Hele verden reagerer på Danmarks kamp: »I aften er vi alle danskere«

Tre point skulle vise sig at være nok. Danmark er videre ved EM trods to nederlag, og den danske slutrunde har derved udviklet sig til et eventyr, som ikke engang H.C. Andersen kunne have digtet bedre, lyder det i den internationale presse.

 
Se i videoen, hvordan fodboldfans fejrede Danmarks sejr over Rusland den 22. juni 2021. Video: August Bang Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det hele gik op i en højere enhed, da både Danmark og Belgien i går vandt deres sidste puljekampe ved EM.

Danmark kan derfor som et af kun få lande nogensinde gå videre ved en EM-slutrunde med kun tre point efter tre kampe. Portugal gjorde det samme i 2016 – og endte med at vinde hele turneringen.

Den rutsjebanetur, som Danmark har været på siden Christian Eriksens hjertestop forrige lørdag og nederlaget til Belgien torsdag, er heller ikke gået ubemærket hen verden over.

Flere internationale medier og fans lykønsker Danmark med 4-1-sejren over Rusland. En kamp, der af flere kåres til den hidtil bedste i slutrunden.

»Sikke en fornøjelse! I aften er vi alle danskere,« skriver en bruger på Twitter.

»Glad på Danmarks vegne – de fortjener det så meget. Danish dynamite er tilbage (ligesom i 1992?),« skriver den tidligere Arsenal-spiller tyske Mesut Özil på Twitter med henvisning til Danmarks EM-titel i 1992.

Troen på det danske team er også vokset gevaldigt. Flere skriver nu positivt om Danmarks muligheder for at nå langt ved slutrunden.

»Beklager Wales. Danmark går hele vejen.«

Også den svenske fodboldkommentator hos TV4 vurderer, at Danmark har en god chance for at nå langt i slutrunden.

»Dette er danskernes aften. Det føles, som om intet kan stoppe dem,« sagde Kim Källström efter kampen til TV4 og kalder tilskuerne i Parken EMs mest entusiastiske publikum.

Danmark var foran 2-0, da Rusland reducerede føringen efter et straffespark i det 70. minut, men kort efter scorede Danmark yderligere to mål, og en sejr var en realitet.

»Da det fjerde mål blev scoret, kunne ingen fortænke de danske fans i at tro, at de er en del af et eventyr fra det 21. århundrede,« skriver CNN om danskernes genrejsning.

Spanske El Pais fremhæver Mikkel Damsgaards scoring: »Danskerens smukke dykkende skud medførte et jubelbrøl fra de loyale danske fans, der havde brug for lykke. Selvom han kun er 20 år gammel, er Damsgaard en meget interessant fodboldspiller.«

»Få hold har nogensinde fortjent at gå videre i lige så høj grad, som Danmark gjorde denne hårrejsende aften i København,« skriver britiske The Guardian og tilføjer:

»Ved kampens slutfløjt brød der scener af jubel ud, som det var umuligt at forestille sig på stadionet ni dage tidligere«.

Også britiske The Times spekulerer i, at Danmark måske er på vej til at gentage succesen fra '92.

»Kampen var lige så betagende og fortryllende som enhver historie skrevet af H.C. Andersen. Måske er Danmark smukt på vej til at gentage deres eventyr fra 1992, da de vandt EM mod alle odds.«

Franske Le Monde konstaterer under overskriften »danskerne kvalificerer sig mirakuløst efter Belgien«, at »alle stjernerne stod rigtigt for Christian Eriksens holdkammerater denne mandag aften (...) Det var en lykkelig udvikling for det danske hold, der har været gennem hele følelsesregistret i denne begyndelse af EM«.

BBC kunne også konstatere, at spillerne ikke »gjorde det for dem selv. De gør det for en spiller«. Flere af de danske spiller holdt deres fingre op som et tital, når de scorede, som en hyldest til Christian Eriksen, der spiller i nummer ti på landsholdet.

Det store spørgsmål i tysk presse dagen derpå er, hvem Danmark skal møde i finalen. Der Spiegel skriver, at Danmark allerede har fået sin lykkelig slutning, men at det ikke behøver betyde, at det er slut endnu:

»Snarere er håbet, at den lykkelige afslutning for dette danske hold ikke følger i de kommende par uger men 11. juli til finalen i London«.

Lørdag klokken 18.00 fløjtes Danmarks ottendedelsfinale i gang, hvor de møder Wales i Amsterdam.

Se øjeblikket, hvor det går op for de danske spiller, at de slutter som toer i puljen efter Belgiens kamp mod Finland fløjtes af:

Vil du høre mere om Danmarks landshold? Hør mandagens afsnit af Berlingskes podcast »Pilestræde«, som går i dybden med »Hjulmandia« her.