Hedebølge får tysk motorvej til at smelte: Europas varmerekorder står for fald

Varm luft fra Sahara skaber ekstreme temperaturer i det meste af Europa. Og det bliver kun varmere frem mod weekenden.

GERMANY-WEATHER
Billedet stammer fra juli 2015, hvor en hedebølge fik asfalten til at briste nær den tyske by Heidelberg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: RENE PRIEBE

På en motorvej i det østlige Tyskland har de seneste dages hedebølge fået asfalten til at smelte og sprække. I delstaten Sachsen-Anhalt har myndighederne indført nye fartbegrænsninger på dele af motorvejen, så det nu »blot« er tilladt at køre 100 km/timen, skriver avisen Bild.

Ligesom i store dele af det øvrige Europa står Tysklands varmerekorder i disse dage for fald, da varm luft fra Sahara i denne uge lægger sig over det sydlige og centrale Europa.

I Coschen tæt på grænsen til Østrig blev der onsdag målt 38,6 grader. Det har aldrig været varmere på en junidag i Tyskland.

Politiet i Brandenburg var »mundlamme« over at møde en mand på en scooter, der havde taget alt tøjet af for at håndtere varmen.

Frem mod weekenden vil det blot blive endnu varmere i mange dele af Europa. I Frankrig ventes alle tiders varmerekord på 44,1 grader at komme under pres i løbet af fredagen, skriver The Guardian.

Skolerne holder lukket resten af ugen, og i storbyerne Paris, Marseille og Lyon er det nu forbudt for ældre biler at nærme sig bymidten af frygt for forurening.

Et billede fra en fransk vejrudsigt er gået viralt, eftersom vejrkortet har visse ligheder med Edvard Munchs maleri Skriget.

De franske myndigheder tager den ekstreme varme meget alvorligt, da de frygter en gentagelse af sommeren i 2003, hvor omtrent 15.000 franskmænd – særligt svage ældre – døde i varmen. Flere steder i Frankrig løb lighusene tør for plads.

Byens offentlige svømmebassiner vil holde åbent til langt ud på aftenen, der er opsat midlertidige svømmebassiner i de tættest befolkede boligområder, og i flere kommunale bygninger har myndighederne oprettet særlige »kølerum«, hvor byens borgere kan køle sig ned.

Nedkøling ved Haltern am See i det vestlige Tyskland. Fold sammen
Læs mere
Foto: INA FASSBENDER.

I Milano i det nordlige Italien forbereder man sig på temperaturer i nærheden af 40 grader både i dag og i morgen, og organisationer har uddelt flere end 10.000 flasker gratis vand til hjemløse og andre i nød.

Tidligere på ugen havde de spanske myndigheder advaret om »ekstrem risiko« for skovbrand. Og ganske rigtigt: Brandmyndighederne i den sydlige del af Catalonien kæmper lige nu med en voldsom skovbrand, skriver Ritzau.

Myndighederne frygter, at branden kan ramme op mod 20.000 hektar, hvilket vil gøre det til den værste skovbrand i 20 år i området.

Ifølge klimaforskere er hedebølger, som Europa oplever i denne uge, et klart bevis på, at CO2-udledning påvirker klodens klima radikalt.

Den tyske forsker Stefan Rahmstorf fra Potsdam-Institut für Klimafolgenforschung skriver, at »månedlige temperaturrekorder bliver sat fem gange så ofte i dag, som de burde i et stabilt klima«.

De fem varmeste somre i Europa siden år 1500 er alle blevet målt siden årtusindskiftet: 2018, 2010, 2003, 2016 og 2002.

»Denne stigning i ekstrem varme er nøjagtigt som forudset af klimaforskningen. Det er en konsekvens af den globale opvarmning forårsaget af stigende drivhusgasser fra forbrænding af kul, olie og gas,« skriver Stefan Rahmstorf.