Har storhertuginden slået ansatte? Og hvem betaler egentlig regningerne for Luxembourgs storhertug?

Storhertugen af Luxembourg, Henri, er i modvind efter offentliggørelsen af en rapport bestilt af regeringen. Rapporten blotlægger et hof, hvor de ansatte er bange for at tale, og hvor mange er flygtet de seneste år – angiveligt på grund af storhertuginden, der kører de ansatte hårdt og anklages for at have slået flere. Og så ved ingen, hvor pengene til storhertugens forbrug reelt kommer fra. Nu vil premierministeren rydde op og sætte storhertugen uden for indflydelse.

Storhertugparret Henri og Maria Teresa har været sammen i 39 år. De to er i den seneste tid blevet mødt af hård kritik. En kritik der førte til beslutningen om at lave en egentlig rapport om tilstanden ved hoffet. Fold sammen
Læs mere
Foto: John Thys/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvordan skal man egentlig opføre sig overfor sine ansatte, hvis man er storhertug i Luxembourg? Hvor meget må storhertuginden råbe af de ansatte? Og hvor kommer pengene egentlig fra til storhertugparrets luksuriøse livsstil?

Det er blot tre af de højst usædvanlige spørgsmål, der netop nu diskuteres af mange af Luxembourgs cirka 600.000 indbyggere efter offentliggørelsen af en rapport, bestilt af landets regering, om storhertugparret og deres hof.

Rapportens 43 tæt skrevne sider giver et ikke tidligere set indblik i det inderste af et af Europas monarkier, og de kritiske konklusioner om storhertug Henri og ikke mindst hans cubanskfødte hustru, storhertuginde Maria Teresa, står i kø.

Et år i de inderste cirkler

Rapporten er noget af en opgave, som en af Luxembourgs mest erfarne embedsmænd, Jeannot Waringo, har brugt det meste af et år på at udfærdige. Opgaven blev stillet af regeringen, der var bekymret over situationen ved hoffet, og Jeannot Waringo fik tilsyneladende frihed til at bevæge sig rundt på hertugslottet, tale med ansatte og gå på jagt efter fakta om alt fra ansatte, opgaverne de ansatte fik stillet og økonomien i det lille hertugdømmes øverste cirkler.

Først blev Jeannot Waringos rapport lagt på bordet foran storhertug Henri. Han og hoffet fik en uge til at gennemgå indholdet. Forleden blev rapporten så lagt frem for offentligheden, og rapportens mange iagttagelser og konklusioner har vakt bestyrtelse i Luxembourg – og ført til en politiundersøgelse.

Hvor kommer pengene fra?

Blandt konklusionerne er, at der mangler gennemsigtighed om, hvor pengene til storhertugparrets livsførelse kommer fra. Noget kommer fra staten, beskrives det i rapporten, men andet kan der ikke redegøres for. Det står heller ikke klart, hvordan man skiller officielle og private opgaver, som storhertugparret ønsker løst, og hvem der betaler for dem.

Det betragtes som et stort problem for Luxembourgs regering, og allerede nu arbejdes der på forslag om at lave et egentligt regnskab for hoffet. Herunder indførelse af nye jobfunktioner der skal kontrollere pengeforbruget.

Én detalje illustrerer, hvor svært det åbenbart er at lave et regnskab for hoffet. For rapporten konkluderer, at hoffet i 2019 brugte omkring 600.000 euro (knap 4,5 millioner kroner) på telefoni. I Luxembourg spørges, hvordan det kan lade sig gøre i en tid, hvor de fleste telekunder har faste maksimumpriser i deres abonnement.

Regningen er i sig selv intet problem for storhertugparret. Regningen dækkes således »som en gestus til hoffet« af den store teleleverandør i Luxembourg.

Det kan dog blive en udfordring at finde de rigtige folk til de nye jobfunktioner. For en anden af rapportens hovedkonklusioner er, at omkring halvdelen af hoffets 110 medarbejdere de seneste fem år er blevet fyret, er gået frivilligt eller er blevet pensioneret. Det vurderes som værende ekstraordinært højt, og Jeannot Waringo beskriver efter samtaler med en række af de tilbageværende ansatte ved hoffet, at »stemningen ved hoffet ikke ligefrem er positiv«.

Waringo beskriver, hvordan han oplevede en gruppe ansatte, som var angste, hvor der ikke var plads til humor, og hvor alle vejede deres ord omhyggeligt, inden de sagde noget.

Forleden blev rapporten diskuteret af en gruppe eksperter og journalister. En af deltagerne hævdede, at han ligger inde med viden om, at storhertuginde Maria Teresa ved flere lejligheder skal have slået medarbejdere ved hoffet. Om det er rigtigt, ved vi ikke, men vi ved, at politiet i Luxembourg har besluttet at undersøge rigtigheden af påstanden.

Luxembourgs storhertug Henri og storhertuginde Maria Teresa fotograferet i forbindelse med et officielt besøg i Danmark i 2003. Her på vej til koncert i sammen med dronning Margrethe og nu afdøde prins Henrik. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jørgen Jessen/Ritzau Scanpix.

Blandt rapportens anbefalinger er derfor, at det nuværende system, hvor storhertuginden personligt ansætter, fyrer og styrer de ansatte, afløses af et nyt, hvor ansættelser håndteres fra centralt hold – uden storhertugindens indblanding.

Fratages magt

Storhertug Henri har reageret offentligt på rapporten. Det er i sig selv ganske usædvanligt, men vidner nok om, at indholdet af rapporten er så kritisk, at det var nødvendigt.

Storhertugen udsendte således mandag en meddelse, hvori han fremhævede hustruens store indsats for Luxembourg. Han kritiserede også, at rapporten – og ikke mindst mediernes udlægning af den – virkede undergravende for tilliden til storhertuginde Maria Teresa.

Siden har der været møder i regeringskredse i Luxembourg, og flere partiledere har – forsigtigt – udtrykt tilslutning til en modernisering af måden, som hoffet agerer på, og hvilke regler det opererer under.

De drøftelser kulminerede onsdag eftermiddag. Da meddelte Luxembourgs premierminister, Xavier Bettel, at storhertug Henri fremover ikke får nogen indflydelse på organiseringen af hoffet, herunder ansættelser af rådgivere og ansatte.

Det er en tung beslutning, der kun kan udlægges som en løftet pegefinger til storhertugen. Og den bliver ikke mindre alvorlig af, at premierministeren samtidig på et pressemøde slog fast, at storhertuginde Maria Teresa herefter udelukkende må have repræsentative opgaver og altså ikke skal blande sig i arbejdet ved hoffet.

Storhertug Henri har, ifølge premierministeren, erklæret sig enig i beslutningen.