Harry og Meghan anklager stort medie for bagvaskelse: Fastholder, at dronningen var orienteret om navnet Lilibet

Om prins Harry og hertuginde Meghan rådførte sig med dronning Elizabeth, inden de opkaldte deres datter efter hende, bliver bredt diskuteret i Storbritannien. Nu anklager hertugparret et stort britisk medie for at bringe løgne i forbindelse med navnevalget.

Prins Harrys forhold til BBC var i forvejen anstrengt. Det var i BBC, at prinsens nu afdøde mor, prinsesse Diana, stillede op i et interview i 1995, der fik stor opmærksomhed og negative konsekvenser for prinsessen. Det har senere vist sig, at BBC via falske dokumenter overbeviste prinsesse Diana om at deltage i interviewet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Facundo Arrizabalaga/EPA/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Prins Harry og hertuginde Meghan er utilfredse med en historie bragt i BBC, som Berlingske valgte at citere, som de mener er løgn.

BBC citerede en kilde tæt på det britiske hof, der hævdede, at Storbritanniens dronning Elizabeth ikke gav tilladelse til, at hendes nyeste barnebarn ville blive få hendes kælenavn, Lilibet.

Men det passer ikke, siger prins Harry og hertuginde Meghan.

Det skriver The Times.

Prins Harry og Meghan, der er hertug og hertuginde af Sussex, truer BBC med et sagsanlæg, hvis ikke BBC trækker sin historie tilbage.

En talsmand for hertugparret oplyser, at parret ikke ville have brugt navnet, hvis dronningen ikke havde bakket op om det. Dronningen var angivelig det første familiemedlem, som hertugen ringede til efter fødslen.

»Under samtalen delte han deres håb om at navngive deres datter Lilibet til ære for hende. Hvis hun ikke havde støttet det, ville de ikke have brugt navnet.«

Som sjette person i tronfølgen skal prins Harry ikke søge formel tilladelse om sine børns navne hos dronningen, men sagen har fået så stor opmærksomhed på grund af hertugparrets brud med kongehuset, som de har kritiseret gentagne gange, skriver The Mirror.

Prins Harry og hertuginde Meghan bliver kritiseret for at nasse på den kongelige families brand, da parret forrige år valgte at forlade den kongelige familie for i stedet at bosætte sig i USA.

Andre har kritiseret navnevalget for at være for personligt, da Lilibet har været dronningens kaldenavn i den nærmeste familie siden hendes barndom. Det er dronningen selv, der er ophavsmand til navnet, idet hun som barn havde svært ved at udtale »Elizabeth«.

Hertugparrets datter, Lilibet »Lili« Diana Mountbatten-Windsor, er født i en turbulent tid for parret, der i et interview med Oprah Winfrey i marts åbnede for oplevelserne i forbindelse med livet ved hoffet. Hertuginde Meghan fortalte blandt andet, at hun havde overvejet at tage sit eget liv, og at parrets dengang ufødte barn var blevet udsat for racisme fra egne familiemedlemmer.

Parret blev dengang beskyldt for at begå »forræderi« mod dronningen, da det blev kritiseret for at »lufte det beskidte vasketøj« i offentligheden frem for at adressere problemerne privat.

Af samme grund ser flere da også navnevalget som et muligt forsøg på forsoning med den royale familie, idet navnevalget kan tolkes som en hyldest til dronningen.

BBC har endnu ikke kommenteret hertugparrets beskyldninger. For nylig kritiserede både prins Harry og prins William BBC for at have fusket sig til et ekstraordinært interview med prinsesse Diana i 1995.