået i Emilia-Romagna. Her demonstrerer de såkaldte »Sardiner« mod den højrenationale leder i Bologna. Fold sammen
Læs mere
Foto: Gugliemo Mangiapne/Reuters/Ritzau Scanpix.

Regeringen kom i sensommeren i stand som en panikløsning i forsøg på at inddæmme truslen fra Salvini.

Femstjernebevægelsen, der var blevet mast i det tidligere regeringssamarbejde med Lega, skiftede partner. Og den højrenationale leder, der havde fremprovokeret en regeringskrise i forventning om at inkassere sit store forspring i meningsmålingerne ved et nyvalg, fik i første omgang en lang næse.

Koalitionen mellem de tidligere dødsfjender – PD var i årevis protestbevægelsens yndlingsaversion – fungerer imidlertid alt andet end effektivt.

Dels fordi de to partier har svært ved at blive enige. Dels – og især – fordi Femstjernebevægelsen også internt er dybt splittet.

Femstjerneleder på taktisk tilbagetog

Siden den nuværende regering trådte til, har omkring 30 parlamentsmedlemmer forladt det ideologisk sammensatte parti i protest mod samarbejdet med PD.

En gruppe af de mest EU-skeptiske meldte allerede i efteråret sig ind hos Lega. Men også fremtrædende repræsentanter for den »rødgrønne« fløj har forladt protestbevægelsen, der oprindelig blev stiftet af komikeren Beppe Grillo.

Samtidig står Femstjernebevægelsen, der ved valget for to år siden sejrede med 33 procent af stemmerne, nu til mindre end det halve. Og det var paradoksalt nok i forsøg på at undgå at ende som offer for nedsmeltningen, at den politiske leder, Luigi Di Maio, onsdag trak sig fra posten.

Den blot 33-årige Di Maio forklarede på et pressemøde, at han havde besluttet at gå i dækning for dem, der »kun dukker op for at stikke (mig) knive i ryggen i interview eller på Facebook«.

Luigi Di Maio har valgt at trække sig som leder af Femstjernebevægelsen. Men den unge politiker bliver på posten som udenrigsminister, mens han venter på bedre tider.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Alberto Pizzoli/AFP/Ritzau Scanpix.

Han bliver dog i første omgang siddende på posten som udenrigsminister. Hvilket indikerer, at han på ingen måde har tænkt sig at forlade politik, men blot har foretaget et taktisk tilbagetog.

Di Maio gik kun efter hårdt pres fra blandt andre Grillo med til at give samarbejdet med PD en chance. Han foretrækker Lega som partner, og så fordi den højrenationale leders magtovertagelse – før eller siden – synes uafvendelig.

For det kan godt være, at venstrefløjen, den tunesiske regering og en række europæiske med er forargede over Salvinis mangel på enhver form for fairplay i sin politiske kommunikation.

Men han er populær blandt italienerne, og Lega har nu siden Europa-Parlamentsvalget i maj 2019 konstant ligget til omkring 30 procent af stemmerne.

Martin Tønner er Berlingskes korrespondent i Sydeuropa